Amnesty International 50-vuotias (juttukommentit)

  • 1 / 2
  • valtsu
  • 9.5.2011 8:15
Onhan se hienoa, että nyt Amnestylla on HLBTI-ihmisoikeusryhmiä sun muuta, mutta paha maku Amnestysta jäi parikymmentä vuotta sitten kun apua olisi todella kaivattu. Erityisesti jäi mieleen Suomen Amnestyn kellokkaiden homoja halventavat kommentit kun itäisessä Euroopassa, mm Romaniassa, asia oli kuumimmillaan ja ensimmäisiä seksuaalipakolaisia alkoi ilmaantua Suomeenkin. Onko Amnestyn takinkääntö nyt sitten aitoa vai vain keino lisätä kannatusta?
Amnesty on vuosikymmenten mittaan ottanut suurennuslasinsa alle yhä laajemmin ja kokonaisvaltaisemmin ihmisoikeusrikkomuksia. Järjestö on pyrkinyt kasvattamaan merkitystään ja vaikutustaan. Asiat eivät kuitenkaan ole aina aivan yksinkertaisia. Kuten jutussa saatiin lukea, oli järjestön piirissä suhtautuminen alkuaikoina hlbti-vähemmistöihin ongelmallista. Sittemmin tämä on muuttunut.

Viimeisin kohu syntyi, kun Amnesty syytti raportissaan Venäjän sotatoimilta puolustautuvaa Ukrainaa mm. siitä, että puolustusasemia on perustettu asutuksen piiriin - vaikka aika vaikea on puolustautua, jos puolustuksen ei sopisi olla paikalla siellä, minne hyökkääjä hyökkää ja/tai mistä pystyy puolustautumaan. Realiteetit unohtaen ja (näennäisen) puolueettomuuden nimissä Amnesty antoi Putinin hallinnolle uuden propaganda-aseen puolustaakseen toimiaan Ukrainassa.