Kirjasto 10:n homofobian vastainen tilaisuus

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 6

Ranneliikkeen homofobian vastaisen tilaisuuden alkajaisiksi Kirjasto 10:ssä Helsingissä tilaisuuden juontaja kertoi oman homofobia-kokemuksensa. Hän viime syksynä torstaina elokuun 9. päivän iltana pääsi osalliseksi tapahtumasarjaan, joka koskettaa homofobia-aihetta. Hän sai turpaansa kaupungilla Tampereella täysin yllätyksenä ja pyytämättä. Vastapuolena oli tavallinen satunnainen "Hervannan soturi", joka ilmeisesti paransi juhlafiilistään sillä, että pisti homoa turpaan. Ei ole yllättävää siinä että homotellaan tai lyödään. Sitä tapahtuu monessa paikassa, missä ihmisiä on. Mutta henkilökohtaisesti tämä järkytti sen takia, että se sattui omalle kohdalle. Ja toisaalta sen vuoksi, että se oli kotikulmilla. Motiivina tekoon oli nimenomaan homofobia. Häntä lyötiin sen vuoksi että hän on homo tai että häntä oletettiin homoksi, vaikka hän oli vain satunnainen ohikulkija siinä tilanteessa. Lyöjä ei tunnistanut häntä mistään sen kummemmin.

Uhri vei sen asian välittömästi eteenpäin. Poliisit tulivat paikalle ja tekijä saatiin kiinni. Kaikki meni hienosti tilanteen jälkihoidon osalta. Naama turposi, verta tuli ja itsetunto koki kovan kolauksen. Hän vei asian eteenpäin, jotta saisi oikeutta. Tämä oli hänen käsityksensä siitä tilanteesta. Meni viikko tai pari ja hänet pyydettiin poliisilaitokselle kuulusteluun. Poliisi-setä hieman vaivautuneena ja epäuskoisena kyseli, että "etkö sinä mitenkään provosoinut sitä tilannetta" ja "Oletko nyt oikeasti sitä mieltä että aiot vaatia rangaistusta". Uhri kertoi poliisille ettei provosoinut ellei ohikävely ole provosointia. Ja hän halusi että syyllistä rangaistaan.

Esitutkintapöytäkirja kirjoitettiin ja sinne ei hänen esityksestään huolimatta tullut mainintaa siitä, että kyse oli viharikoksesta. Ei tullut mainintaa siitä, että motiivina lyöntiin oli nimenomaan uhrin seksuaalinen suuntautuminen. Sen sijaan vastapuolen kertomuksessa oli tarina, että lyöty oli lähestynyt lyöjää ja ehdotellut viattomalle heteromiehelle ties mitä, ja siitä suivaantuneena hän löi.

Käräjille päästiin suunnilleen puoli vuotta myöhemmin tammikuussa. Siellä uhri kertoi, että hänen näkökulmastaan kyse oli viharikoksesta ja häntä lyötiin sen takia, että hän kuuluu vähemmistöön. Tuomio tuli. Lyöjä sai vankeutta ja hänet tuomittiin korvaukseen, eli syytetty ei päässyt helpolla. Mutta se, mitä annettiin tuomiolle perusteluiksi oli taas yllättävää: Tuomion koventamisperusteena oli se että teko perustui täysin ulkopuoliseen henkilöön . Korvauksien perusteluna oli se että uhri työskentelee julkisuudessa. Ei sanallakaan vähemmistöistä, ei sanaakaan viharikoksesta, eikä sanaakaan seksuaalisuudesta tai homoista.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kun tätä juttua on tutkinut jälkeenpäin niin väistämättä tulee sellainen olo, että oikeastaan itse lyönti oli rehellisin osa tätä rikosta. Todellinen homofobia tuli sen jälkeen kun asiaa ruvettiin käsittelemään . Homofobia tuli vastaa siellä poliisilaitoksella ja se tuli vastaan oikeustalolla. Teko tuomittiin, mutta kuitenkaan motiivia siihen tekoon ei koskaan tuomittu. Jos kärjistää voi ajatella niin, että motiivi jopa hyväksyttiin.

Niin kauan kuin nyrkki heiluu vähemmistöjä kohtaan, tällaisia homofobian vastaisia päiviä tarvitaan. Niin kauan kuin yksikin poliisi kysyy, että haluatko todella syytetylle rangaistusta, ja niin kauan kuin tuomioistuin ei ota niitä todellisia motiiveja huomioon, niin kauan tarvitaan homofobian vastaista työtä.

6 kommenttia

Tuo kokemus on tyypillinen. Kaiken maailman roistot luottavat siihen, etteivät viranomaiset tee mitään. Ja viranomaiset kun eivät yleensä tee mitään, eikä ohikulkijat puutu, eikä Seta protestoi.

Aamulla ehti kulua neljä tuntia ennen ensimmäistäkään törmäämistä homofobiaan, mutta heräsinkin aikaisin.
Hannu Taanila haaveili 1970-luvulla tulevaisuuden radiosta. Se olisi sellainen, joka olisi suoraa lähetystä. Suoraa lähetystä vaikkapa Tamminiemen saunasta. Sellaista radiota emme ole saaneet, joka lähettäsii suoraa lähetystä esim. homofobian vastaisen päivän tapahtumista. Sen sijaan eilisen kaupallisiista tapahtumista suoraa lähetystä tuli.

Täytyy siis käyttää kirjoitettua sanaa. Muutama puheenvuoro eilisestä tapahtumasta.

