Kondomin kanssa vai ilman (juttukommentit)

  • 1 / 2
  • vaeltaja2006
  • 11.3.2008 11:44
Sveitsiläiset tutkimustulokset aiheuttavat hämmennystä. Niiden mukaan HIV-positiivinen ei enää tartuta virusta, kun hän on ollut riittävän kauan lääkehoidossa. Tutkimus on kestänyt vuosia ja on tutkittu pareja, joista toinen on positiivinen, toinen negatiivinen. He ovat harrastaneet suojaamatonta yhdyntää. Tartuntoja ei ole tullut, kun lääkitys on ollut ohjeiden mukaista. Pietro Vernazza, infektiosairaalan johtaja St. Gallenista ja etiikkakomission puheenjohtaja, sanoo kuitenkin, että turvaseksistä ei pidä missään tapauksessa luopua. Tutkimus kertoo hänen mielestään vain sen, että muutamat eivät ole tartuttavia. Kukaan ei vastaa siitä, jos kuitenkin kumppanille tulee tartunta. Samalla tavoin esim. suu-suu-kontakteja pidetään vaarattomina, mutta kukaan ei tiedä, etteikö joskus voisi käydä toisin.

Saksan Aids-Hilfestä sanotaan, että nyt lääkeasia on noussut julkiseen keskusteluun. Jos joku saa tartunnan, ja nauttii lääkkeet ohjeiden mukaan, hän ei ole enää kävelevä "viruspommi". Esim. Saksassa tehtiin puolitoista vuotta sitten lakialoite, jonka mukaan on rangaistavaa olla suojaamattomassa seksissä, jos tietää olevansa HIV-positiivinen. Lääkehoidon tehokkuus osoittaa sellaisen lain ongelmalliseksi.

(taz)

Positiiviset ry:ssä on myös tarkkaan seurattu tätä keskustelua. Mistään lehtikirjoittelusta ei käy ilmi, että tutkimuksessa oli mukana heteropareja, ja jo vanhastaan tiedetään, että vaginayhdynnässä tartuntavaara on pienempi kuin anaaliyhdynnässä. Tutkimuksessa korostettiin myös sitä, että laboratoriokokeissa ei saisi löytyä virusta. On vaikea antaa ohjeita siitä, miten tiheästi pitäisi tutkituttaa virusmäärä. Ja jos lääkitys unohtuu muutamaksi päiväksi, virusmäärä nopeasti nousee. Positiiviset ry:n sivulla on lisää tätä asiaa sivuavista kysymyksistä.

http://www.positiiviset.fi/uutispalat/uutiset200802.shtml#Sveitsilaiset_hiv-asiantuntijat