Oulu Pride ry teki rikosilmoituksen oululaisesta poliisista

  • Uutinen
  • Pride
  • Sami Mollgren
  • 4

Oulu Pride ry on tehnyt rikosilmoituksen oululaisesta laulavana poliisinakin tunnetun Petrus Schroderuksen kirjoituksista sosiaaliseen mediaan. Yhdistys kertoo myös tehneensä kantelun yhdenvertaisuusvaltuutetulle.

Kyse on Schroderuksen kirjoituksista Facebook-keskustelun yhteydessä. Asia nousi esiin vuodenvaihteessa. Myös yksityishenkilön on kerrottu aiemmin tehneen rikosilmoituksen Schroderuksen kirjoituksesta. Huomiota herättänyt teksti on sittemmin poistettu.

- Kommentissaan Schroderus mm. kuvaa prideä myötähäpeää aiheuttavaksi friikkisirkukseksi, ja syyttää kulkueisiin osallistuvia käytöstapojen ja siveellisyyden puutteesta. Teksti oli julkisesti näkyvillä Schroderuksen henkilökohtaisessa profiilissa. Sittemmin kyseinen teksti on piilotettu tai poistettu, mutta kuvakaappaus siitä on jäänyt kiertämään sosiaaliseen mediaan. Schroderus ei ole myöskään esittänyt anteeksipyyntöä aiheesta, kirjoittaa Oulu Pride ry torstaina julkaistussa tiedotteessa.

- Oulu Pride on saanut Oulussa hyvän vastaanoton, vahvistaen kaupungin imagoa yhdenvertaisena elinympäristönä meille kaikille. Olemme myös tehneet ansiokkaasti yhteistyötä Oulun poliisin kanssa, ja toivon, etteivät tämäntyyppiset yksittäisen poliisin kommentit vaaranna yhteistyön aikaansaama turvallisuuden tunnetta, toteaa Oulu Priden tuottaja Martu Väisänen.

Yhdistyksen tiedotteessa todetaan, että petrus Schroderus on esiintynyt mediassa näkyvästi poliisina, ja yleisö voi tulkita hänen edustavan aina ammattiryhmäänsä ja työnantajaansa. Oulu Pride ry katsoo, että toteamus kommentoinnin esittämisestä yksityishenkilönä olisi riittävä. Yhdistyksen mukaan esitetty kommentti vähentää perustavanlaatuisesti luottamusta poliisiin, ja lisää rikosten uhreiksi joutuvien seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen turvattomuutta Oulun seudulla.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

- Koska tässä on kyseessä oululaisen poliisin kirjoittama kaikkea pride-väkeä loukkaava teksti, ei voi olla ajattelematta, että tämä olisi suora hyökkäys nimenomaan Oulu Pride ry:n toimintaa kohtaan, sanoo Oulu Pride ry:n puheenjohtaja Minna Pallari.

Oulu Pride ry kertoo käyneensä keskusteluja Oulun poliisin kanssa, ja tässä yhteydessä on yhdistys on toivonut Oulun poliisilta kannanottoa ja irtisanoutumista Petrus Schroderuksen sosiaalisessa mediassa levinneeseen kommenttiin. Iltalehdelle Oulun poliisi kertoo, että Schroderuksen kommentit eivät edusta Oulun poliisin linjaa.

Schroderus on myös vastuuhenkilönä abortin täyskieltoa vaativassa kansalaisaloitteessa.

4 kommenttia

Jotta tämä asia (rikosoikeudellisessa mielessä) voisi menestyä, pitäisi pystyä jotenkin yksilöidysti osoittamaan, että mihin konkreettiseen ihmisryhmään esitetty loukkaus kohdistuu, ja silloin loukkauksen kohteena olevat yksityishenkilöt voisivat vaatia asian tutkimista. Ymmärtääkseni yhdistystä ei voi loukata siten kuin yksityishenkilöä (kunnian loukkaaminen). Yhdistys ei siis varsinaisesti ole suojassa oikein miltään sen toimintaan kohdistuvalta osoittelulta. Kantelu yhdenvertaisuusvaltuutetulle voi ehkä menestyä paremmin, koska kyse on viranomaisen tekemisistä, joskin yksityishenkilönä ja kaiketi vapaa-ajallaan.
Sen verran on jatkettava tähän, etten oikein pidä näistä yhä lisääntyvistä cancel-kulttuurin ilmentymistä, joissa ongelmalliseksi koettuja puheenvuoroja pyritään uhkaa synnyttämällä vaientamaan. Tällaiseen toimintaan kuuluvat oikeusprosesseilla uhkailu, maalittamispyrkimykset ja vastaava.

