Talviolympialaiset lähestyvät

  • Uutinen
  • Urheilu
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006

21.1.2010 Homokortteleissa lisätään poliiseja talviolympialaisten aikana

Vancouverin homokortteleissa West Endissä tulee olemaan talviolympialaisten aikana tavallista enemmän poliiseja. Tällä tavoin suojellaan queer-yhteisöä mahdollisilta hyökkäyksiltä. Poliisipäällikkö John deHaas Vancouverin poliisista kertoi, että asiasta on neuvoteltu homo- ja lesbojärjestöjen edustajien kanssa. Talvikisojen aikana kaupungissa liikkuu paljon vierailijoita maista, joissa voi olla homovihamielinen ilmapiiri. Nämä vieraat eivät välttämättä ymmärrä Kanadan yhteiskunnan avoimmutta.

Poliisi haluaa välittää myös vieraille tietoa, että Kanadassa arvomaailmaan kuuluu suvaitseminen ja hyväksyminen. Kisat pidetään 12.-28. helmikuuta 2010 Vancouverissa. Kaupungissa on kisojen ajan myös Pride House.

21.1.2010 Talviolympialaiset ja homo/lesbourheilijat

Frankfurter Allgemeine Zeitung on selvittänyt homo- ja lesbourheilijoiden tilannetta. Vuonna 2002 asetettiin toiveita lumilautalija Ryan Milleriin (24). Hän olisi ollut Salt Lake Cityn kisoissa ainoa avoimesti homo urheilija, mutta hän loukkaantui ennen kisoja, ja jäi pois kisakoneesta. Hän oli tullut kaapista talvella 2001 Vancouverin kisoissa. Kun joukkueen muut jäsenet lähtivät iltaisin striptease-klubeille, hän ilmoitti kavereilleen, että ei kiinnosta. Hän on homo. Se merkitsi hänelle itselleen vapautumista, mutta se oli hänen uralleen paha virhe. Hän oli joukkueessaan siitä lähtien ulkopuolinen. Kukaan ei enää kaivannut hänen seuraansa. Hän oli ei-toivottu ja hän joutui myöhemmin vaihtamaan seuraa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Salt Lake Cityssä 2002 hän olisi ollut poikkeus. Kukaan aktiiviurheilija ei uskalla paljastaa itseään. Syynä ovat oma epävarmuus ja pelko kolleegoiden ja julkisuuden reaktioista. Yli 70 maassa homoseksuaalisuus on yhä rangaistavaa. Siitä voi tulla homourheilijalle ongelma. Monet tuottoisat mainossopimukset jäävät solmimatta. Useimmat ovat rakentaneet valherakennelmansa jo nuorina ja sen rikkominen on liian suri asia.

Avioliitto kulissina

Viime viikkoina on luettu Gareth Thomasista, joka oli naimissa peittääkseen homoseksuaalisuutensa. Ennen joulua hän vihdoin sanoi asian julki.


Olympiakisoissa on ollut homourheilijoita


Vuonna 2002 Salt Lake Cityssä oli luonnollisesti myös homoseksuaalisia urheilijoita. Ruotsalainen jääkiekkoilija Erika Holst oli pronssia voittaneessa naisten joukkueessa. Vasta neljä vuotta myöhemmin hän kertoi olevansa lesbo. Silloin olivat juuri alkamassa Turinin olympiakisat ja niissä hänen joukkueensa voitti hopeaa. Holst on jälleen mukana helmikuussa Vancouverissa. Siellä hän voi ylpeänä näyttää esimerkkiä. Ensimmäistä kertaa olympiakisoissa on ”Pride House”.


Pride House


Dean Nelson kehitteli idean: tapaamispaikka homoille ja lesboille. Se on eräässä hotellissa Whistlerissä (Brittiläisessä Kolumbiassa). Siellä järjestetään mm.alppilajeja ja ampumahiihtoa. Olympiakisojen järjestelykomitea on tervehtinyt myönteisesti Nelsonin ideaa. Järjestäjät eivät kuitenkaan tee mitään virallisia avauksia Pride Housen suhteen. Monilla joukkueilla on omia kansallisia kisatapaamispaikkoja, eikä niitäkään virallisesti mainita.

Nelson ei usko, että talo olisi tupaten täynnä homo/lesbourheilijoita, mutta esim. homo olympiavoittaja, uimari Mark Tewksbury on ilmoittanut tulostaan. Tämä kanadalainen urheilija voitti 1988 ja 1992 Soulissa ja Barcelonassa kultaa, hopeaa ja pronssia.. Hän kertoi homoseksuaalisuudestaan vuonna 1998. Nyt hän on jo 41-vuotias. Hän sanoo, että jos Barcelonassa olisi ollut Pride-talo, hän olisi ilman muuta käynyt siellä.

Paljonko homoja ja lesboja on Vancouverissa?


Jos homoja ja lesboja on lähes 10% väestöstä, on luultavaa, että kisoihin osallistuu jopa 550 homo/lesbourheilijaa. Erika Holstia lukuunottamatta muita ei tiedetä. Pekingin kisoissa 2 vuotta sitten oli 11 000 urheilijaa ja heistä 11 oli avoimesti homoja tai lesboja. Vain yksi toi kotiin kultaa: australialainen uimahyppääjä Matthew Micham. Out-listalla oli myös kaksi saksalaista urheilijaa: pyöräilijä Judith Arndt ja miekkailija Imke Duplitzer.

Kaapista tullaan uran loppuvaiheessa


Monet urheilijat uskaltavat tulla kaapista vasta kun ura käytännössä on jo ohi. Taitoluistelijoiden joukossa on ollut paljon homoja, mutta kukaan ei tullut kaapista. Traagista on, että jotkut parhaista taitoluistelijoista pakotettiin outtaamaan itsensä. Britti John Curry, olympiavoittaja Innsbruckissa 1976, kuoli aidsiin,. Myös jäätanssija Robert McCall, joka sai pronssia Clagaryssa 1988, joutui tulemaan kaapista. Myös Sapporon 1972 kultamitallimies, slovaki Ondrej Nepela joutui tulemaan kaapista. Avoimesti homona elää kanadalainen Brian Orser, hopeaa Sarajevossa 1984 ja Calgaryssa 1988. Samoin kanadalainen Toller Cranston, prionssia Insnsbruckissa 1976.

Kesälajeista kiinnostava on tennis. Avoimesti lesboja ovat Martina Navratilova ja Amelie Mauresmo.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!