Miikka Ruokanen puolustaa syrjivien oppien ulkomaanjakelua

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • jnsto
  • 5

Helsingin yliopistossa dogmatiikan professorina vaikuttava Miikka Ruokanen puolustaa Helsingin Sanomissa (5.6. sivu C12) "moniarvoisuutta tukien jaossa". Ruokanen kommentoi Vantaan yhteisen kirkkoneuvoston jäsenen Sari Roman-Lagerspetzin kirjoitusta (HS, Mielipide 3.6, uutisoitu Ranneliikkeessä osastossa kommentit ja näkökulmat).

Ruokanen huomauttaa, että Aasian ja Afrikan nuoret kirkot kieltäytyvät yhteistyöstä sellaisten tahojen kanssa, jotka hyväksyvät homoparien siunaamisen. Ruokanen toteaa homoparien siunaamisen olevan puhtaasti länsimainen ilmiö ja sielläkin vain liberaalien protestanttisten kirkkojen toiminto. Keskustelu koskee noin 13 prosenttia kristillisestä uskontosektorista.

Professori sanoo, että länsimaisten seksuaalieettisten näkemysten pakkovienti Aasiaan ja Afrikkaan olisi kulttuuri-imperialismia, heidän "kristillisten arvojensa korvaamista moderneilla länsimaisilla arvoilla".

Ruokanen vertaa kirkollista nykytilannetta vuoteen 1869 saakka voimassa olleeseen konventtiplakaattiin, joka pyrki estämään herätysliikkeiden toiminnan kirkossa. Jo vuonna 1726 annettu säännös pyrki suojelemaan kirkollista puhdasoppisuutta ja siihen liittyi silloisen valtionkirkon poliittisia intressejä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Ruokanen kysyy, onko nyt nousemassa uusi moralistinen ja suvaitsematon "puhdasoppinen" ideologia, joka ei salli poikkeamia laajan kansanosan hyväksymään uskonnollisuuteen. Professori katsoo, että eri herätysliikkeisiin kuuluvilla on täysi oikeus odottaa, että osa kirkon vero- ja kolehtituloista käytetään heidän kannattamiensa toimintojen tukemiseen.

Ruokanen ei kommentissaan puutu äärikristillisten ryhmien suhtautumiseen naisen asemaan. Tämä oli myös ollut esillä Roman-Lagerspetzin puheenvuorossa.

5 kommenttia

Esimerkki Ruokasen peräänkuuluttamasta paikallisuuden kunnioittamisesta kohdealueilla on suomalaislähettien pitkään jatkunut apartheidin kannattaminen Lounais-Afrikassa. Aiheesta tarkemmin palvelun kommentit ja näkökulmat -osiossa. Homofobiasta luopuminen onnistunee samaan tapaan kuin irtiotto apartheidista. Silloinkin tarvittiin suomalaisen yhteiskunnan ystävällismielistä nojausta.
Minusta lähetystyössä on oikeus ja velvollisuus kertoa arvopohjastaan niinkin kuin sen katsoo tulkinnassaan olevan. Tämä silläkin uhalla, että saa syytöksen kulttuuri-imperialismista. Vastaanottajalla on oikeus saada tietää, mistä arvoista katsotaan olevan kyse kohtaamisessa.

P.S. konventikkeliplakaatti.