Ulottuuko lainkoura pimeisiin huoneisiin

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 3

Pimeässä huoneessa


Ulkomaisissa suurkaupungeissa on totuttu siihen, että joissakin homobaareissa on ns. pimeä huone. Sinne voi mennä suutelemaan, jos on juuri löytänyt uuden ystävän. Nettiin juuri ilmestyneessä Box-lehdessä oikeustieteellisellä palstalla käsitellään aihetta "siveettömyys". Onko siveetöntä mennä pimeään huoneeseen tai onko siveetöntä pitää sellaista tilaa baarin yhteydessä. Siveettömyyden käsite on muuttunut. Sitä en tiedä, mikä on tilanne suomalaisessa lainsäädännössä.

*****

Saksalaisesta näkökulmasta tilanne on tällainen. Moni homo kysyy, tekeekö hän jotain väärää mennessään pimeään huoneeseen muhinoimaan. Ja jos kaupungin viranomaiset sallivat tällaiset tilat, onko siinä käynyt armo oikeuden sijasta.

Aikaisemmin oli niin, että lainsäädäntö kielsi tarjoamasta baareissa ja kapakoissa tiloja seksuaaliseen kanssakäymiseen. Lupa ravintolan pitämiseen voitiin tämän takia perua. Tällaiset paikat rinnastettiin bordelleihin. Mutta vuonna 2002 korkein hallinto-oikeus muutti lain tulkintaa. Päätöksen mukaan siveettömyys on sellaista, jossa yksittäisen ihmisen oikeuksia ja oman persoonan toteuttamista loukataan. Tähän kuuluu myös intiimin alueen itsemääräämisoikeus. Yksittäisellä ihmisellä on oikeus itse päättää seksuaalielämästään. Mutta sillä ei saa loukata muiden oikeuksia.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Enää ei puhuta yhteiskunnan moraalisista arvostuksista, eikä intiimi elämä voi olla yhteiskunnallisesti haitallista, kun ei loukata muiden oikeuksia. Seksuaalinen toiminta ei saa olla ulospäin näkyvää, koska silloin nekin joutuvat näkemään, jotka eivät halua tai jotka ovat lapsia tai nuoria ja se voi häiritä heidän kehitystään.

Gay-baareissa omistajat tietävät hyvin uudet säännöt. Liian nuorilla ja asiasta tietämättömillä ei ole mitään asiaa pimeisiin huoneisiin. Lainsäädännön tarkoitusena ei ole kieltää seksuaalisia tapahtumia, vaan suojata niitä, jotka eivät halua joutua sellaisiin tilanteisiin.

3 kommenttia

vaeltaja2006 kirjoitti: "Gay-baareissa omistajat tietävät hyvin uudet säännöt. Liian nuorilla ja asiasta tietämättömillä ei ole mitään asiaa pimeisiin huoneisiin."

Tämä ilmeisesti jostain saksalaisesta lehdestä peräisin oleva lausuma vaikuttaa melkoiselta hurskastelulta. Ei kai baarissa ylipäänsä voi olla edes asiakkaana "liian nuoria", ja "asiasta tietämättömyys" lienee sekin aika vaikeasti todettavissa, jos joku on täpötäydessä baarissa pimeään huoneeseen matkalla. Mutta hyvä, että tähänkin asiaan aletaan vähitellen suhtautua neutraalisti ilman kauhistelua ja jeesustelua. Aikuiset ihmiset tehkööt keskenään niin kuin yhdessä parhaaksi näkevät, kunhan toisen hyväksikäyttöä ja laitonta esim. ihmiskauppaan verrattavaa toimintaa ei suosita pimeiden huoneiden varjolla.
Mä luulin, että Saksassa bordellit oli lainmukaisia?