Trans-asiaa tällä viiikolla

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 12

Transtukikeskus ja Trasek järjestävät transviikonlopun, joka tarjoaa kiinnostavaa ihmisoikeusasiaa. Lauantaina Helsingissä yliopistolla järjestetään ihmisoikeusseminaari, jossa puhuvat mm. tasa-arvovaltuutettu Pirkko Mäkinen ja EU:n perusoikeusviraston tieteellisen komitean jäsen Kati Mustola. Seminaarin loppupuolella on paneeli ihmisoikeusasioista.
http://www.transtukipiste.fi/etusivu/ttp0001.php

Imatran kirkkoherran tapaus myös ihmisoikeusasia. Tänään radion päivän peilissä kerrottiin, että luterilainen kirkko joutuu ensi kertaa ottamaan kantaa työntekijänsä sukupuolenvaihdokseen. Imatran kirkkoherra Olli Aalto on julkisesti tunnustanut transsukupuolisuutensa ja hän ei voi Mikkelin hiippakunnan piispan mukaan enää toimia pappisvirassa Imatralla. Olli Aalto harkitsee kirkon haastamista oikeuteen , jos hänet erotetaan.

(YLE)

Aihetta on käsitelty ranneliikkeen uskonto-keskustelussa, mutta asialla on myös laajempi yhteiskunnallinen merkitys.
http://ranneliike.net/keskustelu.php?act=rthrd&grpid=42&thrdid=7259

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

12 kommenttia

Kirkkoherra sanoo Päivän peilin haastattelussa, että hän on sydämeltään kirkon ja seurakunnan työntekijä ja hän haluaa jatkaa. Jos se ei ole mahdollista juuri Imatralla kirkkoherrana, hän voi neuvotella muistakin työuran järjestelyistä.

Laillisia perusteita erottamiseen ei ole, ja jo painostaminen siihen on syrjintää. Jos työpaikkaa ei löydy kirkon piiristä, se on syrjintää. Mutta Aalto pehmentää asiaa niin, että kirkolla on ainakin moraalinen velvollisuus osoittaa työtä uskolliselle palvelijalleen.

Mikkelin hiippakunnan piispa Voitto Huotari on yllättynyt kirkkoherran kannasta, koska asiasta on jo keskusteltu yhdessä pari, kolme kertaa ja varsin perusteellisesti. Piispan mukaan kirkkoherra itse on tehnyt aloitteen virkavapauden hakemiseksi,

Voiko transsukupuolinen henkilö jatkaa kirkkoherran tehtävässä? Piispa vastaa, että varmaan voisi, mutta ei samassa seurakunnassa. Tämä asia hämmentää siinä määrin seurakuntalaisia, että varsinainen asia, jota pappi on seurakunnassa tekemässä, jää trans-asian varjoon ja edellytykset ovat vähäiset toimia luotettavalla tavalla seurakuntalaisten kirkkoherrana ja sielunpaimenena. Hän voisi toimia jossain muussa seurakunnassa kirkkoherrana, jos seurakuntalaiset valitsevat hänet siihen tehtävään.

Kuinka valmis kirkko on menemään oikeuteen, jos hänet erotetaan? Piispa sanoo,että tällaisesta asiasta hän ei ole puhunut kirkkoherran kanssa. Päinvastoin kirkkoherra on ilmaissut, ettei hän halua tuottaa tällä asialla vahinkoa kirkolle. Ja hän on itse miettinyt erilaisia vaihtoehtoja. Tämä oikeusasia ei ole tullut keskusteluissa esiin.
En ymmärrä, mihin luotto katoaa, kun on tehnyt moitteettomasti työtään vuosikymmeniä? Miksei kirkolla ole soveltavaa työtä tarjolla, kun työtä voi tehdä ilman, että on ollenkaan asiakaspalvelussa, vaikka tutkijana tms.? Sukupuolenvaihdos on jo prosessina melkoinen ja vaativa, että minusta työpaikan pitäisi säilyä, jotta olisi edes joku asia, mikä tukisi paluuta normaaliin elämään.

Oireellista on, että pappi matkusti Helsinkiin. Tässä näkee , minkälaisia asenteita on pikkukaupungeissa.