Setan hallitus jakaa vuoden 2024 Asiallisen tiedon omenan Suomi on queer -sarjan tekijöille. Yle kioskin 6-osaisen sarjan on ohjannut Roosa Kuosmanen ja käsikirjoittanut Kuosmanen yhdessä Salla-Rosa Leinosen ja Elina Lisa Leinon kanssa. Tunnustus koskee koko tuotantotiimiä.
Setan hallituksen mukaan Suomi on queer -sarja kertoo ansiokkaasti ja lämmöllä sateenkaari-ihmisten elämästä Suomessa nyt ja aiemmin.
- Sarjan erityinen ansio on sateenkaari-ihmisten toimijuuden ja oman äänen sekä sateenkaari-ihmisten moninaisuuden asettaminen sarjan keskiöön, hallitus toteaa.
Sarjassa nostetaan esiin myös aiemmin vähemmän käsiteltyjä ilmiöitä, kuten drag-taidetta. Sarja onnistuu puhuttelemaan suurta yleisöä, mutta myös sateenkaariyhteisöihin kuuluvia.
- Suomi on queer -dokumenttisarjassa haluttiin näyttää sateenkaarinuorille heidän omaa historiaa ilon ja lämmön kautta, vaikka historia on pitkälti melko synkkä. Meidän kaikkien on tärkeää tuntea suomalaista sateenkaarihistoriaa, sillä sen kautta ymmärrämme paremmin nykypäivää, käsikirjoittajat kertovat.
Suomalaisessa mediassa ei olla heidän mukaansa nähty vielä näin kattavaa joukkoa sateenkaari-ihmisiä ja teemoja, mutta silti sarja on vasta pintaraapaisu aiheesta.
- Sateenkaari-ihmisten tarinoita pitää kuulla lisää, ja kaikilla media-alalla työskentelevillä on vastuu siitä, että sateenkaari-ihmisten tarinat näkyvät ja kuuluvat suomalaisessa yhteiskunnassa, he sanovat.
Seta on kiitollinen sarjan julkaisemisesta juuri ennen 50-juhlavuottaan, jota vietetään koko vuoden 2024. Sarja käsittelee myös Setan historiaa ja tekee osansa suomalaisen sateenkaarihistorian tallentamisesta.
- Aikana, jolloin sateenkaari-ihmisiin kohdistuu paljon vihapuhetta ja heidän oikeuksiaan ja asemaa yhteiskunnassa kyseenalaistetaan, tarvitaan julkisuuteen toisenlaisia kertomuksia, jotka kertovat paitsi sateenkaari-ihmisten kamppailusta oikeuksien puolesta myös sateenkaariyhteisöjen rikkaasta moninaisuudesta sekä niiden resilienssistä, toteaa Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo.
Hän pitää sarjan julkaisemista laajasti kaikkien saataville todellisena julkisen palvelun tekona.
Tunnustuksen vastaanotti työryhmän puolesta Roosa Kuosmanen Setan 50-juhlavuosiseminaarissa 31.5.2024 Sokos Hotel Triplassa Helsingissä.
Seta on jakanut Asiallisen tiedon omena -tunnustuspalkintoa 80-luvulta alkaen henkilölle tai yhteisölle, joka on edistänyt seksuaali- tai sukupuolivähemmistöjen asemaa tai levittänyt asiallista tietoa seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta