Tarvitsemme enemmän tutkittua tietoa tasa-arvokehitystä uhkaavasta antigender -liikehdinnästä, oli yksi Porin Suomi-Areenalla nykyisistä uhkista käydyn keskustelun johtopäätöksistä. Liike yhdistää tahoja muutoin erilaisiin tavoitteisiin pyrkivistä maista, kuten Venäjältä ja USA:sta.
Tasa-arvoasiain neuvottelukunnan (TANE) ja Nuorisoalan kattojärjestö Allianssin tarjoamaan keskusteluun Raatihuoneen puiston lavalla 15.7 toivat pitkän näkökulman presidentti Tarja Halonen ja europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen, nuorta vaikuttajapolvea edustivat dosentti Julian Honkasalo, Allianssin YK-nuorisodelegaatti Katri Leppälaakso ja Allianssin ilmastodelegaatti Aleksi Rouvari. Juontajana oli toimittaja Rosa Kettumäki.
Julian Honkasalo taustoitti antigender-liikkeen olevan kattonimi ilmiölle, johon kuuluu itsenäisiä valtioita, kansainvälisiä järjestöjä ja lobbaritoimijoita, tavoitteena on heikentää naisten ja vähemmistöjen jo saavutettuja ihmisoikeuksia. Liikkeen retoriikassa käytetään paljon virheargumentteja ja valetotuuksia, luomaan käsitystä, että jo saavutetut perusoikeudet eivät kuulukaan kaikille.
Leppälaakso kertoi YK-nuorisodelegaattina olleensa mukana väännöissä siitä, pystytäänkö sanaa gender laittamaan johonkin dokumenttiin. "On maablokkeja, joissa tavallaan niputtuu uskonnollisuus, äärikonservatiivisuus ja oikeistopopulismi. Yllättäviä kumppaneita on nähtävissä. Eikä ainoastaan vastusteta sosiaalisen sukupuolen käsitettä, vaan myös aborttilainsäädännön lieventämistä, seksuaalikasvatusta ja tasa-arvoista avioliittolainsäädäntöä". Leppälaakso mainitsi lainsäädäntöön erikoistuneet antigender-lobbarijärjestöt.
"Antigender toiminnan rahoituksesta tulisi puhua enemmän", sanoi Euroopan parlamentin jäsen Sirpa Pietikäinen (Kok, Euroopan kansanpuolue, EPP). "Siinä on Venäjän rahaa mukana, ja rahoitusta mm Saudeista, USA:n raamattuvyöhykkeeltä ja järjestöitä". "Yhtymäkohtia muuhunkin ikävään, nationalistiseen ja populistiseen toimintaan". Pietikäinen korosti, ettei hän tarkoita koko islamia liikkeen taustavoimana.
"Tällä hetkellä anti-gender toimintaan masinoidaan uskomattomasti rahaa", jatkoi Leppälaakso. "Rahoitus on järjestelmällisempää kuin esimerkiksi tasa-arvoa edistävien kansalaisjärjestöjen rahoitus täällä Suomessa".
Pietikäinen kuvasi värikkäästi oman Euroopan parlamentin ryhmänsä (Euroopan kansanpuolue, EPP) tilannetta. "Keskivertoa ei ole lainkaan. Kolmasosa suuresta ryhmästä on hyvin vanhoillisia, loput yrittävät mennä eteenpäin." Pietikäinen havainnollisti ryhmän junaksi, jolla on kaksi veturia eri päissä kiskomassa vaunuja vastakkaisiin suuntiin. Vaikuttajatahot, esimerkiksi katolisen kirkon vanhoilliset, seuraavat tarkasti, miten mepit äänestävät.
Aleksi Rouvari sanoi tarvittavan jatkuvaa toimintaa, sillä pohja saattaa murentua yllättävän äkkiä. "Meillä on ollut aika vahva edistysusko, mutta huomaamme että monelta saavutetulta asialta on pohja murentumassa".
Presidentti Tarja Halonen totesi, että Afganistanissa ja Ukrainassa "olemme nähneet kauhistuen, että kaikki ne kamaluudet kohdistuu taas tyttöihin, naisiin ja ihmisoikeuksiin". "Sitkeästi toistuvat nämä inhimillisyyden taudit.."
