"Shokki" on yksi niistä sanoista, jotka kuvaavat HLBTI-näkökulmasta Perusuomalaisten vaalivoittoa. QX kävi haastattelemassa Regnbågsankan-järjestön puheenjohtajaa Linda Eklöfiä. Regnbågsankan on Setan ruotsinkielinen jäsenjärjestö. "Ollaan optimistisia ja uskotaan, ettei tarvitse mennä taaksepäin yhteiskunnan kehityksessä ja ihmisoikeuksissa", sanoo Linda Eklöf.
Vaalianalyysissä HLBTI-poliittinen Ranneliike.net on laskenut, että uusien kansanedustajien joukossa sukupuolineutraalin avioliittolain kannatus ja vastustus on suunnilleen 50/50. Linda Eklöf pitää tilannetta epävarmana. On vaikea tietää, miten Perussuomalaiset toimivat, kun heillä ei ole vaaliohjelmassa linjausta vähemmistökysymyksissä. Se on selvää, että perusuuomalaiset vastustavat EU:ta ja EU:n tukipakettia, maahanmuuttajia ja koulun ruotsinkielen opetusta. Monet perussuomalaiset ovat esittäneet kielteisiä kantoja HLBTI-kysymyksiin. Puolue on arvokonservatiivinen perheasioissa. Puoluetta kuvataan "kristillis-sosiaaliseksi" puolueeksi. Kun viime vuonna eduskunnassa keskusteltiiin adoptiosta, perussuomalaisten Pentti Oinonen oli homojen kirkollista vihkimistä vastaan, koska "kun antaa pirulle pikkurillin", siitä voi syntyä suurempikin vyöry. Ennen vaaleja bloggaaja Jukka Hankamäki kertoi, että häntä ei huolittu ehdokkaaksi puolueen listoille, koska hän on homo. "Siellä pelätään, että homo tulee valituksi. Tai sitten katsotaan, että homo ehdokas karkottaa normaalit valitsijat".
Linda Eklöf sanoo, että nyt on 34 kansanedustajaa, joista ei paljon tiedetä. Epävarmuus lisääntyy HLBTI-piireissä. Paljon riippuu siitä, millainen hallitus saadaan. HLBTI-kysymykset eivät nousseet avoimesti vaalikeskusteluihin, koska asioita puitiin laajasti jo aikaisemmin alkuvuodesta.