Espanjan I homoavioliitto solmittiin vuonna 1061
Carlos Callónin tekemät tutkimukset paljastavat, että paikallisessa kirkossa Espanjan Galiciassa solmittiin 950 vuotta sitten maan ensimmäinen homoavioliitto.
Filologi Carlos Callón on tutkimuksessaan ”Amigos e sodomitas. A configuración da homosexualidad na idade Media” (Ystäviä ja sodomiitteja. Homoseksuaalisuus Keskiajalla) paljastanut tänä asti tuntemattomia tietoja tietoja: Espanjan ensimmäinen homoavioliitto solmittiin Galiciassa 950 vuotta sitten.
Kyseessä oli kaksi miestä, Pedro Díaz ja Muño Dandilaz, jotka asuivat eräässä talossa hyvin lähellä kirkkoa Galiciassa. Samaisessa kirkossa solmittiin Galician ja koko Espanjan ensimmäinen homoavioliitto 16.4.1061.
Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Tämä tiedetään nyt kiitos Carlos Callónin tekemien tutkimusten. Callón löysi nämä tiedot Madridin historiallisessa kansallisarkistossa säilytettävien Celannovan luostarin asiakirjojen perusteella. Tutkimustyö, jossa Callón puhuu homoseksuaalisuudesta historiassa, toi hänelle 6000 euron palkinnon. Callón kertoo analysoineensa, miten ennakkoluulot homoseksuaalisuutta kohtaan syntyivät, miten luotiin ajatus sodomiasta ja miten ilmiöstä, jota ei pidetty syntinä kristinuskon ensimmäisen tuhannen vuoden aikana, lopulta väännettiin synti.
Universo Gay (Epanja)
4 kommenttia
Kirjoituksellasi teit miehentyön Lassijuhani, kiitos sinulle. Kahden miehen avioliitto jo silloin! Upea, loistavaa, riemullista! Ainoastaan tuon "homoavioliitto" sanan vaihtaisin sanaan miesten avioliitto ja sen rinnalle, tasapuolisen kunnioituksen vuoksi, sanan naisten avioliitto. Homottelut ja lebottelut sikseen, sillä sanallisina ilmauksina ne ovat "synnittelykonsulttien" taivaan tannerten tömistelyä, vieläpä parintuhannen vuoden takaista homeista houretta. Niinpä miehet miehille ja naiset naisille. Vankkaa perhe-elämää ja yhteisen elämän rakentumista, sillä te kaikki miestä rakastavat miehet ja naista rakastavat naiset ansaitsette arvostusta, kunnioitusta ja rakkautta. Onnea elämään ja menestystä toivottaen!
Nuo nykyajanlaskun alkupuolikkaan aikana muuaallakinpäin kuiin vain tuolla Espanjassa solmitut miesten, rakastavaisten, liitot saattavat kertoa hyvinkin myös kristillistä aikaa edeltävistä kulttuureista, joissa miehestä pitäviä miehiä on ollut, pareinakin ja heidän liittojaan on ehkä ollut yhteisöissä julkisemmin, kuin mitä meille säilyneen, usein kirkon kautta sensuroidut, dokumentit kertovatkaan.
Olihan esim. läntisen Euroopan kelttiläisen kulttuurin perimyslaeissakin mainittu miehestä pitävän miehen kanssa naimisiin erehtyneen naisen ero- ja perintöoikeudesta. Toisesta naisesta pitävät naiset ja toisesta miehestä pitävät miehet ovat hyvinkin voineet olla arkisempi ja tunnetumpi asia kulttuureissa, kuin mitä sittemmin kristillisen yksioikoinen alkuperäisten kulttuurien hävitystyö on jälkipolville tiedoksi jättänyt.