Hämeenlinnan Vankila-museo tuo esiin samaa sukupuolta olevien suhteiden dekriminalisointia

  • Uutinen
  • Pride
  • Sami Mollgren
  • 1
Vankilan uusi näyttely Miehimysselli kertoo homoseksuaalisuuden dekriminalisoinnista (kuva: Jouni Marjamäki)

Suomen kansallismuseon uusimmassa museokohteessa Vankilassa kerrotaan homoseksuaalisten suhteiden dekriminalisoinnista. Vankila-museon näyttelyä Hämeenlinnassa on laajennettu Miehimyssellillä.

- Vankila-museossa meillä on mahdollisuus tarkastella vankeinhoidon historian kautta monia yhteiskunnallisia kysymyksiä. Vankila on marginaalien museo, siellä näyttäytyvät monet vaikeat yhteiskunnalliset ilmiöt ja ihmisyyteen liittyvät suhtautumistavat eri ajanjaksoina, Vankila-museon uudistumista vetänyt yhteisömanageri Elisa Sarpo Suomen kansallismuseosta kertoo.

Historiantutkija Sandra Hagmanin käsikirjoittama pysyvä näyttely Miehimysselli esittelee rikosnimikettä ja sen vaikutuksia yleisellä tasolla sekä tuo esiin ihmisen äänen ja kokemuksen ajalta, kun homoseksuaalisuus oli vielä rikos.

- Vankilassa tulee iholle, miksi emme tunne sateenkaarihistoriaa kovinkaan hyvin, Sarpo lisää.

Homoseksuaalisuus oli Suomessa rikos vuoteen 1971. Suomen vankiloissa tuomioitaan samasukupuolisesta haureudesta suoritti Suomessa vuosina 1894–1971 kaikkiaan 1074 vankia. Suurin osa vankilaan tuomituista oli miehiä. Naisia oli runsas 50. Rangaistus oli pisimmillään kaksi vuotta vankeutta. Rikosnimikkeestä luovuttiin laajan yhteiskunnallisen keskustelun saattamana.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Suomen kansallismuseon YouTube-tilillä on katsottavissa Sateenkaareva historia -videokokonaisuus.

Suomen kansallismuseo on Helsinki Priden yhteisökumppani, ja sateenkaarisisällöt tuodaan nyt ensi kertaa Helsingin Kansallismuseon ohella myös Hämeenlinnassa sijaitsevaan Vankilaan. Kansallismuseossa toteutetaan Pride-viikolla Queerros-teemaopastuksia. Sateenkaariliput liehuvat saloissa kaikissa Suomen kansallismuseon kohteissa.

Suomen kansallismuseon kohteeksi vuonna 2019 Hämeen linnan kaupunginmuseolta siirtynyt Vankila on Suomen suurin vankilamuseo, joka toimi vankilana vuodesta 1871 ja museorakennuksena vuodesta 1996. Suomen kansallismuseon työryhmä on uudistanut Vankilaa yhteisölähtöisesti yhteiskunnallisesti vaikuttavaksi museokohteeksi. Vankila on rikkonut kävijäennätykset vuosi toisensa jälkeen.

1 kommenttia

Kävimme tänään sukulaislasten 11- ja 14 v. kanssa tutustumassa Vankila-museoon. Heille tuo miljöö oli valtavan kiinnostuksen kohde. Miehimyssellissä oli tilaisuus kertoa meidän kaltaisten ihmisten kohtelusta vuosikymmeniä sitten. En ole vielä tarkistanut mitä heidän ajatuksissaan liikkuu vierailumme jälkeen. Tarkoitus on vielä keskustella vankilan olosuhteista. Heistä sellit tuntuivat alkuun hieman pelottavilta.

***

Pieni anekdootti aivan toisesta aiheesta.

Lapsille me ja parisuhteemme ei ole mikään juttu. Me kuulumme heidän katsannossaan yhteen.
He haluaisivat tulla meille niin usein kuin suinkin. Syy selviää seuraavasta.

Vanhempi heistä totesi erään kerran olevansa meillä hyvin onnellinen. Minä siitä tarkentamaan, että se varmaankin johtuu siitä, että mieheni ja minä olemme niin kivoja. Hän kakisteli hetken ja vastasi, "siksi, että teillä on valokuitu, nopea tietoliikenneyhteys ja tosi tehokkaat tietokoneet". Harmittava takaisku! :-)

Meillä he pelaavat tietokonepelejä jokaisen hetken, jonka annamme heidän pelata. Rajoittaa on pitänyt huomattavasti. Yöunesta ei saa tinkiä.