Toukokuussa 2019 viranomaiset pidättivät uskonnollisen ikonin kuviin sädekehät sateenkaarilipun väreillä maalanneen aktivistin. Nyt oikeus on todennut hänet ja kaksi muuta aktivistia syyttömiksi.
Asiasta kertoo esimerkiksi Notes from Poland.
Elżbieta Podleśna on maalannut Neitsyt Mariaa esittävästä Częstochowan Jumalanäidin ikoni -nimellä tunnetusta maalauksesta otettuun kuvaan sädekehät sateenkaarilipun väreillä, ja kuvia oli esillä keskisessä Puolassa sijaitsevassa Płockin kaupungissa keväällä 2019. Poliisin tekemässä kotietsinnässä oli löytynyt useita kymmeniä vastaavanlaisia kuvia. Kaksi muuta syytettyä olivat Anna Prus ja Joanna Gzyra-Iskandar.
Syytteen mukaan kyse oli pyhän ikonin häpäisemisestä. Puolan rikoslaissa uskonnollisten tunteiden loukkaaminen on määritelty rangaistavaksi, josta maksimirangaistus on kaksi vuotta vankeutta. Puolalaisista 87 prosenttia kuuluu katoliseen kirkkoon ja heistä yli puolet harjoittaa uskonnollisuuttaan aktiivisesti.
Puolalaisen Gazeta Wyborcza -sanomalehden mukaan tuomarit perustelevat ratkaisuaan sillä, että vaikka toiminta oli provokatiivista, mutta se oli tehty huomion kiinnittämiseksi paikallisen kirkon homofobiaseen ja loukkaavaan esilläpitoon paikallisessa kirkossa. Aktivisteilla ei tuomarien mukaan ollut tarkoitus loukata kenenkään uskonnollisia tunteita eikä loukata ikonia, vaan suojella syrjittujä ihmisiä.
Paikallisen kirkon pääsiäisasetelmassa oli ollut varoituksia, jotka oli kohdistettu hlbti-vähemmistöihin.
Keskiaikaista Częstochowan Jumalanäidin ikoni -maalausta säilytetään vuonna 1382 perustetussa Jasna Góran pauliinilaisluostarissa. Opolen ruhtinas Vladislav lahjoitti vuonna 1384 luostarille Jumalanäidin eli Mustan Madonnan ikonin. Luostari on ihmeitä tekevänä pidetyn Neitsyt Mariaa ja Jeesus-lasta esittävän maalauksen vuoksi Puolan tärkein pyhiinvaelluskohde. Częstochowaa pidetään Puolan hengellisenä pääkaupunkina ja Maria-kultin keskuksena, jossa vierailee vuosittain lähes viisi miljoonaa pyhiinveltajaa.
Puolassa valtaa pitävä Laki ja Oikeus (PiS) -puolue on harjoittanut hlbti-vähemmistöihin kohdistuvaa kielteistä kampanjointia. Puolan ihmisoikeuksien ja kansalaisyhteiskunnan tilanteesta on oltu huolissaan esimerkiksi Euroopan neuvostossa. Puolueen piiristä kiiteltiin myös poliisin toimintaa ikonitapauksessa.
Tapaus sai kansainvälistäkin huomiota. Sosiaalisessa mediassa asiaa on seurattu tunnisteen #RainbowHalo alla.