Kondomin kanssa vai ilman

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • vaeltaja2006
  • 2

Eilen tuli Genevestä AIDS-asoiden komissiolta uutinen, että jo useamman tutkimuksen mukaan aids-potilaasta virus ei leviä suojaamattomassa sukupuoliyhteydessä, jos hän on ollut ns. kombinaatioterapiassa eli saanut lääkecocktailia vähintään 6 kuukauden ajan. On neljä tutkimusta, joista ilmenee, että tartuttavuus häviää 6 kuukauden lääkehoidon jälkeen.

Vuosina 1990-2003 Espanjassa tutkittiin 393 heteroparia, joissa HIV-positiiviselta virus ei tarttunut toiselle. Samanlaisia tutkimuksia on Brasiliasta ja Ugandasta. Brasilian tutkimuksessa kuusi partneria sairastui, koska HIV-positiivinen ei ottanut lääkkeitä säännöllisesti.

Terveysviranomaiset ja aids-aktiivit kritisoivat tällaisia tutkimuksia, sillä niissä ei huomoitu homopareja. Terrence Higgins -aids-säätiön mukaan tutkimustulokset eivät ole vakuuttavia.

(AFP)
(uutinen oli alunperin toissa päivänä sveitsiläisessä lääkärilehdessä)


Tänä aamuna asiaan ottaa kantaa saksalainen Tagesspiegel-lehti. Lehdessä varoitetaan tekemästä vääriä johtopäätöksiä. Sveitsissä ihmetellään, suosittelevatko lääkärit todella seksiä ilman kondomeja. Vuosia on propagoitu kondomien puolesta.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Vastaus on selkeä: kondomia ei pidä jättää pois. Sveitsiläisen lääkärilehden tutkimuksessa on kyse erityisestä ryhmästä: 6 kuukautta kombinaatiohoitoja eikä verestä löydy viruksia. Jos he ovat jatkuvassa lääkärikontrolissa eikä heillä ole muita tarttuvia sukupuolitauteja eikä syrjähyppyjä, he voinevat tehdä keskenään päätöksen, että kondomia ei enää käytetä genitaaliseksissä.

Mutta tartunnan saaneista Sveitsissä ja Saksassa tällaisia on vain pieni joukko (satoja). Saksan viranomaiset muistuttavat, että kondomi suojaa kaikissa erilaisissa seksitilanteissa. HIV tarttuu nykyisin tyypillisesti satunnaispartnerin kanssa. Sellaisissa suhteissa ei kukaan voi taata mitään tarttumattomuudesta.

Sveitsi on tehnyt historiaa. Se on ensimmäinen maa, jossa julistetaan seksiä HIVistä huolimatta ilman kodomia. Aidstutkija Pietro Vernazza St. Gallenin kantonin sairaalasta on antanut suosituksensa, ja taustana on ajatus, että heteropari haluaisi lapsen.

Robert Koch -instituutista sanotaan, että lääkecocktailit ovat parantuneet, ja tartunnan saaneiden tartuttavuus on pienentynyt. Mutta tällainen ohje - ilman kondomia - on väärä signaali. Se ohje toimii vain joillakin harvoilla. Valtaosalla ohje vie harhaan. Lääkäri tarkistaa veriarvot yleensä kolmen kuukauden välein. Siinä välillä virus on hyvinkin voinut lisääntyä veressä.

http://www.tagesspiegel.de/weltspiegel/;art1117,2467698

2 kommenttia

Sveitsiläiset tutkimustulokset aiheuttavat hämmennystä. Niiden mukaan HIV-positiivinen ei enää tartuta virusta, kun hän on ollut riittävän kauan lääkehoidossa. Tutkimus on kestänyt vuosia ja on tutkittu pareja, joista toinen on positiivinen, toinen negatiivinen. He ovat harrastaneet suojaamatonta yhdyntää. Tartuntoja ei ole tullut, kun lääkitys on ollut ohjeiden mukaista. Pietro Vernazza, infektiosairaalan johtaja St. Gallenista ja etiikkakomission puheenjohtaja, sanoo kuitenkin, että turvaseksistä ei pidä missään tapauksessa luopua. Tutkimus kertoo hänen mielestään vain sen, että muutamat eivät ole tartuttavia. Kukaan ei vastaa siitä, jos kuitenkin kumppanille tulee tartunta. Samalla tavoin esim. suu-suu-kontakteja pidetään vaarattomina, mutta kukaan ei tiedä, etteikö joskus voisi käydä toisin.

Saksan Aids-Hilfestä sanotaan, että nyt lääkeasia on noussut julkiseen keskusteluun. Jos joku saa tartunnan, ja nauttii lääkkeet ohjeiden mukaan, hän ei ole enää kävelevä "viruspommi". Esim. Saksassa tehtiin puolitoista vuotta sitten lakialoite, jonka mukaan on rangaistavaa olla suojaamattomassa seksissä, jos tietää olevansa HIV-positiivinen. Lääkehoidon tehokkuus osoittaa sellaisen lain ongelmalliseksi.

(taz)

Positiiviset ry:ssä on myös tarkkaan seurattu tätä keskustelua. Mistään lehtikirjoittelusta ei käy ilmi, että tutkimuksessa oli mukana heteropareja, ja jo vanhastaan tiedetään, että vaginayhdynnässä tartuntavaara on pienempi kuin anaaliyhdynnässä. Tutkimuksessa korostettiin myös sitä, että laboratoriokokeissa ei saisi löytyä virusta. On vaikea antaa ohjeita siitä, miten tiheästi pitäisi tutkituttaa virusmäärä. Ja jos lääkitys unohtuu muutamaksi päiväksi, virusmäärä nopeasti nousee. Positiiviset ry:n sivulla on lisää tätä asiaa sivuavista kysymyksistä.

http://www.positiiviset.fi/uutispalat/uutiset200802.shtml#Sveitsilaiset_hiv-asiantuntijat