Pimeässä huoneessa
Ulkomaisissa suurkaupungeissa on totuttu siihen, että joissakin homobaareissa on ns. pimeä huone. Sinne voi mennä suutelemaan, jos on juuri löytänyt uuden ystävän. Nettiin juuri ilmestyneessä Box-lehdessä oikeustieteellisellä palstalla käsitellään aihetta "siveettömyys". Onko siveetöntä mennä pimeään huoneeseen tai onko siveetöntä pitää sellaista tilaa baarin yhteydessä. Siveettömyyden käsite on muuttunut. Sitä en tiedä, mikä on tilanne suomalaisessa lainsäädännössä.
*****
Saksalaisesta näkökulmasta tilanne on tällainen. Moni homo kysyy, tekeekö hän jotain väärää mennessään pimeään huoneeseen muhinoimaan. Ja jos kaupungin viranomaiset sallivat tällaiset tilat, onko siinä käynyt armo oikeuden sijasta.
Aikaisemmin oli niin, että lainsäädäntö kielsi tarjoamasta baareissa ja kapakoissa tiloja seksuaaliseen kanssakäymiseen. Lupa ravintolan pitämiseen voitiin tämän takia perua. Tällaiset paikat rinnastettiin bordelleihin. Mutta vuonna 2002 korkein hallinto-oikeus muutti lain tulkintaa. Päätöksen mukaan siveettömyys on sellaista, jossa yksittäisen ihmisen oikeuksia ja oman persoonan toteuttamista loukataan. Tähän kuuluu myös intiimin alueen itsemääräämisoikeus. Yksittäisellä ihmisellä on oikeus itse päättää seksuaalielämästään. Mutta sillä ei saa loukata muiden oikeuksia.
Enää ei puhuta yhteiskunnan moraalisista arvostuksista, eikä intiimi elämä voi olla yhteiskunnallisesti haitallista, kun ei loukata muiden oikeuksia. Seksuaalinen toiminta ei saa olla ulospäin näkyvää, koska silloin nekin joutuvat näkemään, jotka eivät halua tai jotka ovat lapsia tai nuoria ja se voi häiritä heidän kehitystään.
Gay-baareissa omistajat tietävät hyvin uudet säännöt. Liian nuorilla ja asiasta tietämättömillä ei ole mitään asiaa pimeisiin huoneisiin. Lainsäädännön tarkoitusena ei ole kieltää seksuaalisia tapahtumia, vaan suojata niitä, jotka eivät halua joutua sellaisiin tilanteisiin.