*****

Setan puheenjohtaja kertoi, että kansainvälistä homofobian vastaista päivää vietetään nyt muuallakin kuin kehä-3:n sisäpuolella. Nimittäin Jyväskylässä ja Oulussa. Edelleen Juha Jokela jatkoi ihmisoikeustyöstä Suomessa:

"Tänä vuonna Seta haluaa nostaa esiin ihmisoikeudet kunnissa. Tämä yhtälö saattaa vaikuttaa ensikuulemalta hieman oudolta. Ihmisoikeuksistahan puhutaan usein nimenomaan kansainväliseen politiikaan liittyvänä kysymyksenä. Kunnilla on kuitenkin merkittävä rooli ihmisoikeuksien toteututumisessa Suomessa. Arviolta noin joka kymmenes suomalaisista kuuluu seksuaali- tai sukupuolivähemmistöihin. Lukumäärällisesti heitä on satoja tuhansia , enemmän kuin suomenruotsalaisia tai maahanmuuttajia. Heitä on myös suomenruotsalaisissa ja maahanmuuttajissa. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt ovat tasaisemmin jakautuneet koko maahan kuin monet muut vähemmistöt.

Syrjivät asenteet seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan, jopa homo- ja transfobia ovat yhä arkipäivää monilla paikkakunnilla. Näitä syrjiviä asenteita on monenlaisia. Itse törmään yleensä kahdenlaisiin asenteisiin.

On ihmisiä jotka pitävät homoseksuaalisuutta tai sukupuolen moninaisuutta yhä edelleen syntinä , rikoksena tai sairautena. Heistä siis syrjintä on oikeutettua. Vaikka tämänkaltaisia mielipiteitä on yhä vaikeampi sanoa julkisesti ääneen Suomessa, Mannerheim-nukkeanimaatioon liittyvä kohu paljasti, etä nämä asenteet ovat yhä vahvasti läsnä suomalaisessa yhteiskunnassa.

Toisaalta syrjintä on usein välillistä. On paljon ihmisiä, jotka pitävät seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen syrjintää vääryytenä. Syrjintää ei kuitenkaan nähdä suurena yhteiskunnallisena ongelmana. Tyypillinen viranomaisen tai kunnanisän vastaus seksuaali- tai sukupuolvähemmistöjen syrjintää koskevaan kysymykseen on: "Ei meillä ketään syrjitä, koska meillä kohdellaan kaikkia samalla tavalla. Mitä tämä "samalla tavalla" sitten käytännössä tarkoittaa esim. lääkärin vastaanotolla tai koulussa. Usein se tarkoittaa sitä että asiakkaiden odotetaan olevan heteroseksuaaleja tai sukupuoleltaan selkeästi miehiä tai naisia. Ja kun näin menetellään, seksuaali- tai sukupuolivähemmistöihin kuuluvia syrjitään takuuvarmasti. Tilanne on erityisen huolestuttava koulumaailmassa ja nuorisotyössä. Kansainväliset ja kotimaiset tutkimukset osoittavat, että homo- ja transfobinen koulukiusaaminen on yleistä. Suomessa "homo" on yleisimpiä lasten ja nuorten käyttämiä haukkumasanoja. Tiedetään myös että sukupuoltaan vastoin ympäristön oletuksia ilmaisevia lapsia kiusataan Ja vaikka nämä lapsen oikeudet yleensä ovat olleet Suomessa esillä vahvasti ja pitkään, harvassa koulussa tai nuorisoseurassa tai urheiluseurassa on pohdittu keinoja puuttua tähän ilmiöön,.

Ihmisarvoista vanhuutta pidetään yhteiskunnallisesti merkittävänä kysymyksenä. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvien vanhusten asemaan liittyviä erityiskysymyksiä ei ole vielä keskusteltu. Moni näistä vanhuksista empii yhä edelleen puhua avoimesti tunteistaan parisuhteistaan tai elämästään. Osa pelkää toimintakykynsä ja lähisuhdeverkostojensa heiketessä joutuvansa uudelleen salaamaan osan itseään.

Uusimman sateenkaariperheitä koskevan tutkimustiedon mukaan 19% seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvista vanhemmista on kokenut syrjintää (joka viides). Vanhemmista 40% on sitä mieltä, että äitiysneuvolan terveyshoitaja ei tunne hänen perhemuotoaan tai sen erityistarpeita.

Ihmisoikeuksien toteutumisen arviointi kunnissa on ajankohtaista juuri nyt kun yhdenvertaisuuslainsäädäntöä uudistetaan Suomessa ja samalla Suomessa arvioidaan perustuslain toimivuutta ja laaditaan ihmisoikeuspoliittista selontekoa. Vaikka tässä valmistelutyössä on kuultu kansalaisjärjestöjä ja asiantuntijoita, Seta on korostanut useassa vaiheessa, että näiden hankkeiden tulisi selkeämmin nojata yhdenvertaisuuden arkitodellisuuteen. Olemme toivoneet että ihmisoikeuspolitiikka jalkautettaisiin kuntiin ja käytännön toimiin koko valtakunnan alueella. Asuinpaikan valinta ja yhdenvertainen kohtelu ovat perustuslakiin kirjattuja oikeuksia. Ja vaikka valtio ja kansainväliset sopimukset säätelevät näitä oikeuksia , usein kunnat ja niissä tehdyt päätökset ratkaisevat sen, millaisia peruspalveluita kuntalaisille tuotetaan.

Jotta tuloksia saadaan aikaan, homo- ja transfobia on tehtävä näkyväksi. Tästä syystä Seta tervehtii erityisellä ilolla Ranneliikkeen järjestämää huippuhienoa ja tärkeää tapahtumaa."