Helsingin käräjäoikeus on hylännyt kansanedustaja Päivi Räsäseen (kd) kohdistuneet syytteet kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Valtionsyyttäjä vaati Räsäselle vähintään 120 päiväsakon rangaistusta.
Oikeus antoi ratkaisunsa kaikkien kolmen syytteen hylkäämisestä keskiviikkoiltapäivänä kello 13. Päätöstä pidetään merkittävänä linjauksena. Vaikka oikeus hylkäsi Räsäsen syytteet, se totesi entisen sisäministerin puheiden ja kirjoituksien olleen loukkaavia, vaikka niiden vakavuus ei ulottunutkaan sananvapauden suojan ulkopuolelle.
Oikeuskäsittely alkoi 24. tammikuuta 2022 Helsingin käräjäoikeudessa. Istunnossa Räsästä kuultiin ja perusteli näkemyksiään. Loppulausunnot annettiin maanantaina 14. helmikuuta.
Suomen Luther-säätiön vuonna 2004 julkaisemassa "Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi" -kirjoituksessa Räsänen katsoi, ettei homous ole "terve seksuaalisuuden variaatio" ja liitti homoseksuaalisuuteen erityisesti irtosuhteet ja vaihtuvat parisuhteet. Lisäksi Räsänen väitti kirjoituksessaan, että homoseksuaalisuus olisi tieteellisesti todistettu psykoseksuaalisen kehityksen häiriö. Räsäsen mukaan hänen tekstinsä oli tarkoitettu seurakuntakäyttöön, ja tarkoituksena oli esitellä Raamatun opetuksia silloin ajankohtaisiin seksuaalieettisiin kysymyksiin. Myös Suomen Luther-säätiön asiamiestä ja hallituksen jäsentä Juhana Pohjolaa syytettiin tämän tekstin esilläpidosta, sillä hän on julkaissut kirjoituksen Suomen Luther-säätiön ja Suomen evankelisluterilaisen lähetyshiippakunnan internet-sivustolla.
Kesällä 2019 Räsänen hermostui kirkon pride-kumppanuudesta ja liitti Setaan sekä prideen käsitteet "häpeä" ja "synti". Kommenttiensa yhteyteen hän liitti kuvan eräistä Raamatun jakeista.
Joulukuussa 2019 Räsänen arvioi radiokeskustelussa, että homoseksuaalisuus on seurausta ihmisen geeniperinnön rappeutumisesta. Tuolloin Räsänen ja pappi Kai Sadinmaa olivat Yle Puheella vieraana Ruben Stillerin ohjelmassa. Keskustelun otsikko oli "Mitä Jeesus ajatteli homoista?". Räsänen totesi itselleen olevan ihan selkeän asian, että "Jumala ei alunperin luonut ihmistä homoseksuaaliksi. Hän loi heteroseksuaaliksi". Syyttäjä vaati oikeudenkäynnissä Yleä poistamaan joitakin osia Stillerin radio-ohjelman tallenteesta, mutta Yle on vastustanut vaatimusta.
Syytteen mukaan Räsäsen syytekohdissa tarkemmin yksilöidyt lausumat olivat homoseksuaaleja halventavia ja syrjiviä. Lausumat loukkaavat homoseksuaalien yhdenvertaisuutta ja ihmisarvoa, joten ne ylittävät sanan- ja uskonnanvapauden rajat. Valtakunnansyyttäjä katsoi, että Räsäsen lausumat ovat omiaan aiheuttamaan suvaitsemattomuutta, halveksuntaa ja vihaa homoseksuaaleja kohtaan.
Poliisi katsoi alkuaan, ettei Räsäsen tekojen suhteen ole syytä epäillä rikosta. Valtakunnansyyttäjä kuitenkin määräsi poliisin aloittamaan tapauksessa esitutkinnan.
Räsänen on vedonnut erityisesti uskonnonvapauteen esittäessään näkemyksiään. Esimerkiksi hänen homoseksuaalisuutta kielteisesti kuvailevien tekstien on kuitenkin laajasti katsottu olevan haitallisia erityisesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien lasten ja nuorten kehityksen kannalta.
