Senaatin Don´t ask, don´t tell -äänestystulos: homokielto armeijassa poistuu (juttukommentit)

  • 1 / 3
  • Ossi Halme
  • 18.12.2010 20:58
Filibuster-menettely on siis tilanne, jossa senaatti "keskustelee" asiasta loputtomasti eli ei päästä äänestämään. Viivytystaktiikan ylläpitoon riittää vähemmistö eli 40 senaattoria. Lauaintain ensimmäisessä äänestyksessä keskustelun päättämisen puolesta (cloture) äänesti kuitenkin 63 senaattoria, joten asia etenee lopulliseen äänestykseen. Presidentti on toivonut lain läpimenoa, jotta hän voi vahvistaa sen mahdollisimman nopeasti.

Lain vastustajat yrittivät viivytyksillä estää lopullisen äänestyksen ennen joulutaukoa. Marraskuussa käytiin vaalit, joissa valittiin kolmannes yhteensä sadasta senaattorista. Tammikuussa työnsä alottava senaatti on työnsä päättävää "rampaa ankkaa" (lame duck) konservatiivisempi ja lakimuutoksen läpivienti olisi vaikeaa.

Nykylain kaatamiseen on olemassa myös toinen keino siltä varalta, että senaatti ei sitä kaada (alahuone on uudistuksen hyväksynyt). Don't ask, don't tell -lain perustuslaillisuutta on käsitelty liittovaltion tuomioistuimessa, joka on todennut lain olevan ristiriidassa perustuslain kanssa. Hallitus on kuitenkin valittanut päätöksestä, joten oikeuden päätös ei ole jäänyt voimaan. Jos senaatti ei tänään muuta lakia, voi presidentti Obama päättää, että hallitus vetää valituksensa pois oikeudesta, jolloin aikaisempi oikeuden päätös jää voimaan ja DADT-laki romutetaan perustuslain vastaisena, littovaltion tuomioistuimen päätöksellä.
  • 2 / 3
  • Torontosta
  • 19.12.2010 3:23
Odotamme viela lopputulosta, 18.12..10>8;20 pm. Hyva asia julkisesti tuoda taas gay miehien nakyvyytta esiin. Kuinka monta heista menisi palvelemaan USA Army?
  • 3 / 3
  • Hannu, Tre
  • 19.12.2010 15:05
Hyviä uutisia näin vuoden päätteeksi. Vihdoinkin ja oli jo aikakin, kommentoivat monet Atlantin molemmin puolin. Edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi totesi, että päätös vahvistaa kansallista moraalia ja muistetaan päivänä, jolloin sanottiin ei syrjinnälle. Hän kiitti mm. kongressin homoedustajia (Jared Polis (Colorado), Tammy Baldwin (Wisconsin) ja Barney Frank (Massachusetts), jotka olivat tehneet paljon työtä DADT-käytännön kumoamiseksi.

Äänekkäin homojen ja lesbojen oikeuksien vastustaja, senaattori McCain ilmoitti oitis, että nyt on surun päivä, ja syytti eliittiliberaaleja sosiaalisen agendansa tyrkyttämisestä (!). McCainin käännyttämisen homokammoiseksi hoiti FRC:n johtaja Perkins. Family Research Council on juuri se järjestö, joka lahjoi Ugandan kansanedustajia, jotta nämä hyväksyisivät homojen hirttotuomiot. -Eräässä lähteessä kerrottiin, että FRC toimii myös Liettuassa.

Kuvassa kongressin gayedustajat, jotka kaikki valittiin uudelleen äskeisissä vaaleissa. Kuvasta puuttuu neljäntenä joukkoon liittyvä Rhode Islandin David Cicilline, jonka toimikausi alkaa ensi kuussa.

http://www.advocate.com/News/Daily_News/2010/09/24/69_Congress_Members_End_DADT/