Lawrence-murha muutti Englantia pysyvästi

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 1

Stephen Lawrence (18v) ja hänen hyvä ystävänsä odottelivat bussia etelälontoolaisessa Elthamin kaupunginosassa. Oli huhtikuu vuonna 1993. Yhtäkkiä viisi valkoista hyökkäsi heidän kimppuunsa, huusi "nigger" ja puukotti Lawrencea. Tämä raahautui sata metriä ja kuoli verenvuotoon.

Vasta eilen tiistaina kaksi miestä tuomittiin tästä surmasta. He ovat nyt jo aikuisia: Gary Dobson, 36, ja David Norris, 35. Tuomio kerrotaan tänään. Tekniikka on kehittynyt ja Lawrencen verta löytyi miesten vaatteista.

Lawrencen tapaus on muuttanut brittiläistä oikeuskäsitystä. Surman johdosta on pidetty mielenosoituksia ja muutettu lakeja. Brittipoliisin sisään rakentunut rasistisuus on paljastettu ja on tehty laajoja uudistuksia. Labour-kansanedustaja Chuka Umunna sanoo Spiegelin mukaan, että Lawrencen surman jälkeen Englannista on tullut yksi Euroopan suvaitsevaisimmista maista.

Poliisi tutki tapausta aluksi hyvin nihkeästi ja löysäillen. Lawrencen vanhemmat taistelivat oikeudenmukaisuuden puolesta 18 vuotta. He vaativat jatkuvasti tapauksen uudelleenselvittämistä. Äiti erityisopettaja Doreen Lawrence kertoi eilen itkuisella äänellä, että hän on helpottunut oikeudenmukaisuuden toteutumisesta. Isä vakuutti, että myös loput kolme tekijää on saatava oikeuteen.

Poliisin toiminta oli surman jälkeen tehotonta. Jo murhan jälkeisnä päivänä yksi skinhead oli tullut polisiiasemalle ja kertonut epäilevänsä viiden jengiä. Surma oli jonkinlainen sisäänpääsyrituaali "piireihin". Poliisi tyytyi vain seurailemaan ryhmää. Kaksi viikkoa myöhemmin kaksi miestä otettin kiinni, mutta heidät vapautettiin todisteiden puuttuessa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Poliisi seuraili Dobsonin asuntoa surman jälkeen kuukausien ajan. Dobson vapautettiin oikeudenkäynnissä jälkeen 1996. Nyt oikeudenkäynnissä nähtiiin musta-valkoisia videoita. Jengin neljä jäsentä ilmaisivat valvontavideoissa vahvan vihansa "niggereitä" vastaan. Lehdet seurasivat viiden jengiä ja kaverukset esiintyivät tv:ssäkin vakuutellen syyttömyyttään. Julkinen paheksunta johti siihen, että Labour-hallitus perusti murhakomission tutkimaan tapausta 1997. Komissio nimesi viiden jengin todennäköisiksi pääepäillyiksi ja syytti poliisia institutionaalisesta rasismista. Tuli lakimuutoksia ja uudistuksia poliisissa. Sen sijaan Lawrence-asia ei edennyt.

Dobsonin lentäjätakista löytyi pieni verijälki nyt vuosikymmeniä myöhemmin. DNA-tutkimus paljasti, että kyseessä oli Lawrencen veri. Kun Dobson tuli eilen oikeudenistunnosta, hän kääntyi lehtimiesten suuntaan ja sanoi: Tänään on syytön mies tuomittu.

*****

Viharikoksiksi kutsutaan rikollisia tekoja, joissa kohteeksi on otettu johonkin ryhmään kuuluva henkilö, ja teon motiivi liittyy tähän ryhmään kohdistuvaan vihaan tai hyljeksintään. Tällaisia ryhmiä ovat mm. asunnottomat, vammaiset, homot ja lesbot, transihmiset, värilliset, jne. Viharikoksiin liittyy vahvoja negatiivisia ennakkoluuloja. Englanti on toiminut viharikosasioissa mallikelpoisesti. Tilastojen mukaan maassa on eurooppalaisen mittapuun mukaan erittäin paljon viharikoksia, mutta se liittyy poliisin kirjaamiskäytäntöihin. Poliisi huomioi tarkasti vihamotiivien mahdollisuuden.

Vihapuheet ovat yleisen mielipiteenvapauden suojassa. Vihapuheisiin on verraten vaikea tarttua.

*****

Viimeisen neljän vuoden aikana rasistiset ja homofobiset rikokset ovat hälyyttävästi lisääntyneet Lontoon alueella. Vuosi sitten kerrottiin, että homofobiset rikokset ovat lisääntyneet muutamassa vuodessa 28%. Vuonna 2009 oli yli 10 000 rasistista rikosta ja 1 500 homofobista rikosta. Osa lisäyksestä selittyy sillä, että tapahtumista tehdään ilmoituksia poliisille helpommin, mutta osa on ilmeisesti todellista lisäystä.

1 kommenttia

Tuo oli siis käsittääkseni rotuennakkoluulopohjainen rikos. Muistetaan tässä samalla, että Britannian poliisi lopetti homojen järjestelmällisen ja kohdistetun vainoamisen vasta ihan lainmuutoksen aattona, olikohan vuosi 2003. Tony Blair pelkäsi "keskienglantilaisten" labor-kannattajien reaktioita ja jarrutti häirintälainsäädännön muuttamista niin pitkälle kuin Euroopan ihmisoikeustuomoistuimen suuntaan oli mahdollista. Nykyinen konservatiivihallitus on vihdoin suostunut poistamaan pääosalta homorikkeistä tuomituilta rekisterimerkinnät, melkein kymmenen vuotta dekriminalisaation jälkeen. Itse homoseksuaalisuus ja sen toteuttaminen, neljän seinän sisällä, poistuivat rangaistavuudesta jo 60-luvulla, mutta homoseksuaalisuus pysyi "epämoraalisena" vuoteen 2003 ja laissa oli nimenomaan homoihin sovellettuja pykäliä.

Englanti poisti kyseiset moraalirike-säännökset laista. Kanadassa pykälät (joiden perusteella mm tehtiin 90-luvulla vielä massapidätyksiä Torontossa, bussilasteittain) ovat vielä laissa, niitä ei vaan noudateta. On pelätty, että nykyinen Toronton konservatiivimayor voi ohjeistaa poliisin toisin, kunhan poliisipäällystöä on vaihdettu. Konsujen paha tappio Ontarion vaaleissa hillinnee kuitenkin.

Britanniassa konservatiivien HLBT-myönteisyys on verraten aitoa, tosin liitto libdemien kanssa vaikutti. Tony Blairin voimakas uskonnollisuus väritti laborin kantaa Blairin hallitessa.