Yogyakarta-periaatteet ovat uusi iskusana, jota homoaktivstit käyttävät. Nyt periaatteet nousevat myös YK:hon ja mm. Saksan parlamenttiin.
Yogyakarta on elävä kaupunki Jaavalla. Moni tuskin tarkkaan tietää kaupungista. Siellä tehdään mm. hopean taontaa ja batiikkitöitä. Marraskuussa 2006 sinne kokoontui poliitikkoja, diplomaatteja, entinen Irlannin presidentti ja YK:n ihmisoikeuskomissaari Mary Robinson sekä liuta homoryhmien edustajia ja tunnettuja yliopistoprofessoreita. Nelipäiväisen konferenssin aikana luotiin 29 periaatetta, joilla suojataan HLBTI-ihmisten ihmisoikeuksia.
Periaatteet löytyvät nyt myös suomeksi. Periaatteissa on koottu yhteen iso määrä sellaisia ihmisoikeusasioita, jotka liittyvät HLBTI-ihmisiin. Sieltä voisi bongata vaikkapa periaatteret no 1 (HLBTI-oikeudet ovat ihmisoikeuksia), no 4 (kuolemanrangaistusta vastaan) no 12 (oikeus työhön) no 24 (oikeus perheen perustamiseen) ja no 26 (oikeus kulttuuriin ja kulttuurielämään).
http://www.finnqueer.net/juttu.cgi?s=312_5_1
Saksan parlamentissa keskustellaan perjantaina HLBTI-ihmisten ihmisoikeuksista maailmanlaajuisesti (netissä suorana lähetyksenä). Vihreät ovat vaatineet asian käsittelyä, ja siinä keskustelussa nostetaan esiin Yogyakarta-periaatteet. Vihreät vaativat, että Saksan hallitus edistäisi periaatteiden maailmanlaajuista käyttöönottoa.
YK:ssa Yogyakarta-periaatteet nousivat esiin, kun käsiteltiin hollantilaisen COC-järjestön hakemusta viralliseen tarkkailija-asemaan. Egyptin edustajat tunsivat Yogyakarta-periaatteet ja tiedustelivat, miten COC periaatteisiin suhtautuu. Egypti äänesti COC-järjestöä vastaan.
(Queer)