Puolalaisnainen on pidätetty ja häntä syytetään pyhän ikonin häpäisemisestä. Hän on maalannut Neitsyt Mariaa esittävästä Częstochowan Jumalanäidin ikoni -nimellä tunnetusta maalauksesta otettuun kuvaan sädekehät sateenkaarilipun väreillä.
Asiasta kertovat esimerkiksi Kafkadesk-sivusto The Guardian ja Suomessa Yle.
Kuvia alkoi ilmestyä keskisessä Puolassa sijaitsevaan Płockin kaupunkiin huhtikuussa.
Maanantaina poliisi vahvisti, että 51-vuotias nainen on pidätetty epäiltynä pyhän ikonin häpäisemisestä ja häntä syytetään uskonnollisten tunteiden loukkaamisesta. Poliisi ei ole kertonut pidätetyn nimeä. Poliisi oli kotietsinnässä Varsovassa löytänyt kymmeniä vastaavia kuvia.
Keskiaikaista Częstochowan Jumalanäidin ikoni -maalausta säilytetään vuonna 1382 perustetussa Jasna Góran pauliinilaisluostarissa. Opolen ruhtinas Vladislav lahjoitti vuonna 1384 luostarille Jumalanäidin eli Mustan Madonnan ikonin. Luostari on ihmeitä tekevänä pidetyn Neitsyt Mariaa ja Jeesus-lasta esittävän maalauksen vuoksi Puolan tärkein pyhiinvaelluskohde. Częstochowaa pidetään Puolan hengellisenä pääkaupunkina ja Maria-kultin keskuksena, jossa vierailee vuosittain lähes viisi miljoonaa pyhiinveltajaa.
Puolan katolisen kirkon mukaan teko on täyttänyt puolalaiset "tuskalla ja ahdistuksella". Puolan sisäministeri Joachim Brudziński puolestaan on kutsunut tekoa "kulttuuriseksi barbarismiksi", eikä hänen mukaansa vapauden ja suvaitsevaisuuden arvot anna "oikeutta loukata uskovien tunteita".
Puolan rikoslaissa uskonnollisten tunteiden loukkaaminen on määritelty rangaistavaksi, josta maksimirangaistus on kaksi vuotta vankeutta.
Puolalaisista 87 prosenttia kuuluu katoliseen kirkkoon ja heistä yli puolet harjoittaa uskonnollisuuttaan aktiivisesti.
Amnesty International kertoo, että pidätetty on puolalainen ihmisoikeusaktivisti Elżbieta Podlesna, joka otettiin kiinni hänen palatessaan Puolaan Amnesty Internationalin matkalta Alakomaista ja Belgiasta. Amnestyn mukaan kyse on rauhanomaisesta aktivismista.
Puolassa valtaa pitävä Laki ja Oikeus (PiS) -puolue on harjoittanut hlbti-vähemmistöihin kohdistuvaa kielteistä kampanjointia. Puolan ihmisoikeuksien ja kansalaisyhteiskunnan tilanteesta on oltu huolissaan esimerkiksi Euroopan neuvostossa.