Seta toivoo opetusministeriön selvittävän seksuaalivähemmistöjen asemaa kouluissa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Setan hallitus toivoo kansainvälisenä homofobian vastaisena päivänä julkaisemassaan tiedotteessa, että opetus- ja kulttuuriministeriö ryhtyy selvittämään seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asemaa suomalaisissa kouluissa.

Setan tiedote 17.5.

Opetusministeriö selvittämään seksuaalivähemmistöjen asemaa kouluissa

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Setan hallitus toivoo, että opetus- ja kulttuuriministeriö ryhtyy selvittämään seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asemaa suomalaisissa kouluissa.

Opettaja-lehden taannoinen selvitys paljasti, että seksuaalivähemmistöjen asema kouluissa on joiltain osin jopa heikko. Koulun ilmapiiri, jonka tulisi olla kaikki huomioiva ja moninaisuutta arvostava, saattaa seksuaalivähemmistöjen suhteen olla varsin poissulkeva.

”Selvityksestä voidaan tehdä johtopäätös, että erilaisuudesta vaietaan tasa-arvon nimissä, kun oikea tapa olisi arvostaa ihmisiä tasa-arvoisesti, mutta erilaiset tarpeet huomioon ottaen.” toteaa Setan varapuheenjohtaja Elina Laavi.

Homofobisesta häirinnästä kärsivät niin oppilaat kuin opettajat, seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta. Oppilaiden oikeus asialliseen tietoon seksuaalisen suuntautumisen moninaisuudesta ei ole kaikkialla taattu, vaan toteutuu hyvin vaihtelevasti koulusta riippuen. Seta muistuttaa, että lakisääteinen viranomaisten yhdenvertaisuuden edistämisvelvoite käsittää myös seksuaalisen suuntautumisen.

”Kiusaamista ja homofobista käyttäytymistä voi kohdistua opettajalta opettajalle, opettajalta oppilaalle, ja oppilaalta oppilaalle ja myös oppilaalta opettajalle, tässä asiassa ikä tai asema ei vedä rajoja mihinkään suuntaan kuka tahansa voi tuntea itsensä ulkopuoliseksi, kiusatuksi ja ei-tervetulleeksi.” sanoo Suomen Lukiolaisten Liiton varapuheenjohtaja Turkka Sinisalo.

Seta pitää huolestuttavana, että Suomessa ei ole koottua tietoa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asemasta kouluissa.

”Opetusministeriö selvittää jo sukupuolten tasa-arvoa ja käytäntöjä kouluissa. Tämä on hyvä alku, joka auraa tietä myös seksuaalivähemmistöjen tilanteen parantamiseksi, sillä kyse on monin osin sukupuolistereotypioiden rikkomisesta. Tarvitaan kuitenkin tietoa juuri seksuaalivähemmistöistä ja tomerat toimet kiusaamisen torjuntaan.” toteaa Laavi.

www.seta.fi

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!