Tomin miehet saavat pian terveiden paperit.
Heidän fetissejään ovat mm. nahka-asut ja moottoripyörät.
Kuvassa Turun näyttelyn juliste.
Lääkärilehti kertoo, että tautiluokituksesta ollaan poistamassa transvestismi, esinekohtainen seksuaalihäiriö, transvestiittinen fetisismi, sadomasokismi ja ns. monimuotoiset sukupuoliset kohdehäiriöt.
Helsingin Sanomat kertoi asiasta tänä iltana.
Transtukipiste, Sexpo, Seta , Trasek, Suomen seksologinen seura, Transvestiittiyhdistys DWC, Turun BDSM-yhdistys, Akateemiset Kinkyt ja SM-fetisistiyhmä jättivät muutosehdotuksen THL:lle viime lokakuussa. Ehdotuksessa on yksityiskohtaiset perustelut , ja siitä voi tarkistaa, mitä näillä luokituksilla tarkoitetaan. Näitä seksuaalisuuden tai sukupuolen ilmaisemismuotoja ei pidetä nykyään lainkaan hoitoa vaativina, ellei niihin sisälly jotain muita henkilön terveyttä vaarantavia toimintatapoja.
Sairausluokitus on ollut näille ihmisille haitaksi, koska häiriöksi luokittelu lisää seksuaalisuuteen tai sukupuolen kokemiseen liittyvää häpeää. Seksuaalisista vaikeuksista on muutenkin usein vaikea puhua.
*****
Tässä vielä lyhyesti muutama määrittely:
Transvestisuudessa henkilöllä on tarve käyttää vastakkaiselle sukupuolelle tyypillisiä vaatteita. Kyse on monimuotoisesta ilmiöstä, johon kulttuuri vaikuttaa voimakkaasti normittamalla feminiinistä ja maskuliinista pukeutumista ja ilmaisua.
Esinekohteinen seksuaalihäiriö eli fetisismi tarkoittaa, että henkilö tuntee kiinnostusta esim. tietynlaisia vaatteita kohtaan. Tyypillisiä ja tunnettuja fetissejä ovat nahka- ja kumivaatteet, mutta fetissejä voivat olla myös kukkamekot, kesähatut, naisten sormikkaat tai taksikuskin lakki. Fetisismi kattaa myös viehtymyksen ihmisten joitain ominaisuuksia kohtaan. Jotkut fetissit ovat niin arkipäiväisiä, ettei niitä edes ajatella fetisseinä, kuten naisten sääret tai miesten parransänki.
Sadomasokismi on vapaaehtoista alistumista tai hallitsemista eikä tarkoituksena ole vahingoittaa toista fyysisesti tai psyykkisesti. Sen voi useimmin nähdä roolipelinä tai leikkinä.
Monimuotoiset sukupuoliset kohdehäiriöt tarkoittavat, että yhtaikaa on monia näistä seksualisista mieltymyksistä.
Viime lokakuussa tehty muutosehdotus:
http://www.seta.fi/doc/uutiset-kohtaan/101015_Esitys_ICD-luokituksen_muutamiseksi.pdf