Berliinin filmijuhlat: Teddy-palkinto (juttukommentit)

  • 1 / 7
  • vaeltaja2006
  • 8.2.2008 20:50
Musliminäkökulmaa


Parvez Sharma on tehnyt dokumentin "A Jihad for Love" homoista muslimimaissa. Työ kesti kuusi vuotta. Homoja haastateltiin 12 muslimimaassa, mm. Egyptissä, Iranissa, Turkissa ja Pakistanissa. Työ oli kaikkea muuta kuin helppoa. Haastattelut piti usein tehdä salaa turistina.

Sharma on itse homo ja hän on syntynyt Intiassa. Hän muutti USAhan vuonna 2000, mutta vasta terrori-iskujen jälkeen hän koki tarpeelliseksi tulla ulos kaapista muslimihomona. WTC:n iskut olivat yhtäkkiä tehneet hänestä sivullisen. Terrori-iskujen jälkeinen ikäväsävyinen raportointi islamista on häirinnyt häntä.

Sharma tapasi hyvin monenlaisia muslimeja, mm. eteläafrikkalaisen avoimesti homon imaamin, egyptiläisen, joka on ollut homouden takia vangittuna ja pahoinpideltävänä ja asuu nyt Ranskassa, turkkilaisen lesboparin ja neljä Iranista paennutta homoa, jotka nyt asuvat Kanadassa. Kukaan heistä ei ole luopunut uskonnostaan.

Ohjaaja sanoo, että olisi ollut helppo tehdä filmi, joka on islam-kriittinen. Mutta hän on halunnut korostaa uskomisen kauneutta. Sellainen näkökulma on onnistunut, koska filmin tekijä on itsekin muslimi.

Otsikossa sana ‘Jihad’ merkitsee monille länsimaalaisille vain pyhää sotaa. Islamin traditiossa se merkitsee myös ihmisen sisäistä taistelua itsensä kanssa. Muhammed puhui opetuksessaan suuresta Jihadista, joka tarkoittaa taistelua omassa sisimmässään. Ja tämä taistelu on näillä ihmisillä sielussaan, ja filmi yrittää sen näyttää. Taistelu tunnustamisesta, hyväksymisestä ja viime kädessä rakkaudesta. Elämäntarinoissa on paljon kärsimystä, mutta aina näkyy myös toivon merkkejä. Jos he pakenevat kotimaastaan tai jäävät ja pitävät sisimpänsä omana salaisuutenaan, on pakko saattaa tasapainoon uskonnollinen minä ja elämän olosuhteet.

Filmi on ollut jo monilla elokuvajuhlilla: Kanadassa, Brasiliassa, Meksikossa, Etelä-Afrikassa ja Englannissa. Filmin yksi tavoite on, että käsitellyt asiat tulevat muslimimaailman tietoon. Nyt filmi esitetään Berliinin elokuvajuhlilla.

http://www.stern.de/unterhaltung/film/:A-Jihad-Love-Hoffnung-Muslime/610155.html
  • 2 / 7
  • vaeltaja2006
  • 10.2.2008 10:01
Elokuvajuhlilla on muitakin homojen asemaa kuvaavia filmejä. Döndü Kilicin "Toinen Istanbul" kertoo aktivisti Mehmedistä, joka on ollut 11 kuukautta vankilassa. Eurooppalaisille, jotka eroavat kirkosta, voi olla vaikea ymmärtää, miten tiukkaan ihminen on sidottu islamiin. Kiintoisaa on myös tietää, että Turkissa homokontaktin saa helposti ja vaaratta, mutta vaaralliseksi se muuttuu, jos miehet emotionaalisesti tulevat lähemmäs toisiaan. Eli: seksi on OK, kiintymys vie vankilaan.


