Vanhapiikasisarukset vaativat parempia oikeuksia

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Juhani Viherlahti
  • 2

Elämänsä yhdessä eläneet vanhapiikasisarukset (80v.) vaativat Englannissa samoja perintöoikeuksia kuin samaa sukupuolta olevilla pareilla on siellä nykyisin. Kaikki oikeusasteet ovat vaatimuksen hylänneet. Nyt asia on viety korkeimpaan oikeusasteeseen Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen.

Englannissa perintövero on 40%. Verottomuus koskee ensimmäistä 500 000 USD suuruista osaa perinnöstä. Naimisissa taikka rekisteröidyssä parisuhteessa olevat eivät maksa perintöveroa.

*********

Sana vanhapiika tuntuu nykyisessä kielenkäytössä lähinnä loukkaavalta tai halventavalta. Tällaista sanaa kuitenkin 365Gay.com-verkkouutisissa käytettiin.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

2 kommenttia

Uutisessa käytetty sana ’spinster’ ei suinkaan ole vanhapiika, se tarkoittaa vain ”tavanomaisen naimaiän” ylittänyttä sinkuksi jättäytynyttä naispuolista henkilöä. Sanaa käytetään anglosaksisissa ympäristöissä aivan asiallisesti, myös lakitekstissä, toisin kuin ’old maid’, joka on se varsinainen vanhapiika.

Ja toisena nipotushuomautuksena: koska britit saavat yleensä perintönsä puntina eivätkä dollareina, todettakoon että verottoman perinnön yläraja on kaikille 300 000 puntaa. Tuon rajan ylittävältä osalta 40 prosentin perintöveron maksavat kaikki muut paitsi aviopuoliso tai rekisteröity elämänkumppani. Perintövero siis koskee yhtäläisesti myös lapsia (poikkeuksena erilaiset omaisuusjärjestelyt, joita on ehkä tehty riittävän hyvissä ajoin ennen perintökysymysten tuloa ajankohtaiseksi).

Burdenin sisarukset, 88 ja 81 v., vaativat itselleen samoja oikeuksia kuin samaa sukupuolta olevat rekisteröidyt parit. Itse asiassa he ovat vaatineet perintöverotusta koskevan lain muuttamista jo yli 30 vuotta, koska heidän mielestään laki kohtelee syrjivästi ihmisiä, jotka ovat jääneet kotiin hoitamaan omia vanhempiaan eivätkä ole siksi perustaneet omaa perhettä. He ovat eläneet koko ikänsä sitoutuneina vakaaseen suhteeseen, joka perustuu toinen toisensa tukemiseen ja sisarelliseen rakkauteen. Kun sisarusparit jätettiin myös uuden rekisteröityjä parisuhteita koskevan lain ulkopuolelle, sisarusten mielestä se tapahtui ”koska parlamentissa on niin paljon homoseksuaaleja”.

Valtion kanta on yksinkertaisesti se, että avioparit ja rekisteröidyt parit ovat itse valinneet kumppaninsa, ja heidän liittonsa on myös purettavissa. Sisarukset eivät voi valita toisiaan, ja heidän välisensä suhde on ikuinen. Siksi näitä kahta asiaa ei voida rinnastaa myöskään lainsäädännössä.
Hmmm...mielenkiintoinen ajatusleikki. Koska saamme nähdä ensimmäisen samaa sukupuolta olevan heteroparin vahvistavan suhteensa maistraatissa?