Saksan perustuslakituomioistuin: Lainlaatijan toimettomuus ei saa loukata transihmisen oikeuksia

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006


Tämän uutisen otsikossa on yritetty tiivistää Saksan perustuslakituomioistuimen uusi päätös. Tausta on tällainen:

Perustuslakituomioistuimeen valittanut henkilö on syntymässä määritelty mieheksi. Hän on kuitenkin elänyt jo puolitoista vuotta naisena ja hänen etunimensä on muutettu Rosiksi. Hän on saanut hormoniterapiaa, mutta sukupuolen korjaukseen hän ei ole lähtenyt. Jo tammikuussa 2011 perustuslakituomioistuin totesi, että korjausleikkaus ja hedelmättömyys ovat liian rankkoja vaatimuksia, kun henkilön sukupuoli vaihdetaan henkilörekisteriin. Niissä on kysymys henkilön ruumiilliseen koskemattomuuteen puuttumisesta, eikä lainsäätäjä voi sellaista vaatia. Sukupuoli: mies vai nainen, vaikuttaa siihen, voiko henkilö olla avioliitossa vai rekisteröidyssä parisuhteessa.

Rosi haki tammikuussa 2011 sukupuolen muuttamista henkilörekisterissä naiseksi. Stuttgartin hallinto-oikeus päätöksessään 23. toukokuuta kielsi sukupuolen muuttamisen. Väärä päätös, sanoo nyt perustuslakituomioistuin uudessa päätöksessään lokakuun lopulta.

Saksan uusittavana oleva translaki ei etene eikä siihen luvata lähiaikoina muutoksia. Tämän vuoden ajan on ollut täysin epäselvää, millä perusteilla sukupuoli voidaan henkilörekisterissä vaihtaa toiseksi. Vaaditaanko edelleen kirurgisia toimenpiteitä ja hedelmättömäksi tekemistä. Tammikuun päätöksen mukaan sellaista ei voi kohtuudella vaatia. Stuttgartin hallinto-oikeuden mukaan edelleen vaaditaan. Nyt uusin päätös kaataa hallinto-oikeuden näkemyksen. Sukupuolen vaihtaminen rekisteriin on samanlainen kevyt toimenpide kuin nimen muuttaminen.

Perustuslakituomioistuimen päätöksen toisessa osassa puututaan perustuslain tarjoamaan henkilösuojaan. Alemmat oikeusistuimet lähettivät Rosille postia nimella ”Herra Rosi XXX”. Sitä perusteltiin niin, että vaikka Rosilla on naisen nimi, hän on oikeasti mies. Sukupuoltahan ei ole vaihdettu henkilörekisteriin. Perustuslakituomarit ovat eri mieltä. Jos nimi on vaihdettu naisen nimeksi, myös puhuttelu on kohdistettava naiselle.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Se, että viranomaiset eivät tunnusta henkilön uutta sukupuolta, loukkaa henkilön ihmisarvoa ja persoonallisuuden inteegraatiota. Joulukuun 1. päivänä julkaistun päätöksen taustalta voi lukea: yksityinen ihminen ei voi jäädä kärsimään siitä, että lainsäätäjä ei pysty korjaamaan lakia.

*****

Meillä Suomessa on samanlainen lakiongelma. Tasa-arvovaltuutettu kertoi tiedotteessa marraskuussa 2011, että hän haluaa translakiin muutoksen. Tähän saakka laissa on ollut vaatimus lisääntymiskyvyttömyydestä. Hallitus valmistelee parhaillaan ihmisoikeuspoliittista toimintaohjelmaa, ja siihen tulisi saada kohta, jossa tämä translain pykälä halutaan pois.

Suomi ei ole ihmisoikeuksien toteutumisessa Euroopan kärkimaita. Lisääntymisvaatimus on todettu Saksassa perustuslain vastaiseksi. Muuallakin on lainmuutoksia vireillä.

Saksan perustuslakituomioistuimen päätös

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!