Homofobian vastaisen päivän 1705 valmisteluissa täällä Suomessa on useana vuonna ollut mukana Amnestyn HLBTI-ihmisoikeusryhmä. Viime vuonna Amnestyn ryhmä oli organisoimassa sateenkaari-flashmobia eli ilmapallokampanjaa, jossa ilmapalloihin kiinnitettiin homofobian vastaisia viestejä.
Amnesty täyttää toukokuussa 50 vuotta. Menestystarina alkoi 28.5.1961, kun asianajaja Peter Benenson perusti Englantiin Amnesty International -järjestön. Jo pari kuukautta myöhemmin perustettiin vastaava saksalainen järjestö.
Toimintaohjelmaan otettiin mielipiteenvapauden edistäminen. 70-luvulla tulivat mukaan kuolemanrangaistuksen ja kidutuksen vastustaminen sekä valtion tekemien murhien vastustaminen. Myös pakolaiskysymys on ollut mukana. Kesti vuoteen 1991 saakka, ennen kuin Yokohaman kokouksessa päätettiin ottaa mukaan myös homoseksuaalisuuden vuoksi tehdyt ihmisoikeusloukkaukset.
Mukaan on tullut paljon ihmisiä, jotka itse ovat homoja, lesboja tai transihmisiä. He ehkä havaitsevat helpommin, kun joku pidätetään homoseksuaalisuutensa vuoksi. Toimintatapana on mm. käynnistää Urgent Action -tempauksia, kun nopeasti tarvitaan paljon ihmisiä mukaan tukemaan jotain vangittua mielipide- tai HLBTI-vankia. Toisaalta tehdään pitkäjännitteistä työtä, jolla pyritään vaikuttamaan ihmisten olosuhteisiin. Esim. nyt toukokuussa saksalainen Amnestyn HLBTI-ryhmä MERSI nostaa esiin Turkin transihmisten asioita. Siellä transihmisiä on murhattu. Myös USAn pidättämän Wikileaks-vuotajaksi väitetyn Bradley Manningin eristys nousee esiin. Eristys on ilmeisesti jo lopetettu, ja Manning on siirretty tavalliseen sotilasvankilaan. Vielä ei ole näkynyt tietoa siitä, miten käy mielenilmaukselle 28.5. Berliinin USAn lähetystön edessä.
Suomen Amnestyn HLBTI-ihmisoikeusryhmä on toiminut pian viisi vuotta. Ryhmällä on ollut tempauksia ja mielenosoituksia kansainvälisen homofobian vastaisen päivän yhteydessä eri vuosina. Lisäksi on osallistuttu ulkomaisiin, uhattuihin pride-tapahtumiin. Amnesty ei periaatteessa ota kohteekseen oman maan tilannetta, mutta tietenkin on oltu mukana pride-marsseilla. Tänä keväänä homofobian vastaisen päivän mielenilmauksessa kohteena on tiettävästi transihmisten tilanne maailmalla.