Ihmeotukset-elokuvaa sensuroitiin Kiinan markkinoita varten - homoviittaukset poistettiin

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Sami Mollgren
Ihmeotukset: Dumbledoren salaisuudet -elokuvan mainosjuliste Kiinan markkinoille. Etualalla (Warner Bros / Courtesy Everett Collection / Lehtikuva)

Uusi Ihmeotukset: Dumbledoren salaisuudet (Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore) -fantasiaelokuva sai ensi-iltansa 8. huhtikuuta, mutta Kiinassa esitettävästä versiosta on poistettu kuusi sekuntia vuoropuhelua. Kohdissa viitataan homoseksuaalisuuteen.

Poistettujen vuorosanojen arvioidaan viittavan mieshahmojen Albus Dumbledoren (Jude Law) ja Gellert Grindelwaldin (Mads Mikkelsen) menneisyyden romanttiseen suhteeseen. Poistetussa kohdissa on lauseet "koska olin rakastunut sinuun" ja "kesä, jolloin Gellert ja minä rakastuimme".

Kiinassa ns. moraalikysymyksiin liittyvää sensuuria on kiristetty kulttuurin piirissä ja tiedotusvälneissä viime vuosikymmenen kuluessa. Elokuvan tuottanut Warner Bros. -studio hyväksyi maan viranomaisten vaatimuksen poistaa vuorosanat elokuvasta. Leikatusta versiostakin käy ilmi Dumbledoren ja Grindelwaldin välinen läheinen yhteys.

Harry Potterin kirjoittaja J.K. Rowling kertoi Dumbledoren hahmon homoseksuaalisuudesta vuonna 2009, mutta asia ei suoraan tullut ilmi Harry Potter -kirjoissa eikä muuallakaan ennen Ihmeotukset-sarjan kolmatta elokuvaa.

Warner Bros. kommentoi asiaa lausunnossaan, jonka mukaan yhtiö haluaa julkaista kaikki elokuvansa yhteisenä ja sellaisena kuin tekijät ovat ajatelleet, mutta joillakin markkinoilla on tehtävä pieniä muutoksia. 

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kiinassa erilaisiin ns. moraalikysymyksiin puututaan aika-ajoin, jolloin saatetaan puhua esimerkiksi siivouksesta tai ryhtiliikkeestä. Esimerkiksi vuonna 2016 puututtiin television "moraalittomaan sisältöön", ja siihen luettiin viittaukset seksuaalivähemmistöihin. Vuonna 2019 puolestaan kiinnitettiin erityistä huomiota sosiaaliseen mediaan.

Kiinassa samaa sukupuolta olevien väliset suhteet dekriminalisoitiin vuonna 1997, mutta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien asema on edelleen heikko ja asenteet etenkin suurkaupunkien ulkopuolella syrjiviä. Suurkaupungeissa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöillä on kuitenkin tilaa elää elämäänsä, kunhan varovat haastamasta vallitsevia arvoja. Esimerkiksi homoseksuaalisuus oli määritelty sairaudeksi vuoteen 2001 asti.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!