Musiikkitapahtumassa esiintynyt DaBaby esitti keikkansa lomassa homovihamielisiä kommentteja.
Asiasta ovat kertoneet esimerkiksi Billboard ja BBC. Suomesta asiasta kertoo Rumba.
Miamissa järjestetyssä Rolling Loud -tapahtumassa 25. heinäkuuta DaBaby kehotti kaikkia niitä yleisössä sytyttämään kännykkänsä taskulampun, paitsi niitä "joilla on hiv, aids tai muu seksivälitteinen tauti joka tappaa parissa-kolmessa viikossa". Sen jälkeen hän viittasi naisiin ja näiden sukuelimen puhtauteen sekä vielä kehotti "miehiä jotka eivät ime munaa parkkialueilla" sytyttämään kännykkänsä lampun.
DaBaby pyysi seuraavana päivänä anteeksi sanomisiaan. Hänen mukaansa sanat eivät olleet kuin kehotus toimintaan [kännykkälamppujen suhteen] ja totesi, että niiden jotka eivät olleet paikalla, pitäisi vaieta. Tapahtuma kuitenkin myös streamattiin. DaBaby myös kommentoi, että hänen "homofaninsa eivät tee iljettävyyksiä parkkipaikoilla".
Asiaan liittyy vielä tapauksen jälkeen DaBabyn julkaisema video kappaleeseensa Giving What It’s Supposed to Give. Videosta kertoo esimerkiksi Pink News. Videossa nähdään esimerkiksi artistin pitelemänä kyltti, jossa lukee "aids". Se päättyy sateenkaarenväreissä olevaan tekstiin "don't fight hate with hate" (suom. älä vastaa vihaan vihalla) ja tekstiin, jossa hän kertoo pahoittelevansa sitä, että on oma itsensä samalla tavoin kuin sinä haluat vapauden olla oma itsesi.
BoohooMAN-nuorisovaatemerkki purki muutamaa päivää tapauksen jälkeen yhteistyön DaBabyn kanssa. Lisäksi sunnuntaina 1. elokuuta Chicagossa järjestetty Lollapalooza-festivaali perui DaBabyn esiintymisen. Myöhemmin on kerrottu myösNew Yorkin syyskuun Governors Ball -festivaalien ja marraskuun esiintymisen Las Vegasissa peruutuksesta.
Tunnetut artistit kritisoivat
DaBabyn sanomisiin ovat ottaneet kantaa esimerkiksi Dua Lipa, Madonna, Elton John ja joukko muitakin artisteja. Myös GLAAD-järjestö on kritisoinut DaBabyn kommentteja.
DaBaby on aiemmin vieraillut järkytyksensä IG-storyssaan ilmaisseen Dua Lipan Levitating-kappaleella. Madonna puolestaan totesi Instagram-viestissään, että juuri DaBabyn kaltaisten ihmisten takia monet joutuvat edelleen elämään pelossa. Elton John puolestaan totesi Twitter-viestissään, että homofobialle ei ole sijaa musiikkialalla.
Yhdysvaltain Ohiosta kotoisin oleva DaBaby (oik. Jonathan Lyndale) on yksi suosituimmista räppäreistä. Hän on esiintynyt monilla festareilla.
DaBaby pytää anteeksi
Myöhään maanantaina Suomen aikaa DaBaby julkaisi Instagramissa postauksen, jossa hän pyytää anteeksi hlbtiq+ -yhteiöltä. Hän myös pahoittelee virheellisen tiedon jakamista hiv:stä ja aidsista.
Anteeksipyyntötekstissään hän toteaa sosiaalisen median olevan nopean käänteissään.
- Ihmiset tuomitaan ennen kuin he ehtivät oppia virheistään ja kasvaa ihmisenä. Arvostan heitä, jotka ovat ystävällisesti opastaneet minua ja tarjoneet minulle viisautta, oppia ja apua. Tarvitsin sitä.
Viestissään hän toteaa oman tiensä lähteneen vaikeista olosuhteista.
Rap-kulttuuri on saattanut näyttäytyä jopa avoimen hlbti-vihamielisenä ja tyylilajia edustavissa kappaleissa kerronta on perinteisesti ollut selkeän sukupuolittunutta. Lyriikoihin on perinteisesti kuulunut machoilu, miehinen uho, seksistinen asenne - intersektionaalisen feminismin näkökulmasta tätä voitaisiin pitää "toksisena maskuliinisuutena".
Pehmeämpääkin asennetta edustavaa rappia on ja useat ns. vakavastikin otettavat hip hop -genreä edustavat artistit ovat puhuneet hlbti-vähemmistöjen aseman puolesta, esimerkiksi Jay-Z, Macklemore, Ryan Lewis, Murs, Tyler the Creator ja Nas. Kesällä 2012 yhdysvaltalainen r'n'b-artisti Frank Ocean tuli kaapista. Sitä pidettiin merkittävänä, sillä laajasti tunnetut artistit eivät juuri olleet raottaneet kaappinsa ovia. Vuonna 2019 musiikin ilmiöksi nousi Lil Nas X ja hänen versionsa kappaleesta Old Town Road (jota on ehditty kutsua nykyajan sateenkaarihymniksi) sekä myöhäisempi C7osure (You Like).
Päivitys 3.8. klo 13.36: Lisätty tieto anteeksipyynnön julkaisemisesta ja useammista esiintymisperuutuksista.