HS: Uskalla-kampanjan tiedotuskoordinaattori haastattelussa (juttukommentit)

  • 1 / 3
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 20.11.2010 5:42
Hesarin jutussa kerrotaan avoimuuden toiveesta ja tuotetusta kirjallisesta materiaalista. Jäin miettimään kuinka paperityö on konkretisoitu kentälle. Jutuissa ei ole ainuttakaan mainintaa siitä, että joukkueissa olisi julkisesti aiheesta keskusteltu tai kokoustettu.
Itsellenikin jäi vähän sellainen olo, että riittävän isoilla kengillä varustetut ovat siellä jossain ylhäällä, norsunluutornissa. Ovat tyytyväisiä siitä, että tämäkin asia on hoidossa ja Setakin on ollut mukana. Minulla on kovasti epäilyä siitä, että asiaa ei ole käytännössä jalkautettu yksittäisiin seuroihin mitenkään, joukkueista nyt puhumattakaan - vaikka siellä ongelmat ovat. Käytännön työn valopilkku urheiluympyröissä on Maija Paloheimon luotsaama kampanja.

Tätä sivuava asia on ammattilaisurheilu, etenkin miehinen sellainen.

Kun jääkiekon SM-liiga käynnistyi syksyllä, tarkoituksenani oli hieman perehtyä SM-liigassa vaikuttaviin asenteisiin. Ja tehdä siitä artikkeli. Lähetin lyhyen kyselyn liigapomoille, jonka kysymyksiin saattoi vastata kyllä/ei tai pohtia asioita pidemminkin. Annoin tilaisuuden jäädä nimettömyyden taakse. Kysymykset oli vieläpä muotoiltu hyvin kohteliaaseen sävyyn ja konkreettisiksi asioiksi. Kysymyksilläni koetin selvittää, voisiko SM-liigassa pelata avoimesti homona, saisiko tukea jos pelaaja tulisi kaapista tai suuntautuminen paljastuisi ja kantoja homofobiaan.

Kovin suuri ei vastausprosentti ollut.

Vain muutama vastaus tuli; niistäkin suurimmassa osassa kieltäydyttiin kättelyssä ottamasta kantaa mitenkään asiaan. Voi sanoa, että vain yksi vastaus täytti laadulliset kriteerit. Alkuaan tarkoituksenani oli kirjoittaa vastausten pohjalta artikkeli, mutta jossain vaiheessa työstän loppuun artikkelin vastaamattomuuden pohjalta. Se on vielä keskeneräinen, mutta tulossa.

Joka tapauksessa haluttomuus ottaa julkisesti kantaa oli päällimmäinen viesti jokaisessa vastauksessa. Yksittäiset pomot eivät halua kertoa käsityksiään ennen kuin se on koko kiekkoliigan tasolla käsiteltävä asia. Ilmeisesti pelko sponsorien vetäytymisestä on ns. persiessä.
  • 3 / 3
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 20.11.2010 10:42
SMO, entäpä jos lähestyisit Hesarin haastattelun ja omien kokemustesi kera SLU:n puheenjohtajaa Timo Laitista. Minua ainakin kiinnostaisi hänen vastauksensa kysymykseen koko asian käsittelystä kentällä urheilijoiden kanssa yhteisesti.

Ehkä kolmisen vuotta sitten, erään ymmärrystä ja suvaitsevaisuutta urheilijamaailmassa suitsuttavan juhlapuheen jälkeen tartuin asiaan. Ehdotin mm. sitä, että voin tulla puhumaan ja kouluttamaan urheilijoita seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä. Sain tuolta puhujalta täystyrmäyksen. Hän oli kaivanut pykäliä tms. perusteita, jolla minut torjui. Asenteet olivat äärimmäisen kaukana juhlapuheen sävystä.

Tuo tapaus ei liittynyt mitenkään SLU:hun taikka sen puheenjohtajaan.