Yhdistyneitten Kansakuntien huoli homojen, lesbojen ja transihmisten oikeuksien polkemisesta on julkaistu raporttina. Se heijastaa Genevessa koolla olleen YK:n ihmisoikeusneuvoston sanamuodoiltaan varovaista julkilausumaa. Siinä kuitenkin ilmaistiin "vakava huoli" seksuaaliseen suuntautumiseen perustuvista vainoista ja käynnistetään maailmanlaajuinen selvitystyö syrjinnästä. Lausuma ei ollut jäsenmaita sitova.
- Homofobista väkivaltaa tapahtuu eri puolilla maailmaa. Väkivalta voi olla fyysistä, kuten hakkaamista, raiskauksia ja surmia, tai psykologista, kuten uhkailuja tai vapauden riistoa, YK:n ihmisoikeuskomissaari Navi Pillay sanoi julkaisussa.
Päätöslauselma oli mennyt läpi täpärästi. Etelä-Afrikan esittämän lauselman puolesta äänesti 23 maata ja 19 vastusti. Neuvostossa on mukana 47 maata. Libya on kuitenkin toistaiseksi hyllytettynä.
Puolesta äänestäneiden joukossa olivat EU-maat, USA, Brasilia ja eteläamerikkalaisia maita. Vastustajiin kuuluivat Venäjä, Saudi Arabia, Nigeria ja Pakistan. Tyhjää äänestivät Kiina, Burkina Faso ja Sambia. Kirgistan jätti äänestämättä.
Maailman Islamilaiskonferenssin puolesta puhunut Pakistanin YK-lähettiläs Genevessä sanoi organisaation olevan vakavasti huolestunut yrityksestä tuoda YK:n piiriin "käsityksiä, joilla ei ole laillista pohjaa".
Human Rights Watchin HLBT-oikeuksien ryhmän Boris Dittrich sanoi olevan tärkeätä, että USA ja Länsi-Eurooppa saivat suostutelluksi Etelä-Afrikan esittämään päätöslauselman. - Tämän takia vastustajat eivät voi niin helposti sanoa esityksen olleen läntistä vaikuttamista.
Julkaisun teksti kertaa synkkää yleiskuvaa HLBT-ihmisten olosuhteista. Etenkin uskonnolliset ääriryhmittymät, puolisotilaalliset joukot, uusnatsit ja äärinationalistit vainoavat homoja. Nykyään homoseksuaalisuus on rikos 76 maassa.
Homoseksuaalit ja transsukupuoliset ihmiset joutuvat kohtaamaan syrjintää ja väkivaltaa suuntautumisensa takia. YK:n mukaan raiskaukset ja kidutus uhkaavat homoja eri puolilla maailmaa, ja viidessä maassa homoseksuaalisuus voi johtaa kuolemantuomioon.
Homoseksuaalisuuden ollessa rangaistavaa lait ovat usein siirtomaa-ajan lakien jäämistöä. Rangaistukset vaihtelevat erimittaisista vankeustuomioista kuolemanrangaistukseen.
Kuolemantuomiot ovat käytössä Iranissa, Mauritaniassa, Saudi-Arabiassa, Sudanissa ja Jemenissä. Myös osassa Nigeriaa ja Somaliaa homoseksuaalisuus voi johtaa kuolemantuomioon.
..
Uutinen Huffington Postissa julkilausuman hyväksymisestä
Uutinen Amerikan Äänessä julkilausuman hyväksymisestä
HS:n uutinen julkaisusta