Senaatin Don´t ask, don´t tell -äänestystulos: homokielto armeijassa poistuu

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006
  • 3

Klo 22.30 USAn armeijan homokielto kaatui äänin 65-31. Tämän jälkeen alkaa suorana lehdistötilaisuus. Asia on amerikkalaiselle yhteiskunnalle tärkeä.

Kl 18.50

Tulos: Lain puolesta 63, vastaan 33. Laki siirtyy lakiprosessissa eteenpäin. "Repeal of 'Don't Ask, Don't Tell' moves forward in Senate."


Klo 18.30

Äänestys on käynnissä. Uskotaan, että lain kannattajia (DADT-menettelyn kaatajia) on enemmän kun tarvittavat 60.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu


suora lähetys senaatista
http://www.c-span.org/Live-Video/C-SPAN2/


Vielä kerran taustaa


Don't ask don't tell -menettely tuli 1993, kun presidentti Bill Clinton teki tällaisen ehdotuksen kompromissina. Hänkin joutui taistelemaan vanhoillisia republikaaneja ja armeijan johtoa vastaan. Homot ja lesbot eivät aikaisemmin lainkaan kelvanneet armeijaan, mutta nyt he voivat palvella maataan, jos kukaan ei saanut tietää heidän homoseksuaalisuudestaan. Kuitenkin vuosien mittaan on 14 000 sotilasta erotettu tämän syyn takia.

Kun Obamasta tuli presidentti, hän lupasi poistaa DADT-menettelyn armeijasta. Se on kuitenkin kestänyt, ja monet homoaktivistit ovat kärsimättöminä syyttäneet Obamaa perusteettomien lupausten antamisesta. Nyt tilanne on kehittynyt nopeasti. Vielä 10. joulukuuta senaatti torjui lain muuttamisen. Sen jälkeen julkaistiin selonteko homoista armeijassa ja se on vaikuttanut myönteisesti republikaaneihin.

Lehtitietojen mukaan nyt käsiteltävään lakiesitykseen sisältyy varaus. Laki tulee voimaan vasta, kun armeija on siihen valmis. Kuitenkin uskotaan, että puolustusminsisteri Robert Gates hyväksyy sen pika puoliin. Minimiaika lain voimaantulolle on 60 päivää. Nyt ensin kuitenkin presidentin on esitettävä vetonsa tai allekirjoitettava laki.

Yksi ikuisuusprojekti on nyt ilmeisesti saavuttamassa päätepisteensä.

3 kommenttia

Filibuster-menettely on siis tilanne, jossa senaatti "keskustelee" asiasta loputtomasti eli ei päästä äänestämään. Viivytystaktiikan ylläpitoon riittää vähemmistö eli 40 senaattoria. Lauaintain ensimmäisessä äänestyksessä keskustelun päättämisen puolesta (cloture) äänesti kuitenkin 63 senaattoria, joten asia etenee lopulliseen äänestykseen. Presidentti on toivonut lain läpimenoa, jotta hän voi vahvistaa sen mahdollisimman nopeasti.

Lain vastustajat yrittivät viivytyksillä estää lopullisen äänestyksen ennen joulutaukoa. Marraskuussa käytiin vaalit, joissa valittiin kolmannes yhteensä sadasta senaattorista. Tammikuussa työnsä alottava senaatti on työnsä päättävää "rampaa ankkaa" (lame duck) konservatiivisempi ja lakimuutoksen läpivienti olisi vaikeaa.

Nykylain kaatamiseen on olemassa myös toinen keino siltä varalta, että senaatti ei sitä kaada (alahuone on uudistuksen hyväksynyt). Don't ask, don't tell -lain perustuslaillisuutta on käsitelty liittovaltion tuomioistuimessa, joka on todennut lain olevan ristiriidassa perustuslain kanssa. Hallitus on kuitenkin valittanut päätöksestä, joten oikeuden päätös ei ole jäänyt voimaan. Jos senaatti ei tänään muuta lakia, voi presidentti Obama päättää, että hallitus vetää valituksensa pois oikeudesta, jolloin aikaisempi oikeuden päätös jää voimaan ja DADT-laki romutetaan perustuslain vastaisena, littovaltion tuomioistuimen päätöksellä.
Odotamme viela lopputulosta, 18.12..10>8;20 pm. Hyva asia julkisesti tuoda taas gay miehien nakyvyytta esiin. Kuinka monta heista menisi palvelemaan USA Army?