USA: Presidentti Obama antoi määräyksen sairaalavierailujen sallimiseksi myös homojen kumppaneille
20.4.2010
Presidentti Obama pyysi anteeksi sairaalan asiatonta kohtelua lesboparia kohtaan.
Presidentillisen määräyksen alkusysäyksen antoi tapaus, jossa Floridalainen sairaala kielsi tapaamisoikeuden vakavasti sairaan naisen samaa sukupuolta olevalta elämänkumppanilta, vaikka tällä oli hallussaan virallinen paperi/valtakirja sairaalassa olevalta kumppanilta.
Presidentti Obama soitti henkilökohtaisesti naiselle ja pyysi tältä anteeksi sairaalan käytöstä. CNN haastatteli naista. Linkki haastatteluun tämän uutisen jälkeisessä linkissä.
17.4.2010
Perjantaina antamallaan määräyksellä presidentti Obama oikeuttaa sairaalavierailut esimerkiksi samaa sukupuolta olevalle kumppanille.
USA:ssa on silloin tällöin tullut julki tapauksia, joissa sairaala on kieltänyt vierailut jopa pitkään parisuhteessa eläneeltä samaa sukupuolta olevalta kumppanilta.
Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Presidentin määräyksellä sairaalavierailut sallitaan myös niille henkilöille, jotka eivät ole virallisessa sukulaisuussuhteessa potilaaseen.
Katolinen järjestö "The Catholic Health Association" kannattaa päätöstä: "Läheisen selkeä nimeäminen ei ole vain perusihmisoikeus, se myös tukee voimakkaasti hoitoa".
Oikeistolainen järjestö "Family Research Council" moittii presidentin päätöstä. Heidän mielestään kysymyksessä on osa laajaa agendaa traditionaalisen avioliiton heikentämiseksi ja yritys lepyttää homoäänestäjiä, jotka tukivat Obamaa hänen kampanjassaan presidenttiydestä.
Uutisen lähde: Catholic News Agency
CNN haastattelee sairaalan tylysti kohtelemaa naista
Joka päivä amerikkalaisissa sairaaloissa on ihmisiä, joiden lähin omainen ei pääse tapaamaan heitä. Tämä ongelma koskee erityisesti homoja ja lesboja. Sairaaloiden ohjeissa vain sukulaisilla on oikeus vierailuihin ja tietoihin potilaan tilasta. Sairaalassa on kuitenkin voitu sairaalakohtaisesti määritellä, ketkä kuuluvat omaisiin.
Nyt uusi asetus koskee kaikkia sairaaloita, jotka saavat valtionapua eli kuuluvat valtiollisen sairausvakuutuksen (Medicare tai Medicaid) piiriin. Näitä on suurin osa sairaaloista. Jatkossa keneltäkään ei voi kieltää vierailua riippumatta ihonväristä, syntyperästä, uskonnosta, vammaisuudesta, sukupuolesta tai seksuaalisesta suuntautumisesta.
Homojärjestöt pitävät asetusta hyvänä. Samalla muistutetaan, että suuressa osassa liitovaltiota ei ole mahdollista mennä naimsiin. Se on suurin epäoikeudenmukaisuuden aiheuttaja.
Obama päätyi tällaiseen asetukseen Janice Langenbehnin tapauksen jälkeen. Hänen partnerinsa kuoli 2007 sairaalassa Floridassa aivo-aneurysmaan. Sairaala esti Langenbehniltä käynnit potilaan luona. He olivat olleet 18 vuotta parina. Obama soitti hänelle ennen asetuksen allekirjoittamista ja pyysi anteeksi.
Nyt ehkä kannattaa hiukan täsmentää mistä on kysymys sillä taas ovat faktat menneet ylösalaisin. Kyse on sellaisista potilaista, jotka ovat kykenemättömiä tekemään enää päätöksiä. Langenbehnin tapauksessa hänen partnerinsa menetti äkillisesti tajuntansa ja kuoli muutama tunti myöhemmin aivojen valtimopullistumaan.
Määräys on eritäin merkittävä sillä valta hoitopäätöksistä ja hoidon lopettamisesta annetaan nyt potilaan partnerille ohi "lähiomaisten" koko Yhdysvalloissa, myös niissä osavaltioissa, jotka eivät tunnusta minkäänlaisia homosuhteita.
Tottakai tapauksissa, joissa potilas on tajuissaan ja pystyy kommunikoimaan hoitohenkilökunnan kanssa kaikki jotka potilas haluaa tavata pääsevät häntä tapaamaan jo nykyisessä tilanteessa!