Yle Areena on julkaissut Suomi on queer -dokumenttisarjan, jonka kuudessa osassa valotetaan Suomen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen historian merkittävimpiä hetkiä sekä nykypäivän todellisuutta.
- Sarjassa kerrotaan lukuisten suomalaisten historiaa, jota ei ole vielä koskaan kerrottu tirkistelemättä ja eksotisoimatta. Menneiden vuosien tapahtumia peilataan nykypäivän todellisuuteen historian kokijoiden ja nykypäivän queer-ikonien kautta.
- Tarinansa jakavat mm. Pirkko Saisio, Benjamin Peltonen, Marja-Sisko Aalto, Henny Harjusola ja Yeboyah.
Kukin kuudesta runsaan puolen tunnin mittaisesta jaksosta tarkastelee aihepiiriä oman teemansa mukaisesti. Ensimmäisessä osassa aiheena ovat hlbti-vähemmistöjen oikeudet ja niiden muuttuminen, toisessa osassa aiheessa on hlbti-vähemmistöjen käsittely mediassa, kolmannessa osassa bileet pakopaikkana arjesta, neljännen teemana on esimerkiksi medikalisaatio ja lokeroint, viides käsittelee perheiden monimuotoisuutta ja kuudes osa historiaa.
Aiheeltaan kiinnostava sarja. Pitää ottaa aikaa katsella tuo.
Siitä en kuitenkaan pidä, että queer-käsitettä painetaan läpi täällä Suomessakin. Se ei ole suomea, se ei sovi suomalaiseen suuhun - ja käsitteenä se on oma identiteettinsä, eikä suinkaan mikään kattotermi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä. Vaikkapa minä en ole queer, vaan homomies, joka kyllä voi kuulua hlbti- tai seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin.
Olisiko tuolle sarjalle voinut löytää jonkin neutraalimman nimen?
Ainakin tuli selväksi, miten vähän on jäljellä dokumentteja, kuvia jne. Sitten aina samat naamat, joita otetaan haastateltavaksi: samat aktivistit, jotka saavat äänensä kuuluville ja jotka muutenkin ovat joka paikassa varmaan hautaan asti. Lainsäädäntö on muuttunut, mutta ei se tarkoita, että arkielämä on muuttunut paremmaksi, koska lakeja voidaan rikkoa tai sivuuttaa. Mikä muuttui oikeasti vai muuttuiko mikään? Kasvoiksi hyvinvointi ja lisääntyykö terveys? Miten kävi elämänlaadun kanssa vai joutuuko silti muuttamaan paikkakunnalta tai maasta, jotta voi olla ” oma itsensä ”eli ei tarvitse salata mihin joukkoon kuuluu eikä tarvitse pelätä väkivaltaa? Onko väkivalta vähentynyt jne. ?