Kirjan arvioinnin lisäksi Hyvärinen käy "muistin virkistämiseksi" läpi joitakin asioita, tapahtumia ja taustoja suomalaisen homoliikkeen historiasta. Hän mm. toteaa, että vielä silloin kun homoseksuaaliset teot olivat Suomessa rangaistavia, monet sivistyneet ihmiset suhtautuivat homoihin ja lesboihin jo tuolloin myönteisesti. Esimerkiksi presidentti Kekkosen hyvä kaveri oli taidemaalari Reidar Särestöniemi. Yleisistä asenteista homoja kohtaan on kunnollisia tutkimuksia vasta 1970-luvulta eteenpäin. Suomen rikosoikeuden oppikirjassa vuodelta 1967 mm. todetaan homoilla olevan usein ulkoisia tunnusmerkkejä, kuten rasvanmuodosta lantioissa, sipsuttava käynti, kimeä ääni ja haaveileva luonne. Oppikirja väittää rangaistavuudella voitavan vähentää homoseksuaalisuutta.
Hyvärinen toteaa painokkaasti Olli Stålströmin kumonneen väitöskirjallaan Homoseksuaalisuuden sairausleiman loppu (1997) homouden sairauskuvan Suomessa. Mielenkiintoista on se, että toisaalta kun homouden sairausleima oli osiltaan tuontitavaraa Yhdysvalloista, Neuvostoliitossa homous oli kriminalisoitu kapitalistisena paheena. Hyvärinen katsoo homojen tilanteen muuttuneen tähän päivään mennessä merkittävästi aikaisempaa paremmaksi. Silti vielä on tarpeen tehdä työtä asenteiden muokkaamiseksi. Siksi Lehdon ja Koveron kirja on tarpeellinen.
Lehto kritisoi kirjassaan tapaa nähdä homous sosiaalisena konstruktiona. Hyvärinen pitää kritiikkiä osuvana. Kirjaan sisällytettyjen 20 homomiehen haastatteluja hän pitää todentuntuisina, herkkinä ja riipaisevinakin. Useimmat haastatelluista ovat pääkaupunkiseudulta. Hyvärinen olisi halunnut mukaan myös savolaisia ja lappilaisia.
Hyvärinen: "Eräiden selvitysten mukaan homomiehissä on feminiinisiksi katsottuja henkisiä piirteitä tavallisemmin kuin heteromiehissä. Seikka korostuu kirjassa kuitenkin mielestäni liikaa. Mikä osuus homojen 'feminiinisyydestä' taas lienee alakulttuureista opittua, mikä luontaista? Yhteisökin näet vaikuttaa, jos ei varo."
Lopuksi siteerataan kirjan merkittävää kommenttia. Sen mukaan on oltava evolutiivisia syitä, miksi homous on kehittynyt ja tullut jäädäkseen.
Kirja-arvion kirjoittaja Veli Hyvärinen on ollut 1970-luvulla Setan edeltäjän Psyke ry:n puheenjohtaja. Hän on vuosien kuluessa osallistunut kirjoittajana ja monella muulla tavoin suomalaisen yhteiskunnan asenteiden muokkaamiseen asiallisiksi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan.
**************
Ranneliikkeessä Juhani E. Lehdon ja Camilla Koveron kirjoittamaa kirjaa käsiteltiin heti kirjan ilmestyttyä. Ohessa linkit noihin kirjoituksiin.
Olli Stålströmin väitöskirja on ladattavissa Finnqueer-sivustolta PDF-formaatissa osoitteesta:
www.finnqueer.net/pdf/Homoseksuaalisuuden.pdf Finnqueeriin on kerätty sekä tähän asiaan, että homohistoriaan muutenkin liittyvää kiinnostavaa asiaa. Kannattaa tutustua.
Linkki kirja-arvioon Tieteessä tapahtuu -lehteen
Homoseksuaalisuus tieteen näkökulmasta -kirjan julkistustilaisuus
Tietokirja: Homoseksuaalisuus tieteen näkökulmasta ja miesten kertomana