Turun uusi piispa Mari Leppänen: kirkko voisi vihkiä kaikki avioparit, kun he sitä pyytävät

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 1
Turun tuomiokirkko

Turun uusi piispa Mari Leppänen sanoi keskiviikkona radion Ykkösaamun haastattelussa toivovansa, että hänen mielestään kirkko voisi vihkiä kaikki avioparit. 

- Itse toivoisin, että kirkko voisi vihkiä kaikki avioparit, kun he sitä pyytävät. Piispana olen sitoutunut toimimaan sen puolesta. Ajattelen, että kaikki voivat paremmin kun yhdenvertaisuus kirkossa toteutuu, sanoi Leppänen.

Kirkon nykyistä suhtautumista samaa sukupuolta olevien parien vihkimisen suhteen Leppänen ei pidä hyvänä. Jotkut papit vihkivät samaa sukupuolta olevia pareja avioliittoon, mutta kirkko ei virallisesti hyväksy samaa sukupuolta olevien parien kirkollista vihkimistä avioliittoon. Samalla korkein hallinto-oikeus katsoo, että kirkolla on oikeus rangaista vihkineitä pappeja, mutta toisaalta arkkipiispa Tapio Luoma on kehottanut tarkkaan harkintaan rangaistusten jakamisessa.

Emerituspiispat ovat käyneet aiheeseen liittyvää teologista keskustelua Suomen Kuvalehden palstoilla. Leppänen katsoo, että pitkään jatkuneeseen keskusteluun pitäisi löytyä ratkaisu. Hän toivoo, että asiaan saataisiin ratkaisu, jossa valinnat eivät tapahtuisi yksittäisten avioparien kohdalla tai pappien toimien pohjalta.

- Mielestäni kirkon päätöksentekoelimissä pitäisi pyrkiä johdonmukaisesti etsimään sellainen tie, jossa hyväksytään se, että kirkossa päädytään tässä asiassa vähintäänkin kahteen erilaiseen lopputulokseen teologisesti perustellen ja annetaan mahdollisuus samaa sukupuolta olevan kirkolliseen vihkimiseen. Mutta samanaikaisesti ei pakoteta siihen ketään, eli kunnioitetaan myös sellaista vakaumusta. Se olisi reitti tästä eteenpäin.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Leppänen myös vastaa toimittajan kysymykseen kieltävästi kysymykseen siitä, onko hän itse vihkinyt avioliittoon samaa sukupuolta olevia pareja.

Turun piispan virassa maanantaina aloittanut ja juhlallisesti piispaksi 7. helmikuuta vihittävä Mari Leppänen (s. 1978) on kolmas Suomen evankelis-luterilaisessa piispaksi nimitetty nainen. Leppäsellä on tausta vanhoillislestadiolaisessa herätysliikkeessä. Haastattelussa kävi ilmi, että hänen pappisvihkimyksensä vuonna 2012 siirsi hänet liikkeen ulkopuolelle. Ykkösaamun haastattelussa hän myös sanoi taustansa auttavan häntä ymmärtämään ja tunnistamaan ulkopuolisuutta.

1 kommenttia

Emerituspiispa Eero Huovinen asettui taas sitten poikkiteloin, sekavien näennäis-perusteluittensa kera, SK:n jutussaan (tilauksen takana)

https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/puheenvuoro-laajemman-avioliittomallin-hyvaksyminen-ei-saa-johtaa-miehen-ja-naisen-avioliiton-erityisluonteen-sivuuttamiseen/

Huovinen mm. perustelee juutalaisuuden mooseksen turinoitten jutulla että "jumala loi ihmiset, naisiksi ja miehiksi..." että tuossa olisi Huovisen (epäjohdonmukaisuudella muka) jotenkin määritelty avioitumiset.

yms. puutaheinää.

kirkkohan jo on kuitenkin iät ja ajat vihkinyt trans-ihmisiä, biseksuaaleja, lesboja, homoja avioliittoon, heteroseksuaalisesti suuntauttuneiden lisäksi, vaikka kuinka paljon. Sitten kirkko on vain vikuroinut sen kanssa että voisiko sekin olla rehti asioitten suhteen.