Hän toimi syrjintää vastaan ja yhdenvertaisuuden puolesta - Martin Schreck on kuollut 73-vuotiaana

  • Uutinen
  • Yleiset
  • vaeltaja2006
  • 2
Martin Schreck Setan julkaisun kannessa vuonna 1976.

Setan perustajajäsen ja alkuaikojen puheenjohtaja Martin Schreck on kuollut maaliskuun 15. päivänä 2021 Kööpenhaminassa 73-vuotiaana. Martin oli Setan puheenjohtajana vuosina 1974-1975. Hänen aktiivinen toimintansa näkyy mm. Seta-lehden monissa artikkeleissa.

Martin Schreck oli syntynyt suomalaiseen diplomaattiperheeseen ja lapsuudelle oli tyypillistä muuttaminen kaupungista ja maasta toiseen. Hän kävi lukion Svenska Normallyceumissa ja suoritti ylioppilastutkinnon korkein arvosanoin vuonna 1965. Sen jälkeen alkoi opiskella Teknisessä korkeakoulussa. Hän oli vahvasti mukana opiskelijapolitiikassa 1960-luvun lopulla, kun yliopistohallinnossa käytiin taistelua ”yksi mies, yksi ääni” periaatteesta.

1970-luvun alussa Martin kävi usein Tanskassa. Hänen äitinsä oli tanskalaissyntyinen. Tanskassa Martin näki, miten vaivattomasti ja ennakkoluulottomasti siellä suhtauduttiin seksuaalisiin vähemmistöihin. Suomessa hän kävi myös Psyken kerhotilassa ja kirjoitti Psyken 96-lehteen 6-7-8/1973 kahden sivun kirjoituksen ”Mitä on tehtävä”. Siinä hän haastaa jäsenistöä ja järjestöä aktiivisempaa painostustoimintaan yhteiskunnassa. Martin meni mukaan ”radikaaliryhmään”, joka alkoi suunnitella uutta järjestöä. Se toimisi rohkeammin julkisuuteen päin. Ensimmäiset pyöreän pöydän keskustelut käytiin alkutalvesta 1974 Ratakadulla Palaveri-ravintolassa. Pyöreä pöytä oli ravintolan aulan puolella. Pöydän ääressä oli kymmenkunta henkilöä. Tanssien järjestäjä Sirkka tarkasteli lipunmyyntitiskiltään hieman huolestuneena ”radikaaliporukkaa”. (Jussi Nissisen muistiin merkintä).

Suunnittelu jatkui pienemmässä ryhmässä Veli-Pekka Hämäläisen asunnolla ja perustava kokous oli Jukka Miettisen pienessä yksiössä Bulevardi 15:ssä toukokuun 29. päivänä 1974. Veli-Pekka Hämäläisestä tuli ensimmäinen puheenjohtaja, mutta jo samana vuonna puheenjohtajan pestin otti Martin Schreck.

Jussi Nissinen muistelee: ”Setan perustamisvaiheessa Martin oli se henkilö, joka ”ulkoa tulleena” jaksoi innostaa uuteen hehkuun ihmisiä, jotka olivat turhautuneet Psyken toimintaan ja kaipasivat näkyvämpää ja raikkaampaa yhteiskunnallista asennetta ja toimintaa. Muistan edelleen sen nimenomaan raikkaana tuulahduksena, ikään kuin ikkuna olisi avattu huoneessa, josta happi oli loppumassa. Martin oli mies joka sanoi että Miksi ei tehtäisi ja toimittaisi.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Ensimmäinen suuri koitos oli pian edessä. Vanhan kirkon nuorisotyöntekijä Seppo Kivistö oli erotettu ja vastaperustettu Seta alkoi toimia työsyrjintää vastaan. Kirkon edessä järjestettiin Suomen ensimmäinen ”homomielenosoitus”. Tilaisuudesta on säilynyt vanhoja valokuvia.


Elo- syyskuussa 1974 Setassa käynnistyi syvempi ideologinen ja strategien ohjelmatyö, ja siinä merkittäviä toimijoita olivat mm. Martin Schreck ja toimintaan liittynyt Olli Stålström.

