Latviassa konservatiivinen ja kansallismielinen Kansallinen allianssi on tuonut parlamenttiin lakiesityksen, jolla perhe määriteltäisiin perustuslaissa isän, äidin ja lasten muodostamaksi yksilöksi.
Asiasta kertoo Yle, joka kirjoittaa samaa sukupuolta olevien vanhempien perheiden kohtaamista käytännön ongelmista.
Tammikuussa parlamentille tuotu lakiesitys perustuslakimuutokseksi vaatii tuen kahdelta kolmasosalta kansanedustajalta tullakseen hyväksytyksi. Parlamenttikäsittelyjä tarvitaan kolme.
Käytännössä lakimuutos rajaisi samaa sukupuolta olevien vanhempien perheet juridisen perhekäsityksen ulkopuolelle.
Latvian perustuslain 110. pykälän mukaan valtio suojelee ja tukee avioliittoa ja perhettä sekä vanhempien ja lasten oikeuksia. Vuonna 2005 maan ensimmäisen pride-tapahtuman yhteydessä pykälään lisättiin maininta avioliitossa kyseessä olevan miehen ja naisen välinen liitto.
Latvian perustuslakituomioistuin linjasi syksyllä 2020, että perheille kuuluvat edut ja oikeudet koskevat myös sateenkaariperheitä. Oikeus velvoitti parlamenttia käynnistämään työn syrjivien lakien korjaamiseksi. Päätöksen perustelussa todetaan, etteivät yhteiskunnan stereotypiat ole perustuslaillisesti hyväksyttävä peruste kieltää tai rajoittaa joidenkin ihmisten tai ryhmien perusoikeuksia. Oikeuskäsittelyn taustalla oli isälle kuuluvaan kymmenen päivän vanhempainvapaaseen liittyvä oikeusjuttu.
Mikäli lakihanke sateenkaariperheiden rajaamisesta ulos perhemääritelmästä hyväksyttäisiin, muuttuisi perustuslakituomioistuimen ratkaisu merkityksettömäksi. Toistaiseksi ei osata arvioida rajaushankkeen läpimenomahdollisuuksia.
Esimerkiksi Kirkot Latviassa tukevat Kansallisen allianssin esitystä.
Latvia kuuluu eurobarometrin ja Ilga Europen selvityksen mukaan EU-maihin, jossa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin suhtaudutaan kielteisimmin. Latviassa pyrkimykset säätää samaa sukupuolta olevien parisuhteita säätelevää laki ovat toistuvasti epäonnistuneet.