Vierailulle: Pietarin kuvernööri puolustaa homoseksuaalisuuden ´suosituskieltoa´

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • jnsto
  • 7

Pietarin kuvernööri Georgi Poltavtšenko puolustaa Helsingin Sanomien haastattelussa lakia, jonka turvin voidaan sakottaa "homoseksuaalisuuden julkista propagoimista" alaikäisten keskuudessa. Lakia on ehdotettu Pietarissa, mutta se vaatii vielä kaksi äänestystä kaupunginvaltuustossa ja kuvernöörin allekirjoituksen tullakseen voimaan.

Poltavtšenko aloitti työnsä kuvernöörinä viime syyskuussa. Hän saapuu Suomeen työvierailulle tiistaina. Helsingin Sanomat haastatteli häntä vierailua edellä ainoana länsimediana.

Kuvernööri väistää uskonnollisiin ilmaisuihin vastauksessa kysymykseen, ottaisiko hän vastaan presidentti Pekka Haaviston puolueisoineen. - Herra antoi kaikille vapauden valita, sanoo kuvernööri, mutta huomautta, että "siellä toisessa paikassa" Herra tulee teot tuomitsemaan. Kuvernööri sanoo, ettei sakottaisi Haavistoa. -Mutta hän ei saa tyrkyttää omaa valintaansa muille, se olisi jo liikaa.


Suomessa ei välttämättä ole yleisessä tietoisuudessa se, että suomenortodoksien suhteellisen liberaali suhtautuminen homoseksuaaleihin on paikallista. HS selittää, että Poltavtšenko on "harras ortodoksi" ja pitää ranteessaan mustaa rukousnauhaa.

EU-maat pitävät lakiesitystä syrjivänä. Kuvernööri ei vahvista, aikooko lakia vahvistaa. - Täytyy katsoa, missä muodossa laki tulee lopulliseen käsittelyyn, hän sanoo.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kuvernööri tapaa Suomessa pääministerin ja Helsingin johtoa. Hän on kiinnostunut mm puhtaanapitämistoimista lumipyryjen aikana.

Uutinen hs.fi -palvelussa
Haastattelu HS:n verkkolehdessä (tilauspohjainen)

7 kommenttia

Osoittaa aikamoista röyhkeyttä naapurimaan kuvernööriltä alkaa edes hypoteettisesti asettamaan ehtoja Suomen presidentin mahdollisella vierailulla esille otettaville asioille. Sinänsä mielenkiintoista, että hän käytännössä tunnustaa itse valinneensa kahdesta hänelle tarjolla olleesta vaihtoehdosta heteroseksuaalisuuden. Ehkä tietoisuus siitä, että hänelle olisi ollut tarjolla henkilökohtaisesti sopivampikin vaihtoehto, on aiheuttanut jonkinlaista katkeruutta.

Ortodoksinen kirkko ei ole samalla tavalla yhden johtajan ja yhden opin alainen kuin katolinen kirkko. Niinpä Moskovan patriarkaattiin kuuluvilla Venäjän ortodokseilla ja esimerkiksi Suomen ortodokseilla, jotka ovat 1920-luvulta alkaen olleet Konstantinopolin patriarkaatin alaisia, ei ole niinkään paljon yhteistä kuin vaikkapa Espanjan ja Puolan katolisilla.
Muistamme pääministeri Kataisen antaman tuen puheenjohtaja ja ministeri Räsäselle nimenomaan näissä tasa-arvokysymyksissä. Varmaankin vierasta on Suomen poliittisen eliitin asioista briiffattu ja vieras voi mielihyvin todeta Kataisen olevan kanssaan, noin suurinpiirtein, samoilla linjoilla. Ehkäpä heitetään joku sopiva vitsikin. (Niistä taidamme kyllä kuulla vasta tulkin julkaistessa muistelmansa, jos julkaisee.)

Kommenttia muokattu: 30.01.2012 klo 14:29