HS: Uskalla-kampanjan tiedotuskoordinaattori haastattelussa

  • Uutinen
  • Urheilu
  • (päivitetty )
  • Juhani Viherlahti
  • 3

20.11.2010
SLU:n puheenjohtajan Timo Laitinen kertoo HS:n urheiluosiossa, että [suomalainen] urheilumaailma on suhtautunut homokysymyksen hyvin vakavasti.

Suomen Liikunta ja Urheilu SLU ry on kattojärjestö, jonka lajiliitoissa on yhdeksäntuhatta seuraa. SLU:ssa on Reilun pelin -ohjelma, joka ottaa huomioon niin sateenkaari-ihmiset kuin maahanmuuttajatkin. Hankkeen puitteissa on tuotettu paljon materiaalia, mm. 50-sivuinen ohjevihkonen "Lupa kuulua - lupa näkyä". Siinä korostetaan myös sateenkaari-ihmisten tasa-arvoista asemaa urheilussa. Setan asiantuntemusta on myös käytetty apuna aineiston laadinnassa.

Hesari oli kysellyt eri lajien edustajilta heidän suhtautumisestaan homoihin, vain yksi haastatelluista uskalsi esiintyä omalla nimellään. Toimittaja toteaa: "Miesten joukkueissa homoudesta ei puhuta avoimesti". Naisten puolella asenteet ovat miehiä paremmalla tolalla.

19.11.2010
Maija Paloheimoa on haastateltu Hesariin urheilijoiden vaikeudesta tulla ulos kaapista. Homoseksuaalisen identiteetin julkitulon pelätään vaikuttavan urheilijan uraan.

Naisurheilijoiden kohdalla asia on miehiä helpompi.
Paloheimo: "Miehet kokevat homoseksuaalisuuden usein jotenkin uhkana omalle maskuliinisuudelleen tai he pelkäävät sen jollain tavalla uhkaavan heitä tai heidän asemaansa joukkueessa."

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Lauantain Hesarissa aiheesta lisää.

Hesarin uutinen perjantaina verkkosivustolla

3 kommenttia

Hesarin jutussa kerrotaan avoimuuden toiveesta ja tuotetusta kirjallisesta materiaalista. Jäin miettimään kuinka paperityö on konkretisoitu kentälle. Jutuissa ei ole ainuttakaan mainintaa siitä, että joukkueissa olisi julkisesti aiheesta keskusteltu tai kokoustettu.
Itsellenikin jäi vähän sellainen olo, että riittävän isoilla kengillä varustetut ovat siellä jossain ylhäällä, norsunluutornissa. Ovat tyytyväisiä siitä, että tämäkin asia on hoidossa ja Setakin on ollut mukana. Minulla on kovasti epäilyä siitä, että asiaa ei ole käytännössä jalkautettu yksittäisiin seuroihin mitenkään, joukkueista nyt puhumattakaan - vaikka siellä ongelmat ovat. Käytännön työn valopilkku urheiluympyröissä on Maija Paloheimon luotsaama kampanja.

Tätä sivuava asia on ammattilaisurheilu, etenkin miehinen sellainen.

Kun jääkiekon SM-liiga käynnistyi syksyllä, tarkoituksenani oli hieman perehtyä SM-liigassa vaikuttaviin asenteisiin. Ja tehdä siitä artikkeli. Lähetin lyhyen kyselyn liigapomoille, jonka kysymyksiin saattoi vastata kyllä/ei tai pohtia asioita pidemminkin. Annoin tilaisuuden jäädä nimettömyyden taakse. Kysymykset oli vieläpä muotoiltu hyvin kohteliaaseen sävyyn ja konkreettisiksi asioiksi. Kysymyksilläni koetin selvittää, voisiko SM-liigassa pelata avoimesti homona, saisiko tukea jos pelaaja tulisi kaapista tai suuntautuminen paljastuisi ja kantoja homofobiaan.

Kovin suuri ei vastausprosentti ollut.

Vain muutama vastaus tuli; niistäkin suurimmassa osassa kieltäydyttiin kättelyssä ottamasta kantaa mitenkään asiaan. Voi sanoa, että vain yksi vastaus täytti laadulliset kriteerit. Alkuaan tarkoituksenani oli kirjoittaa vastausten pohjalta artikkeli, mutta jossain vaiheessa työstän loppuun artikkelin vastaamattomuuden pohjalta. Se on vielä keskeneräinen, mutta tulossa.

Joka tapauksessa haluttomuus ottaa julkisesti kantaa oli päällimmäinen viesti jokaisessa vastauksessa. Yksittäiset pomot eivät halua kertoa käsityksiään ennen kuin se on koko kiekkoliigan tasolla käsiteltävä asia. Ilmeisesti pelko sponsorien vetäytymisestä on ns. persiessä.