Martin Schreck ja hänen kumppaninsa Seppo Kivistö muuttivat Tanskaan 1970-luvun lopulla. Martin työskenteli siellä diplomi-insinöörinä pari vuosikymmentä kehittämässä postin it-järjestelmiä. Sen jälkeen Martin oleskeli paljon pienessä kylässä Thaimaassa, mutta hän säilytti läheiset ystävyyssuhteet Kööpenhaminaan. Koronarajoitusten aikaan maaliskuussa 2020 Martin palasi useaksi kuukaudeksi Suomeen virusta pakoon. Hän oleskeli Tammisaaressa sisarensa luona. 

Martin kuoli Kööpenhaminassa nopeasti edenneeseen sairauteen. Ystävät pitivät hänestä hyvää huolta sairausaikana.

2 kommenttia

Otan osaa hänen läheisilleen. Martin oli minulle eräänlainen johdattelija itseni hyväksymiseen. Olkoot mulla keveät hänelle.
Martin Schreck oli varsinainen Setan perustajahahmo ja minun opiskelukaverini Helsingin Teknillisen Korkeakoulun teoreettisen fysiikan osastolta. Ihailin suuresti Martinin rohkeutta asettua julkisesti eturintamaan. Hän oli rohkea uudistaja ja esikuva puolustaessaan avopuolisoaan Seppo Kivistöä, joka oli joutunut erotetuksi Helsingin Vanhan kirkon seurakunnan nuorisotyöntekijän tehtävästä kun kirkkoherra oli saanut selville hänen salaamansa homouden. Minusta on jopa liikuttava pieni historiallinen detalji, että Setan ensimmäisessä varsinaisessa hallituksessa syksystä 1974 oli kolme HTKK:n teoreettisen fysiikan tai sähköosaston diplomi-insinööriä tai juuri sellaiseksi valmistuvaa (Martin Schreck, Olli Stålström ja Juha Leppänen). Me kaikki toimme omat resurssimme Setan palvelukseen. Olin itse juuri tullut kiinnitetyksi Nokia Elektroniikan Länsiviennin palvelukseen, jossa ominaisuudessa pystyin matkustamaan Afrikkaan ja Lähi-Itään hyvin monen vaihtokentän kautta (Lontoo, Frankfurt, Kööpenhamina, Wien, Pariisi, Geneve), joten pystyin viemään sanomia ja pitämään yhteyksiä muiden maiden vastaavien järjestöjen aktivistien kanssa. Koska siinä vaiheessa olin vielä hyvin palkattu toimihenkilö, pystyin rahoittamaan syntymisen tilassa olevia kansainvälisiä järjestöjä. Wienissä käydessäni annoin taloudellista tukea Kurt Kricklerin kautta (HOSI-Wien) juuri ensiaskeleitaan ottavalle IGA:lle (josta sittemmin kehittyi ILGA). Vuonna 1977 pystyin lentämään Nokian työmatkojen yhteydessä Geneveen, jossa kävin YK:n Ihmisoikeuskomiteassa selostamassa Setan tekemää kantelua psykiatrisen sensuurilain johdosta. Olen itse arvioinut, että pystyin henkilökohtaisesti rahoittamaan syntyvän ILGA:n kaksi ensimmäistä toimintavuotta. Ne olivat vauhdikkaita ja tuotteliaita vuosia ja olin aivan yli-innostunut tasavertaisuus-taistelusta.

Olen juuri lähettänyt 14 sivua muistelutekstiä Martin Schreckistä muistiorganisaatio Werstaalle. Tekstini on saatavissa luvanvaraisesti tutkimuskäyttöön. Muisteluni perustuvat sähköpostiviesteihin, jotka olen lähettänyt Martinin siskolle, kirjailija Merete Mazzarellalle, joka on itsekin kirjoittamassa muisteluita Martin Schreckistä ja hänen avopuolisostaan Seppo Kivistöstä. Näissä yksityisissä sähköposteissa yritän parhaani mukaan pohtia niitä historiallisia, yhteiskunnallisia, poliittisia, feministisiä ja aatteellisia virtauksia, joiden ansiosta Seta on saanut paljon aikaiseksi, mutta joiden vuoksi alkuvaiheessa esiintyi myös kovia järjestön sisäisiä ristiriitoja. Meretelle lähettämäni aineiston mukaan pystyin kuitenkin onneksi pääsemään sovintoon Martin Schreckin kanssa ennen hänen kuolemaansa Setan historioitsijan Anssi Pirttijärven tekemässä haastattelussa:

http://www.finnqueer.net/etusivu.cgi?o=6_1

siis tässä on se varsinainen Martin Schreckin haastattelu:

http://www.finnqueer.net/juttu.cgi?s=313_6_1