Täpärästi läpi mennyt YK:n homo-oikeuskanta raporttina

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • jnsto
  • 1

Yhdistyneitten Kansakuntien huoli homojen, lesbojen ja transihmisten oikeuksien polkemisesta on julkaistu raporttina. Se heijastaa Genevessa koolla olleen YK:n ihmisoikeusneuvoston sanamuodoiltaan varovaista julkilausumaa. Siinä kuitenkin ilmaistiin "vakava huoli" seksuaaliseen suuntautumiseen perustuvista vainoista ja käynnistetään maailmanlaajuinen selvitystyö syrjinnästä. Lausuma ei ollut jäsenmaita sitova.

- Homofobista väkivaltaa tapahtuu eri puolilla maailmaa. Väkivalta voi olla fyysistä, kuten hakkaamista, raiskauksia ja surmia, tai psykologista, kuten uhkailuja tai vapauden riistoa, YK:n ihmisoikeuskomissaari Navi Pillay sanoi julkaisussa.

Päätöslauselma oli mennyt läpi täpärästi. Etelä-Afrikan esittämän lauselman puolesta äänesti 23 maata ja 19 vastusti. Neuvostossa on mukana 47 maata. Libya on kuitenkin toistaiseksi hyllytettynä.

Puolesta äänestäneiden joukossa olivat EU-maat, USA, Brasilia ja eteläamerikkalaisia maita. Vastustajiin kuuluivat Venäjä, Saudi Arabia, Nigeria ja Pakistan. Tyhjää äänestivät Kiina, Burkina Faso ja Sambia. Kirgistan jätti äänestämättä.

Maailman Islamilaiskonferenssin puolesta puhunut Pakistanin YK-lähettiläs Genevessä sanoi organisaation olevan vakavasti huolestunut yrityksestä tuoda YK:n piiriin "käsityksiä, joilla ei ole laillista pohjaa".

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Human Rights Watchin HLBT-oikeuksien ryhmän Boris Dittrich sanoi olevan tärkeätä, että USA ja Länsi-Eurooppa saivat suostutelluksi Etelä-Afrikan esittämään päätöslauselman. - Tämän takia vastustajat eivät voi niin helposti sanoa esityksen olleen läntistä vaikuttamista.

Julkaisun teksti kertaa synkkää yleiskuvaa HLBT-ihmisten olosuhteista. Etenkin uskonnolliset ääriryhmittymät, puolisotilaalliset joukot, uusnatsit ja äärinationalistit vainoavat homoja. Nykyään homoseksuaalisuus on rikos 76 maassa.

Homoseksuaalit ja transsukupuoliset ihmiset joutuvat kohtaamaan syrjintää ja väkivaltaa suuntautumisensa takia. YK:n mukaan raiskaukset ja kidutus uhkaavat homoja eri puolilla maailmaa, ja viidessä maassa homoseksuaalisuus voi johtaa kuolemantuomioon.

Homoseksuaalisuuden ollessa rangaistavaa lait ovat usein siirtomaa-ajan lakien jäämistöä. Rangaistukset vaihtelevat erimittaisista vankeustuomioista kuolemanrangaistukseen.

Kuolemantuomiot ovat käytössä Iranissa, Mauritaniassa, Saudi-Arabiassa, Sudanissa ja Jemenissä. Myös osassa Nigeriaa ja Somaliaa homoseksuaalisuus voi johtaa kuolemantuomioon.


..

Uutinen Huffington Postissa julkilausuman hyväksymisestä
Uutinen Amerikan Äänessä julkilausuman hyväksymisestä
HS:n uutinen julkaisusta

1 kommenttia

Ihmisoikeusneuvosto hyväksyi julkilausuman jo viime heinäkuussa ja siinä mm. pyydettiin Ihmisoikeuksien pääkomissaaria (High Comissioner of Human Rights) tekemään selvitys seksuaali ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeustilanteesta. Tämän selvityksen pääkomissaari Pillau on nyt juuri julkaissut.

Teksti on toki synkkää luettavaa, mutta siinä selvästi todetaan kaikki rikkomukset YK:n ihmisoikeussopimusten vastaisiksi ja käydään läpi myös miten YK:n eri toimielimet ovat ne jo aikaisemminkin tuominneet.