"Se, että joku häiriköi, ei saa muuttaa meidän muiden oikeassa olemista", sanoi presidentti Halonen. "Olemme puhuneet tästä laajasta rauhan käsitteestä, mikä on liitetty ihmisoikeuksiin. Sitten yhtäkkiä meillä on sota, yhden valtion puolelta joka on allekirjoittanut kaikki sopimukset, ilmastosopimus mukaan lukien."
Halonen huomautti, että hyvinkin menneen kestävän kehityksen vaikutus vaihtelee eri olosuhteissa. "Mikä on demokratian yhteydessä ok, pitää ehkä miettiä ihan uudelleen tilanteissa, joissa on suojattava ihmisiä".
Honkasalo varoitti demokratian kriisiytymisestä. "Demokraattisten instituutioiden puolesta tulee tehdä työtä joka päivä. ja yhdessä huolehtia solidaarisuudesta, "tätä junttaa vastaan, joka tuhoaa yhteisen ympäristömme ja ajaa meidät kriiseihin." Hän lisäsi olevan tärkeää erottaa hyödyllinen kritiikki valtaa kohtaan, ja kritiikin hyödyntäminen opportunistisiin tarkoituksiin.
Tulevan kehityksen kannalta oleellisena Honkasalo piti koulutuksen laatua. Millaista tasa-arvokoulutusta pystymme tarjoamaan? Omana kokemuksenaan hän kertoi, että yhteiskuntaopin tunneilla kyllä opetettiin tekemään veroilmoitusta, mutta mitään tas-arvokoulutusta ei ollut. "En kuullut koulussa, mitä olisi turvallinen seurustelu".
lmastokriisistä Sirpa Pietikäinen totesi naisten kärsivän suhteellisesti enemmän.Köyhimmistä 70 prosenttia on naisia. He kärsivät eniten, päättävät vähiten.
Oikeudenmukaisena ratkaisuna jokaisella meillä voisi olla ilmastobudjetti, eli pitäisi hyvittää ja kompensoida. "Minä itse usein lentävänä ylittäisin satakertaisesti, tavallinen suomalainen 20-kertaisesti, mutta ihminen Ouagadogon torilla 0.5 prosentilla."
Kehitysavusta voitaisiin siirtyä kansainväliseen sosiaalipolitiikkaan. "Jos ottaisimme 10 prosenttia kaikkien rikkaimpien tuloista, kukaan ei vähennystä huomaisi, mutta sillä ratkaistaisiin kaikki sosiaali- ja terveysongelmat kehitysmaissa."
Honkasalo totesi ilmastonmuutoksen aiheuttavan turvattomuutta: naiset ja vähemmistöt altistuvat väkivallalle. "Luonnonkatastrofeissa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt kokevat syrjintäää suojapaikoissa. Ilmastonmuutos myös lisää lapsiavioliittoja ja ihmiskauppaa."
Vielä jatkuvan pandemian vaikutuksia sivuttiin lyhyesti. "Koronan aikana naisiin on kohdistunut sairastumisriskin ohella koulutus- ja hoivapaine", Halonen sanoi. Puheenjohtaja totesi että koronatukirahoista 38 prosenttia meni miesvaltaisille yrityksille 14 naisenemmistöisille aloilla ja loput tasatoimialueille Minkäänlaista sukupuolivaikutusten analyysiä ei tehty tuoreeltaan.
Puheenjohtaja pyysi osallistujilta henkilökohtaisia tavoitteita. Tässä ne esittämisjärjestyksessä.
Sirpa Pietikäinen: Sukupuolivaikutusten arviointi pakollisena ja universiaalinen hoivaoikeus kaikille
Julian Honkasalo: Faktoihin perustuvan tutkitun tiedon lisääminen antigender-liikkeestä
Katri Leppälaakso: Rohkeus muuttua ja oppia virheistä
Aleksi Rouvari: Parhaaseen tutkittuun tietoon uskominen, omien käsitysten reflektointi ja tasa-arvokeskustelun tuominen ilmastokeskusteluun aina
Tarja Halonen: Luottamuksen lisääminen ihmisten välillä, paikallisella. kansallisella ja kansainvälisellä tasolla.
Keskustelu on nähtävissä MTV:n sivuilla, Suomi-Areenan kokonaisuudessa.