Alan Turingin kohtalosta on puhuttu jo vuosikymmeniä. Lahjakas matemaatikko oli toisen maailmansodan aikana mukana tiedustelupalvelun salaisessa yksikössä ratkaisemassa saksalaisten salauslaitteen Enigman periaatetta. Ratkaisu löytyi, ja sillä oli suuri merkitys sodankäyntiin.
Turing oli homo ja 1950-luvun alkupuolella ympäri läntistä maailmaa vainottiin homoja. Turing joutui oikeuteen vuonna 1952. Hän oli tunnustanut olleensa kanssakäymisessä 19-vuotiaan miehen kanssa. Hän sai vankilatuomion, mutta vaihtoehtona tarjottiin estrogenihoitoja. Hän valitsi hoidot. Ne aiheuttivat mm. rintojen kasvua. Vuonna 1954 Turing teki (luultavasti) itsemurhan. Suomenkielinen wikipedia kertoo laajasti Turingista.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Alan_Turing
Runsas vuosi sitten maalis-huhtikuussa 2008 esitettiin Helsingin Töölössä Korjaamolla Eeppi Ursinin ja Visa Oscarin säveltämä ooppera Turing Machine.
Englannissa käynnistetyn maineenpuhdistuskampanjan pani alulle tietokonetutkija John Graham-Cumming. Kampanjaa tukivat myös kirjailija Ian McEwan, tiedemies Richard Dawkins ja gayaktivisti Peter Tatchell. Kuningattarelle lähti vetoomus, jossa Turingille ehdotettiin jälkikäteen arvonimeä.
Pääministeri Gordon Brown on nyt esittänyt pahoittelunsa Turingin kohtelusta. Seuraavana keskustellaan siitä, riittikö tuo pahoittelu. Gayaktivisti Peter Tatchell kertoi, että 100 000 homomiestä kärsi sodan jälkeen rauhanaikana samanlaisesta kohtelusta.