Käräjäoikeuden päätös ei ole lainvoimainen. Syyttäjä on ilmaissut mahdollisesti valittavansa päätöksestä.
Seta toivoo käsittelyn jatkumista ylemmissä oikeusasteissa
Seta kommentoi oikeuden käräjäoikeuden ratkaisua verkkosivuillaan. Järjestö pitää tärkeänä, että asiassa nostettiin syytteet ja toivoo, että asiaa käsiteltäisiin vielä korkeimmissa oikeusasteissa.
- On tärkeää, että sateenkaari-ihmisiin kohdistuvaa vihapuhetta käsitellään tuomioistuimessa myös silloin, kun sitä esitetään julkisesti uskonnollisessa yhteydessä tai sitä yritetään oikeuttaa uskonnolla, sanoo Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo.
Seta pitää oikeuskäsittelyä edistysaskeleena siinä, että Suomessa käsitellään sateenkaari-ihmisten ihmisoikeuksia sekä yhdenvertaisuutta, sananvapautta ja uskonnonvapautta koskevien perusoikeuksien toteutumista ja niiden suhdetta toisiinsa. Nyt käräjäoikeus on arvioinut, etteivät Päivi Räsäsen julkisesti esittämät mielipiteet riitä täyttämään rikoslain tarkoittamaa kiihottamista kansanryhmää vastaan
- On ilmiselvää, että Räsäsen julkisesti esittämät mielipiteet homoista loukkaavat syvästi monia seksuaalivähemmistöihin kuuluvia. Toivomme, että asiaa käsitellään vielä korkeimmissa oikeusasteissa.
Tarjamo muistuttaa, ettei käräjäoikeuden päätös tarkoita, että sanan- tai uskonnonvapaudella voi vapaasti perustella syrjintää tai vihapuhetta. Kaikki vihapuhe ei ole rikoslain mukaan rangaistavaa, vaan se voi olla myös yhdenvertaisuuslain tarkoittamaa häirintää.
Seta kertoo tiedotteessa pitävänsä tärkeänä, että yhdenvertaisuuslakia uudistetaan muun muassa niin, että häirintä voi kohdistua yksilön lisäksi myös ihmisryhmään ja että häirintää koskeva asia voidaan viedä käsiteltäväksi yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakuntaan ilman, että asiassa on nimetty uhri.
Oikeuskäsittely kertoo Setan mukaan siitä, että vähemmistöihin kohdistuvaan vihapuheeseen suhtaudutaan Suomessa aiempaa vakavammin ja ymmärrys vihapuheen haitallisuudesta on vahvistunut. Sateenkaari-ihmiset ovat yksi väestöryhmistä, jotka kohtaavat paljon vihapuhetta, aina koulusta alkaen. Silti valtaosa siitä jää piiloon. Euroopan perusoikeusviraston hlbti-kyselytutkimuksen mukaan yhdeksän kymmenestä jättää kertomatta seksuaaliseen suuntautumiseen tai sukupuoleensa kohdistuvasta häirinnästä. Niin syrjinnän kuin viharikostenkin aliraportointi on yleistä ja syinä on muun muassa, ettei raportoinnin uskota johtavan mihinkään.
Seta korostaa, että johtavilla poliitikoilla ja puolueilla on myös erityinen vastuu vihapuheeseen puuttumisessa – minimivaatimus olisi edes pidättäytyä sellaisen esittämisestä julkisuudessa. Räsäsen mielipiteet ovat Setan mukaan omiaan vahvistamaan sateenkaari-ihmisiin kohdistuvia ennakkoluuloja ja oikeuttamaan syrjintää heitä kohtaan.
- Olisi jo korkea aika, että Suomessa voisi kasvaa sateenkaarilasten ja -nuorten sukupolvi, joka ei joudu altistumaan johtavien poliitikkojen asiattomille mielipiteille sateenkaari-ihmisistä.
Päivitys klo 15.21: lisätty Setan kommentit.