Näyttää kadonneen ymmärrys siitä, mitä perustelluilla vastapuheenvuoroilla voisi olla saavutettavissa.

Viime vuosina hlbti-aktivismiin monen muun aktivismin muassa näyttää pesiytyneen ajatus siitä, että suut tukkimalla voitaisiin oikeasti ja kestävästi edistää yhdenvertaisuutta. Se on kuitenkin väärä olettamus. Todellisuudessa tällainen vain syventää kuilua eri tavoin ajattelevien välillä ja työntää synkkää ajattelua kuplimaan paikkoihin, joissa sitä ei voi mitenkään hallita. Hallitseminen onnistuisi parhaiten silloin kun oikeasti käydään keskustelua ja vuoropuhelua.

- Ei onnistu, eivät ne halua keskustella.

Höpö höpö. Ei ole tarpeeksi yritetty. Eikä kyse ole siitä, haluavatko "ne" vai eivät. Keskustelu syntyy kyllä ihan itsekseen, kun vain tuo ne omat perustellut vastapuheenvuoronsa julki, tarvittaessa yhä uudelleen. Se ei synny siitä, että sytytetään punainen vilkkuvalo ja pistetään sireeni huutamaan. Kyse on siitä, että tuodaan parempi näkemys esiin.

- Ei vaan enää jaksa, kun ei ne tajua.

Sellaista se joskus on. Jos haluaa muutosta, pitäisi jaksaa. On olemassa hyvää ja perusteltua argumentaatiota koottuna. Sitä voi käyttää. Jos jokin argumentti ei kestä tai riitä, sitä pitää vahvistaa. Entä onko yritetty ymmärtää, mistä ongelmalliseksi koettu ajattelu kumpuaa? Onko yritetty ymmärtää toisenlaisen ajattelun taustoja? Onko koetettu kysyä vastakysymyksiä?

Kun tutustuu samaa sukupuolta olevien intiimien suhteiden hyväksyttävyyden paranemisen suomalaiseen historiaan, niin viime vuosiin asti tarinassa on punainen lanka: väsymätön pyrkimys vuoropuheluun ja valistaminen. Mielenosoituksissa (vapautuspäivät, pridet ja muut vastaavat) on kyllä esitetty (niin lakiin kuin yleisiin asenteisiin liittyviä) vaatimuksia muutoksesta, mutta eri mieltä olevia ei pyritty aggressiivisesti vaientamaan. Sellaiseen ei ehkä olisi ollut vääntövoimaakaan samalla lailla kuin nykyisessä herkistyneessä ilmapiirissä. Ja tarinan tästä päästä tarkastellen voi nähdä, että hyvä niin.

Prosessi voi joskus tuntua turhauttavalta ja hitaalta, mutta lopputulos on huomattavasti kestävämpi kuin toisinajattelijat likvidoimalla, sillä loppuunkaluamattomille asioille tuppaa aina tulemaan uusia väärin ajattelevia, kunnes se on puhuttu pois päiväjärjestyksestä. Suomalaisessa yhteiskunnassa on viimeiset sata vuotta asioita pyritty viemään asioita eteenpäin konsensusta synnyttämällä - ja nyt tänne näyttää pesiytyneen erityisesti Yhdysvalloista tuttu vastakkainasetteluun perustuva köydenveto. Ja se ei ole hyvä.

Henkilökohtaisesti en voi tukea sellaista hlbti-aktivismia, jossa pyritään tukahduttamaan "väärät" mielipiteet.