Venäjän homojen ja lesbojen tilannetta kuvaa Jochen Hicksin dokumentti "East/West – Sex & Politics". Filmissä yksi lesbo kertoo, että poliisin brutaalisuus ei kohdistu pelkästään homoihin ja lesboihin, vaan kaikkiin niihin, jotka suhtautuvat kriittisesti hallitukseen. Dokumentissa annetaan monipuolinen kuva tilanteesta Venäjällä.

http://www.tagesspiegel.de/kultur/kino/berlinale/Berlinale-Forum;art16892,2473039
  • 3 / 7
  • vaeltaja2006
  • 14.2.2008 7:15
Tänä iltana 14.2.2008 klo 21.30 alkaa Berliinissä suuri Teddy-gaala, jossa palkitaan elokuvajuhlien parhaat HLBTI-elokuvat. Gaalan tiivistelmä on arten-kanavalla huomisiltana klo 00.25 alkaen.
  • 4 / 7
  • vaeltaja2006
  • 14.2.2008 18:27
Berlinale 2008 jakaa viikonloppuna kultaisia ja hopeisia karhuja, mutta tänään jaetaan Teddyt. Homo- ja lesboelokuvien juhlat liitettiin Berlinaleen 1980-luvun puolivälissä. Aluksi vain ihmeteltiin, että onko sellaisiakin kuin homo- ja lesboelokuvia. Tämä palkinto jaetaan lyhytfilmille, sekä näytelmä- ja dokumenttifilmeille. Tässä tulee näkyviin myös filmien poliittinen luonne. Monesti homo- ja lesbofilmit ovat päässeet mukaan mainsteamiin eli ne on hyväksytty normaaliin elokuvalevitykseen. Mutta monissa maissa ja maanosissa ne kuuluvat kiellettyjen elokuvien listalle. Ja yhä enemmän on alkanut esiintyä konflikteja uskonnollisen fundamentalismin kanssa - lännessä ja idässä.

Homo- ja lesboelokuvien kautta tulee tunnetummaksi HLBTI-ihmisten elämä. Elokuvajuhlilla Teddyjä juhlitaan näyttävästi, paikkana on Haus der Kulturen der Welt. Se on iso koverakattoinen halli vuodelta 1956-1957. Berliini turistibussilinja 100 kulkee talon ohi. Talon katto romahti 1980 kesken huutokauppamiesten konferenssin. Yksi paikallisen tv-aseman toimittaja kuoli. Romahtamisen syynä oli virhe teräspalkkirakenteissa. Vuonna 1987 halli rakennettiin uudelleen.
(arte)
  • 5 / 7
  • vaeltaja2006
  • 15.2.2008 7:47
Paras homo/lesbofilmi tuli Islannista: Olaf de Fleur Johannessonin "Totuus Queen Raquelasta" (itsesuomennettu nimi). Paras dokumenttifilmi oli saksalaisten David Assmannin ja Ayat Najafin "Football under Cover", joka kuvaa iranilaisen ja saksalaisen naisjalkapallojoukkueen ystävyysottelua. Paras lyhytfilmi tuli Brasiliasta, Felippe Shollin "Tá". Juryn erikoispalkinto meni Tanaz Eshaghianille (USA/Kanada/Iran) "Be Like Others". Se kuvaa sukupuolenvaihtoa Iranissa.
http://www.tagesspiegel.de/berlin/Stadtleben-Berlinale-Teddy;art125,2477089
  • 6 / 7
  • vaeltaja2006
  • 15.2.2008 10:09
Lisäys: Dokumenttisarjan voittaja sai myös yhdistetyn Vokswagen-katsoja-palkinnon.
  • 7 / 7
  • vaeltaja2006
  • 16.2.2008 8:49
Arte-kanava lähetti yöllä Teddyjen palkintojenjaon. Paikalla oli salin täydeltä väkeä ja monenlaista julkkista, mm. ylipormestari Wowereit, joka tervehti juhlayleisöä lyhyellä puheella.

Ainakaan Helsingin Sanomista en ole vielä löytänyt sanaakaan Teddyistä. Suomessa tiedotusvälineet osaavat vaikenemisen.