Erilaisuuden hallintaa finanssialalla

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 7


Jokaisessa uudessa työpaikassa jokainen homo ja lesbo joutuu jatkuvasti miettimään, mitä kertoo itsestään ja kenelle. Thomas Köllen teki väitöskirjansa Wienin kauppakorkeakoulun tutkimusinstituutissa Gender und Diversity. Hän tutki, miten organisaatiot voisivat parantaa työilmapiiriään lesbo- ja homotyöntekijöiden suhteen. Hän levitti netissä kyselylomaketta ja sai 1300 vastausta. Niissä saksalaiset homot ja lesbot kuvasivat työelämän arkeaan. Tutkimukseen tuli mukaan myös yksittäistapausten analyysit Commerzbankissa ja Deutsche Bankissa. Näissä pankeissa toimii jo sisäinen homo-lesbo-verkosto ja erityinen Diversity Management –toimintaohjelma. Työpaikoissa, joissa tällainen toiminta tunnustetaan, ilmapiiri on homoille ja lesboille avoimempi.

On kolme toimenpidettä, joilla on voitu parantaa ilmapiiriä avoimemmaksi. Ensiksi: homoparisuhteet asetetaan samanarvoisiksi heteroparisuhteiden kanssa (mm. eläke-eduissa, sairausvakuutuksessa ja muissa partneria koskevissa ehdoissa). Toiseksi: Firmassa paranee arki, kun homoseksuaalisuus yleisesti otetaan yhdeksi teemaksi, esim. henkilökuntalehdessä. Kolmanneksi: positiivinen vaikutus on sillä, että firma tekee mainontaa gay-yhteisölle.

Mitä avoimempi on työpaikan ilmapiiri, sitä vähemmän stereotyyppisesti homoseksuaalit käyttäytyvät työpaikoilla. Mitä vihamielisempi on työpaikan ilmapiiri, sitä enemmän nämä työntekijät vetäytyvät henkilökohtaisista keskusteluista, yhteisistä lounaskäynneistä ja töiden jälkeen kaljalla käynneistä. Tai sitten he yrittävät näyttää heteroilta. Yrityksen kannattaa satsata avoimeen ilmapiiriin, koska työntekijöiden ei tarvitse käyttää energiaansa piilotteluun, naamiointiin tai oman seksuaalisuutensa puolustamiseen.

(Die Presse 1.1.2011)

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

7 kommenttia

Olen aina yrittänyt vältellä yhdessä kaljalle lähtemistä töiden jälkeen miesporukassa. Kun mukana on naisia, tilanne on helpompi. Luulin, että olen "tällainen epäsosiaalinen ongelmatapaus". Tämä tutkimus avasi silmiä. Ne tilanteet ovat ongelmia monelle muullekin homolle.
Tapasin muutamia vuosia sitten ison lontoolaispankin suomalaissyntyisen työntekijän. Heillä yhdenvertaisuusohjelmat tms. olivat aivan arkipäivää.

**********

Töiden jälkeinen kaljoittelu ei ole ollut juurikaan minun harrastukseni. Edellisessä työpaikassani sain moitteita useita kertoja siitä, etten lähtenyt porukan mukana kaljalle. Kantani oli se, että minua ei kiinnostanut hoitaa työasioita työajan jälkeen saamatta mitään ylimääräistä korvausta. Muutaman kaljan jälkeen yleensä haukuttiin pomot ja poissa olevat työtoverit. Ei sellainen ole miellyttävää. Nuivaan asenteeseeni ei vaikuttanut se, että olen homppeli. Pelkästään laumasieluisuudesta poikkeava ajattelutapa. Tietenkin myös se, ettei kotona odottanut pirttihirmu keittiökaulimen kanssa, vaan aivan toisenlainen ihminen.

Kommenttia muokattu: 01.01.2011 klo 21:14

Kommenttia muokattu: 01.01.2011 klo 21:54