Helsingin Kaupunginteatterin vuoden 2022 musikaalin roolituksen ympärillä käydään keskustelua siitä, pitäisikö transnaisen roolin kuulua vain transnaisille vai voivatko transnaista kuvaavaa roolia esittää muutkin.
Asiasta kirjoittaa Yle.
Asia nousi esiin, kun somevaikuttajana ja transaktivistina tunnettu Mona Bling kommentoi Instagramsisa Kaupunginteatterin esiintyjähakuun. Hän ja joukko muitakin transtaustaisia kommentoijia katsoivat, että rooli pitäisi täyttää vain transtaustaisella henkilöllä.
- Onhan niin, että te etsitte rooliin vain ja ainoastaan transtaustaista naista? Tämä on tärkeää, koska cis-näyttelijä ei voi kertoa transtarinoita, kirjoitti Bling.
Mona Bling katsoo, että musikaali kannattaisi jättää tekemättä, jos sopivaa transnaista ei löydy. Transhahmojen roolittaminen nähdään herkkänä asiana, koska toistaiseksi transsukupuoliset ovat olleet esillä niin vähän ja usein epäaidoilla tavoilla. Tämän johdosta kielteiset stereotypiat voivat lisääntyä. Hän viittaa myös aikanaan yleiseen mutta nykyään hylättyyn käytäntöön, jossa tummaihoista hahmoa esitti kasvot mustattuna valkoihoinen näyttelijä.
Teatterinjohtaja Kari Arffman Kaupunginteatterista puolestaan sanoo, että kaikissa esiintyjähauissa on samat rekrytointiperiaatteet: teatteri määrittelee roolin ominaisuuksia ja hakijoilta edellytetään tiettyjä taitoja ja osaamista. Näyttelijän sukupuolta ei haun osalta sanella.
Bling toivoo, että transihmiset saisivat mahdollisuuksia ja omaa tilaa kertoa transihmisten tarinoita. Hänen mukaansa minkä tahansa vähemmistön kohdalla tarinasta tulee paljon parempi, jos löydetään kyseiseen vähemmistöön kuuluva näyttelijä.
Yle on kysynyt myös transtaustaisen näyttelijän Miiko Toiviaisen näkemystä asiaan.
Hän katsoo, että kaikille avoin haku on oikea tapa, jolloin esimerkiksi transnaisiksi identifioitumattomat transfeminiinit muunsukupuoliset saavat tilaa haussa. Toiviaisen mielestä parasta olisi löytää sopiva transihminen, mutta jos kuitenkin päädytään cishenkilöön, pitäisi tuotannossa olla transtaustaisia henkilöitä konsultoimassa. Toiviainen muistuttaa, että musikaalien avainrooleihin kuuluu tavallisesti vaativia laulu- ja tanssiosioita. Myös teatterinjohtaja Arffmanin näkemys on samansuuntainen: rooliin pyritään ensisijaisesti löytämään transnainen, ja roolituksesta on keskusteltu transsukupuolisten ihmisten kanssa, ja jos valituksi tulee muu kuin transnainen, transyhteisön konsultointia jatketaan.
Toiviainen oli syksyllä 2020 ratkomassa Kansallisteatterin Kaikki äidistäni -näytelmään liittynyttä kohua siitä, kuka saa esittää näytelmän transsukupuolista hahmoa. Lopulta käsikirjoitukseen tehtiin muutoksia. Alkuaan Samuel Adamsonin käsikirjoittama näytelmä perustuu Pedro Almodóvarin elokuvaan. Vuoden 1999 elokuvaversiossa kohun keskiössä olevan Agradon roolin näytteli nainen. Näyttämösovituksissa Agradon hahmo on esitetty transvestiittina ja roolin on sekä Englannissa että Australiassa esittänyt mies.
Hakuaika Kaupunginteatterin tulevaan musikaaliin on nyt päättynyt. Kaupunginteatterin mukaan hakijoiden joukossa oli myös transnaisia. Koe-esiintymiset ovat alkamassa pian.