Hivpointin toimintaa supistetaan - huoli hlbti-vähemmistöihin kuuluvien kohtelusta julkisissa terveyspalveluissa

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • (päivitetty )
  • Sami Mollgren
Hivoint kertoo rahoituksensa leikkaamisesta verkkosivuillaan.

HivPoint kertoi helmikuussa, että Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen STEA:n Hivpointille myöntämä rahoitus pienenee vuodesta 2021 alkaen merkittävästi.

Budjetin pieneneminen neljänneksellä - noin 300 000 eurolla vuodessa - johtaa siihen, että henkilöstön määrä pienenee, toiminta supistuu ja sitä organisoidaan uudelleen. Hivpointin toimipisteet Tampereella ja Oulussa joudutaan sulkemaan. Toiminnan valtakunnallisuutta pyritään turvaamaan ottamalla käyttöön uusia etäpalveluita ja verkkokoulutuksia.

Myös nuorten seksuaaliterveyden edistämistyö lakkautetaan. Siihen on kuulunut nuorten seksitautien ehkäisy ja kondomin käytön edistäminen.

Matalan kynnyksen hiv-pikatestaus- ja seksuaalineuvontapalvelut sekä hiv-positiivisille suunnatut tuki- ja kriisipalvelut lopetetaan Tampereella maaliskuun lopussa ja Oulussa vuoden 2021 lopulla. Helsingissä Hivpointin paikallinen toimipiste muuttaa Kalasatamaan, jossa hiv-pikatestaus ja muut tuki- ja neuvontapalvelut toimivat 24.3. lähtien. Unioninkadun toimipiste on auki 18.3. asti. Matalan kynnyksen hiv-pikatestauspalveluja Helsingin toimipisteessä pystytään jatkamaan, koska Helsingin kaupunki on lähtenyt rahoittamaan toimintaa.  

Hivpoint muistuttaa, että sen toimintaa voi tukea lahjoituksin.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

- Lahjoitukset ovat merkittävässä roolissa työmme mahdollistamisessa, tällä hetkellä erityisesti matalan kynnyksen testaus- ja neuvontapalveluiden turvaamisessa ja kehittämisessä.

Matalan kynnyksen hiv-pikatestaus on loppumassa myös Suomen Punaisen Ristin Plus-pisteissä Turussa, Kuopiossa, Jyväskylässä, Joensuussa ja Seinäjoella huhtikuun lopussa.

Muutoksen taustalla on ajatus siitä, että hiv-testaus on julkisen terveydenhuollon asia: omassa kunnassa pitäisi olla mahdollista päästä testiin nimettömänä, maksuttomasti ja helposti. Veikkausvoittovarojen vähenemisen myötä STEA on päätynyt linjaukseen, jonka mukaan rahoitusta ei enää myönnetä toimintaan, joka kuuluu julkisen terveydenhuollon tehtäviin. Sosiaali- ja terveysministeriön kanssa on päädytty arvioon, että kunnat pystyvät huolehtimaan anonyymistä testaamisesta.

Sinuiksi-palvelun toiminnanjohtaja Mikko Ala-Kapee toteaa kuitenkin kirjoituksessaan Tamperelainen-julkaisussa, että hänen tietoonsa on tullut tapauksia, joissa sote-palveluiden piirissä testiin hakeutunut on saanut osakseen kyseenalaista kohtelua, esimerkiksi moralisointia. 

- Kansanterveys vaarantuu seksitautien osalta, jos testiin pääsyn portinvartijana on tällaisia moralisteja, kirjoittaa Ala-Kapee, samalla muistuttaen, että erinomaistakin palvelua tarjoavia yksikköjä on.

Aiemminkin on tullut esiin se, että julkisessa terveydenhuollossa on puutteita taidoissa kohdata hlbti-vähemmistöhin kuuluvia. Esimerkiksi Seta ja sen jäsenjärjestöt ovat järjestäneet erilaisia koulutuksia.

Hivpointin toimitusjohtaja Jukka Keronen arvioi hiv-tilanteen voivan heiketä, jos matalan kynnyksen testauspaikkoja ei pystytä pitämään auki. 

Hivpointin kohderyhmiin kuuluvat hiv-tartunnan saaneiden lisäksi hivin suhteen haavoittuvassa asemassa olevat. Toiminnan erityisiin kohderyhmiin kuuluvat homo-, bi- ja muut miehet, joilla on seksiä miesten kanssa. Aids-tukikeskus perustettiin vuonna 1986, vain vähän sen jälkeen, kun ensimmäiset suomalaisten hiv-tartunnat todettiin. Vuonna 2011 nimi muutettiin Hiv-tukikeskukseksi ja vuonna 2017 nykyiseen muotoon Hivpointiksi. Toimintaa ylläpitää Hiv-säätiö, joka on Seta ry:n perustama.

Päivitys 15.3. klo 12.34: lisätty tieto SPR:n hiv-pikatestauksen loppumisesta.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!