Berliinin filmijuhlat: Teddy-palkinto

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • vaeltaja2006
  • 7

Berliinin elokuvajuhlat alkavat torstaina 7. helmikuuta. Juhlilla jaetaan myös homo- ja lesboelokuvapalkinto Teddy. Teddy Awards -gaalan osia nähdään Arte-kanavalla perjantain 15. helmikuuta jälkeisenä yönä klo 00.25 alkaen.

"Straight"-elokuvien rinnalla on jo 22 vuotena ollut homo- ja lesboelokuvien kisa. Se aloitettiin 1980-luvulla, jotta ylipäätään homo- ja lesboelokuva saisi enemmän julkisuutta. Kilpailussa on kolme sarjaa: lyhytelokuvat, dokumentit ja näytelmäelokuvat. Nykyisin monet homoelokuvat ovat jo mainstream-kelpoisia, mutta monissa maissa ja maanosissa jo ajatus queer-elokuvasta saa viranomaiset valpastumaan. Yhteiskuntapoliittinen tilanne ja viime aikoina uskonnollinen fundamentalismi ovat olleet uhkana queer-elokuvalle.

Teddyt jaetaan 14. helmikuuta ja Arte-kanava on mukana viimevuotiseen tapaan.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

7 kommenttia

Musliminäkökulmaa


Parvez Sharma on tehnyt dokumentin "A Jihad for Love" homoista muslimimaissa. Työ kesti kuusi vuotta. Homoja haastateltiin 12 muslimimaassa, mm. Egyptissä, Iranissa, Turkissa ja Pakistanissa. Työ oli kaikkea muuta kuin helppoa. Haastattelut piti usein tehdä salaa turistina.

Sharma on itse homo ja hän on syntynyt Intiassa. Hän muutti USAhan vuonna 2000, mutta vasta terrori-iskujen jälkeen hän koki tarpeelliseksi tulla ulos kaapista muslimihomona. WTC:n iskut olivat yhtäkkiä tehneet hänestä sivullisen. Terrori-iskujen jälkeinen ikäväsävyinen raportointi islamista on häirinnyt häntä.

Sharma tapasi hyvin monenlaisia muslimeja, mm. eteläafrikkalaisen avoimesti homon imaamin, egyptiläisen, joka on ollut homouden takia vangittuna ja pahoinpideltävänä ja asuu nyt Ranskassa, turkkilaisen lesboparin ja neljä Iranista paennutta homoa, jotka nyt asuvat Kanadassa. Kukaan heistä ei ole luopunut uskonnostaan.

Ohjaaja sanoo, että olisi ollut helppo tehdä filmi, joka on islam-kriittinen. Mutta hän on halunnut korostaa uskomisen kauneutta. Sellainen näkökulma on onnistunut, koska filmin tekijä on itsekin muslimi.

Otsikossa sana ‘Jihad’ merkitsee monille länsimaalaisille vain pyhää sotaa. Islamin traditiossa se merkitsee myös ihmisen sisäistä taistelua itsensä kanssa. Muhammed puhui opetuksessaan suuresta Jihadista, joka tarkoittaa taistelua omassa sisimmässään. Ja tämä taistelu on näillä ihmisillä sielussaan, ja filmi yrittää sen näyttää. Taistelu tunnustamisesta, hyväksymisestä ja viime kädessä rakkaudesta. Elämäntarinoissa on paljon kärsimystä, mutta aina näkyy myös toivon merkkejä. Jos he pakenevat kotimaastaan tai jäävät ja pitävät sisimpänsä omana salaisuutenaan, on pakko saattaa tasapainoon uskonnollinen minä ja elämän olosuhteet.

Filmi on ollut jo monilla elokuvajuhlilla: Kanadassa, Brasiliassa, Meksikossa, Etelä-Afrikassa ja Englannissa. Filmin yksi tavoite on, että käsitellyt asiat tulevat muslimimaailman tietoon. Nyt filmi esitetään Berliinin elokuvajuhlilla.

http://www.stern.de/unterhaltung/film/:A-Jihad-Love-Hoffnung-Muslime/610155.html
Elokuvajuhlilla on muitakin homojen asemaa kuvaavia filmejä. Döndü Kilicin "Toinen Istanbul" kertoo aktivisti Mehmedistä, joka on ollut 11 kuukautta vankilassa. Eurooppalaisille, jotka eroavat kirkosta, voi olla vaikea ymmärtää, miten tiukkaan ihminen on sidottu islamiin. Kiintoisaa on myös tietää, että Turkissa homokontaktin saa helposti ja vaaratta, mutta vaaralliseksi se muuttuu, jos miehet emotionaalisesti tulevat lähemmäs toisiaan. Eli: seksi on OK, kiintymys vie vankilaan.


Venäjän homojen ja lesbojen tilannetta kuvaa Jochen Hicksin dokumentti "East/West – Sex & Politics". Filmissä yksi lesbo kertoo, että poliisin brutaalisuus ei kohdistu pelkästään homoihin ja lesboihin, vaan kaikkiin niihin, jotka suhtautuvat kriittisesti hallitukseen. Dokumentissa annetaan monipuolinen kuva tilanteesta Venäjällä.

http://www.tagesspiegel.de/kultur/kino/berlinale/Berlinale-Forum;art16892,2473039