Sateenkaariyhteisöt ry: Pride-iskusta vastuussa yhdenvertaisuutta vastustavat mielipidevaikuttajat

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Ranneliike net
  • 3

Sateenkaariyhteisöt ry on tänään ottanut kantaa viime lauantaina Helsingissä pride-kulkuetta vastaan tehtyyn iskuun.

Sateenkaariyhteisöt ry:n kannanotto 8.7.2010:

Sateenkaariyhteisöt ry tuomitsee pride-kulkuetta vastaan tehdyn hyökkäyksen
Yhdistys katsoo, että tapauksesta ovat vastuussa yhdenvertaisuutta vastustavat mielipidevaikuttajat

Homoseksuaaleille suunnattua ranneliike.net -verkkopalvelua ylläpitävä Sateenkaariyhteisöt ry tuomitsee lauantaisen kaasuhyökkäyksen Pride-kulkuetta kohtaan. Yhdistys katsoo, että hyökkäys on osoitus ihmisten yhdenvertaisuutta vastustavien tahojen synnyttämästä kielteisestä ilmapiiristä. Yhdistys uskoo, että ääriliikkeet hakevat viharikoksiinsa oikeutusta poliitikoilta ja vaikuttajilta, joiden uskovat olevan lausumissaan ääriainesten linjoilla.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen esittää tänään blogissaan kysymyksen, että "voiko Pride-kulkuetta vastaan tehdyn typerän hyökkäyksen tulkita myös vastareaktioksi poliittisen eliitin voimakkaalle arvoliberalistiselle kehitykselle" ja vaatii, että "perhepolitiikassa sallitaan rauhallinen, avoin keskustelu ja erilaisten mielipiteiden esittäminen". Räsänen viestitti kuitenkin juuri ennen pride-kulkueen alkua julkaistussa edellisessä blogikirjoituksessaan KD:n vähemmän rauhallisesta lähestymistavasta perhepolitiikkaan.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Sateenkaariyhteisöt ry:n puheenjohtaja Mikko Kivinen arvioi, että "kielteisiä asenteita seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä vastaan ovat omiaan lietsomaan johtavien poliitikkojen kuten Kristillisdemokraattien Päivi Räsäsen käyttämät ilmaisut. Räsänen ja hänen edustamansa tahot harjoittavat seksuaalivähemmistöjä vastaan retoriikkaa, jossa käytetään termejä kuten 'taistelu' ja 'sota'. Lisäksi Kristillisdemokraattien piirissä toimivat henkilöt ovat puheissaan viitanneet usein raamatuntulkintoihin, joissa kehotetaan väkivaltaan seksuaalivähemmistöjä kohtaan". Kivinen jatkaa, että "arvojohtajien tulisi ennen kaikkea tuntea vastuunsa eikä levittää vihaa. Yhteiskunnan tulee reagoida välittömästi tämän kaltaiseen väkivaltaan ja uhkailuun, koska se ei sovi eikä tule sopimaan suomalaiseen yhteiskuntaan".

Kansanedustaja Minna Sirnö (vas) sanoo, että "huolestuttavaa hyökkäyksessä oli se, että kyseessä näyttää olevan järjestelmällisesti suunniteltu teko. Gay Priden tärkein sanoma on nimenomaan ihmisoikeudet, joissa on saatukin tehtyä viime aikoina isoja edistysaskeleita, mutta valitettavasti samaan aikaan myös yhdenvertaisuuden vastaiset ääriliikkeet saavat lisää valtaa. Tänä aikana on ikävää, että jotkin poliitikot sortuvat populismiin ja vihan yllyttämiseen jotakin ihmisryhmää kohtaan pärjätäkseen seuraavissa vaaleissa". Sateenkaariyhteisöt ry nimitti Minna Sirnön homofobian vastaisen työn Hyvän tahdon lähettilääksi kansainvälisenä homofobian vastaisena päivänä 17.5.2010.

Vuonna 2003 perustetun Sateenkaariyhteisöt ry:n tarkoituksena on edistää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten yhteisöllisyyttä, keskinäistä yhteydenpitoa ja avointa keskustelua, lujittaa edellä mainittuihin vähemmistöihin kuuluvien ihmisten yhteenkuuluvuudentunnetta, tarjota ja välittää informaatiota heitä koskevista ja kiinnostavista asioista sekä lisätä kaikin eri tavoin seksuaalisesti suuntautuneiden ja sukupuolensa kokevien keskinäistä yhdenvertaisuutta. Yhdistys pitää yllä erityisesti suomalaisille homoille, lesboille ja heidän ystävilleen tarkoitettuja verkkosivustoja ranneliike.net, lepakkolaakso.net ja kimmoliisa.net. Sateenkaariyhteisöt ry ylläpitää myös yhteiskunnallisiin aiheisiin keskittyviä sivustoja www.homofobia.fi ja www.1705.fi.

Mietteitä pride-iskun nostattamasta keskustelusta -keskustelu

3 kommenttia

Olen vähän yllättynyt siitä, että poliittinen kenttä ei saanut kovin yhtenäistä tai tasaista ulostuloa asiasta aikaiseksi. Mielestäni olisi tarvinnut sanoa, että meillä ei Suomessa ole enää tapana muiluttaa ihmisiä, jotka kuuluvat vähemmistöön ja/tai julkisesti osoittavat olevansa jotain mieltä jostain asiasta. En odottanut mitään bunkkerista lähetetyä, Finlandian sävelten taustoittamaa, ääni sentimentaalisuudesta väristen luettua tuomiota poliittista järjestelmäämme kohdanneeseen iskuun. Yhtä vähän kaipasin hiljaisuutta, asian ohittamista päähänpistona. Ensimmäinen olisi tehnyt kärpäsestä härkäsen, jälkimmäinen taas antaa tilaa "katsotaan sitten jos sattuu jotain pahempaa" -ajattelulle (sivullisten, erityisesti lasten kaasutus taitaa olla joidenkin päättäjiemme mielestä helposti ohitettavissa). Annan moraalisen pisteen jokaiselle poliittiselle toimijalle joka älysi, että juuri tässä kohtaa pitää sanoa jotain ennen kuin kukaan ulkoiluttaa paprikatölkin ohella pesäpallomailaa.

Periaate kuitenkin on se, että rauhanomaisesti ja luvallisesti mielipiteensä kertoneen vähemmistön osan fyysistä koskemattomuutta loukattiin välinein, jotka vielä alkuvuodesta luettiin ampuma-aseeksi, ja jonka juurruttaminen hyväksyttäväksi lauseeksi on raikas tuulahdus menneiltä vuosikymmeniltä. Tapahtuneen kuittaaminen kertaluonteisena satunnaisena päähänpistona voi olla yhtä osuva kuin se kuuluisa "ei koske Suomea", joka laukaistiin taloustaantuman alkumetreillä.
"Typerän hyökkäyksen" jälkeen seuraavana ohjelmanumerona oli sitten se, että HeSetan toimiston ikkunoita lyötiin pieniksi ja piirrettiin hakaristi järjestön toimiston oveen. Onkohan se arvojohtajien mielestä "harmitonta pientä kiusantekoa"?