Eduskuntavaaleihin 2 kuukautta - Älä äänestä homofobiaa eduskuntaan -kampanja käynnistyi

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 8

Eduskuntavaali-sunnuntaihin on aikaa vajaa kaksi kuukautta. Tällä viikolla virallisesti käynnistynyt Älä äänestä homofobiaa eduskuntaan -kampanja muistuttaa, että tasa-arvon eteneminen ei ole itsestään selvää kehitystä, vaan päätöksentekoon tarvitaan yhdenvertaisuutta kannattavia ihmisiä.

Ranneliike.net- ja lepakkolaakso.net -sivustojen taustalla olevan Sateenkaariyhteisöt ry:n ja Seta ry:n yhdessä käynnistämässä tiedotuskampanjassa nostetaan esiin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin liittyviä asioita, joihin liittyvät ehdokkaiden käsitykset kehoitetaan ennen äänestämistä selvittämään.

"Älä äänestä homofobiaa eduskuntaan -kampanja on suunnattu kaikille äänestäjille", sanoo Sateenkaariyhteisöt ry:n puheenjohtaja Mikko Kivinen. "Kaikista puolueista löytyy kielteisiä asenteita seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan, mutta useimmista puolueista myös myönteisiä. Ihmisoikeuksien toteutumista ja yhdenvertaisuutta kannattavien äänestäjien pitää tietää, mitä ehdokkaat ajattelevat näistä asioista. Ihmiset voivat olla muilta aatteiltaan erilaisia, mutta näiden arvojen pitäisi yhdistää. Valittujen kansanedustajien ja puolueiden mielipiteet ratkaisevat, edistääkö eduskunta ensi vaalikaudella ihmisoikeuksia", Kivinen toteaa.

"Sillä on suuresti väliä, kenelle me annamme äänemme", sanoo Setan puheenjohtaja Outi Hannula. "Kansanedustajat ovat aktiivisia keskustelijoita ja mielipidevaikuttajia. Tästä saimme muistutuksen viime kesän Helsinki Pride -kaasuiskujen jälkeen: osa poliitikoista tuomitsi iskut selkeästi, mutta muutamat pohtivat julkisuudessa, onko väkivaltainen isku ymmärrettävä provokaation tulos. Syksyllä debattia käytiin kirkosta ja homoudesta, etunenässä jälleen poliitikkoja. Ennakkoluulojen lietsominen saattaa olla yksi teema jopa joidenkin ehdokkaiden vaalikampanjoissa."

Kampanja esittelee kolme yhdenvertaisuuden kannalta merkittävää asiaa, joihin tulevan eduskunnan olisi paneuduttava.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Nykyisen kahden parisuhdeinstituution asemesta on oltava yksi yhteinen avioliittolaki sekä hetero- että samaa sukupuolta oleville pareille. Instituutioiden yhdistäminen ratkaisee nykyiset käytännön ongelmat. Nykyään pariskunnalla ei ole automaattista oikeutta yhteiseen sukunimeen, siviilisääty-merkinnät julkishallinnon lomakkeissa voivat ´paljastaa´ henkilön seksuaalisen suuntautumisen tämän tahtomatta, eikä lapsen adoptio yhteiseksi lapseksi ole mahdollista.

Yhdenvertaisuuden takaavien lakien lisäksi tarvitaan tutkimustietoa ja hyvinvoinnin tukemista. Toistaiseksi yhdenvertaisuus ei toteudu esimerkiksi siitä syystä, että viranomaisia ei ole kunnolla koulutettu kohtaamaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia ihmisiä. Kunnollista tutkimustietoakaan ei ole käytettävissä ongelmien ratkomisen taustalle.

Translain ihmisoikeuksia loukkaavat kohdat on poistettava. Nykyään sukupuolenkorjausprosessi edellyttää henkilön sterilisointia ennen kuin hänen sukupuolensa voidaan korjata virallisiin rekistereihin. Avioliitossa olevan sukupuoltaan korjaavan on myös nykyisin erottava puolisostaan tai puolison niin suostuessa muutettava parisuhteensa rekisteröidyksi parisuhteeksi.

Kampanja näkyy mm. sosiaalisessa mediassa, osoitteessa www.homofobia.fi ja vaalien lähestyessä jalkaudutaan myös ihmisten keskuuteen eri tavoin.

Kampanjan omalla sivulla eduskuntavaaliehdokkaat, muut yksityishenkilöt ja erilaiset yhteisöt/järjestöt voivat käydä ilmaisemassa tukensa kampanjalle. Tukensa on käynyt tähän mennessä ilmaisemassa yli 375 ehdokasta ja yksityishenkilöitä runsas 600. Facebook-faneja kampanjalla on yli 7 400.


Eduskuntavaalit toimitetaan 17. huhtikuuta 2011. Ennakkoon voi äänestää kotimaassa 6. - 12.4. ja ulkomailla 6. - 9.4.. Vaaleissa valitaan 200 kansanedustajaa Suomen eduskuntaan.

homofobia.fi/eduskuntavaalit
Kampanjan Facebook-sivu

8 kommenttia

Katselin juuri TV2:lta Pressiklubin. Sen vieraana oli Timo Soini. Hänen kannanottojaan kuultuani olen nyt todella vakuuttunut, että äänestän ensi vaaleissa, mutta en ehdottomasti Soinin puoluetta.
  • 2 / 8
  • rakas homo
  • 25.2.2011, 21.07
Hankalia puolueita äänestää, omien ja läheisten tasavertaisten ihmisperusoikeuksien kannalta ovat puolueet, joissa on paljon homofoobisia ja homovastaisia ehdokkaita.
Niissä puolueissa tasavertaisia oikeuksia kannattavaa äänestämisessä voikin ääni mennä suhteellisen vaalitavan vuoksi sen homofoobisen ehdokkaan äänisaaliiseen, jos hän on muuten saanut enemmän ääniä ja kerää siten koko puolueen suhteellista äänipottia. Homofoobikolle voi siis mennä myös homojen yhdenvertaisia oikeuksia kannattavan äänet.