Lawrence-murha muutti Englantia pysyvästi (juttukommentit)

  • 1 / 1
  • jnsto
  • 4.1.2012 14:27
Tuo oli siis käsittääkseni rotuennakkoluulopohjainen rikos. Muistetaan tässä samalla, että Britannian poliisi lopetti homojen järjestelmällisen ja kohdistetun vainoamisen vasta ihan lainmuutoksen aattona, olikohan vuosi 2003. Tony Blair pelkäsi "keskienglantilaisten" labor-kannattajien reaktioita ja jarrutti häirintälainsäädännön muuttamista niin pitkälle kuin Euroopan ihmisoikeustuomoistuimen suuntaan oli mahdollista. Nykyinen konservatiivihallitus on vihdoin suostunut poistamaan pääosalta homorikkeistä tuomituilta rekisterimerkinnät, melkein kymmenen vuotta dekriminalisaation jälkeen. Itse homoseksuaalisuus ja sen toteuttaminen, neljän seinän sisällä, poistuivat rangaistavuudesta jo 60-luvulla, mutta homoseksuaalisuus pysyi "epämoraalisena" vuoteen 2003 ja laissa oli nimenomaan homoihin sovellettuja pykäliä.

Englanti poisti kyseiset moraalirike-säännökset laista. Kanadassa pykälät (joiden perusteella mm tehtiin 90-luvulla vielä massapidätyksiä Torontossa, bussilasteittain) ovat vielä laissa, niitä ei vaan noudateta. On pelätty, että nykyinen Toronton konservatiivimayor voi ohjeistaa poliisin toisin, kunhan poliisipäällystöä on vaihdettu. Konsujen paha tappio Ontarion vaaleissa hillinnee kuitenkin.

Britanniassa konservatiivien HLBT-myönteisyys on verraten aitoa, tosin liitto libdemien kanssa vaikutti. Tony Blairin voimakas uskonnollisuus väritti laborin kantaa Blairin hallitessa.