Nigeriaan homovihamielinen laki

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 5

Nigeriassa homot elävät jatkuvassa vaaratilanteessa. Nyt on suunnitteilla laki, joka kriminalisoisi kaiken homoseksuaalisuuteen liittyvän. Nigeriassa homoja pidetään syntisinä.
----------
Fabia Princewill on ollut rohkea: hän on outannut itsensä. 26-vuotias mikrobiologiaa opiskeleva Fabia (mies) on yrittänyt selittää vanhemmilleenkin olevansa homo, mutta heidän on ollut vaikea sitä ymmärtää. Tageszeitung-lehden haastattelussa on mukana myös Dare Odumuye, "Alliance Rights Nigeria"-järjestön perustaja. Dare asuu Ibadanissa, noin 2 tunnin automatkan päässä Lagosista pohjoiseen. Sekin on miljoonakaupunki. Hänen asuma-alueensa on aidoin suojattu, joten hän saa olla siellä turvassa erilaisilta jengeiltä.

Tällaista artikkelia ei voisi julkaista Nigeriassa. Parlamentissa on käsittelyssä laki, joka kieltää kaiken yhteydenpidon homoihin. Jos vähänkään edistää homojen asiaa, on uhkana viiden vuoden vankeustuomio. Pelkkä lehtihaastattelu riittää. Homoseksuaalisuus on jo nyt kielletty ja joissakin osavaltioissa on muslimimaiden tapaan käytössä kuolemanrangaistus. Uudella, jyrkällä lailla on hieno nimi: "The Prohibition of Relationships Between Persons of the Same Sex, Celebration of Marriage by Them, and for Other Matters Connected Therewith". Laki kieltää kaiken kanssakäymisen homojen kanssa.

Nigeriassa vallitsee vahva lahjontakulttuuri. Ja maa on hyvin uskonnollinen. Mutta suurimpana uhkana monet kansanedustajat pitävät homoutta. Pelätään Jumalan kostoa Nigerialle. Funmilayo Ademola sanoo haastattelussa, että moni ei voi edes käsittää. että Nigeriassa voisi olla homoja ja lesboja. Hän itse on 28-vuotias kiinteisövälittäjä ja lesbo. Afrikassa naiset ovat vahvasti riippuvaisia miehestä, taloudellisesti ja monin muinkin tavoin. Perhe odottaa, että aikuistuva nainen löytää miehen, joka huolehtii hänestä. Ei voisi kuvitellakaan, että nainen esittelisi perheelleen toisen naisen elämänkumppaninaan. Ainakaan omassa perheessään hän ei voisi olla lesbona.

Hän kertoo ensi kertaa 15-vuotiaana huomanneensa kiinnostuksensa erääseen vanhempaan tyttöön. Tämäkin tyttö oli lesbo ja huomasi kiinnostuksen nopeasti. Kun hän paljasti kiinostuksensa, opettajat hakkasivat ja haukkuivat häntä koulussa.

Funmilayo Ademola tietää, mitä hän aikoo. Hän menee naimisiin ja hankkii lapsia. Mutta hänellä on jatkossakin naisystävä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Olajide Taiwo on 44-vuotias naimisissa oleva mies. Hänellä on myös lapsia. Hän on olemukseltaan naisellinen, mutta avioliitto tarjoaa hänelle suojan. Hän liikkuu Lagosin ja Ibadain gay-piireissä. 80-luvulla hän kävi Pohjois-Nigeriassa bileissä. Ne olivat selvästi gaybileet ja isäntänä oli silloinen sotilasdiktaattori.

Afrikka on homofobinen maanosa. Mutta Nigeriassakin on poliitikkoja, jotka tajuavat tilanteen. Asiasta ei voi kuitenkaan keskustella julkisuudessa. Siitä syntyisi vain entistä pahempi haloo. Järkevää keskustelua voi käydä vain suljettujen ovien takana. Gay-liike tarvitsee tukea. Oikeustapauksiin on järjestettävä kunnon puolustus. Tarvitaan paljon teknistä ja ammatillista tukea. Länsimaissakin homoliikkeellä oli pitkä tie kuljettavanaan.

Afrikasta yleisemmin

Muuallakin Afrikassa on ongelmia. Ghanassa kiellettiin pari kuukautta sitten GLBT-konferenssi, ja sen järjestäjiä on uhkailtu. Ugandassa lesbonaisen toimisto tuhottiin. Simbabwessa ja Namibiassa valtionjohto on sanonut homojen olevan alempiarvoisia ihmisiä.

Anglikaaninen kirkko Afrikassa on tehnyt pesäeroa englantilaiseen kirkkoon ja syynä on ollut amerikkalainen homopiispa. Nigerian preisdentti on kiitellyt afrikkalaisen kirkon kantaa tässä asiassa. Kamerunissa sanomalehdessä julkaistiin 50 korkeassa asemassa olevan, luultavasti homon, nimet, ja heille vaadittiin rangaistuksia. Human Rights watch protestoi heihin kohdistettuja anaalitutkimuksia. Ugandasta on kerrottu täällä ranneliikkeessä jo aikaisemmin (olisiko sama vai eri tapaus kuin Kamerunissa?).
http://ranneliike.net/keskustelu.php?act=rthrd&grpid=20&thrdid=3800

Etelä-Afrikan entinen varapresidentti ja mahdollinen tuleva presidenttikandidaatti Jacob Zuma pitää homoliittoja häpeänä Etelä-Afrikalle ja Jumalalle. Kuitenkin homoliitot joulukuussa laillistettiin. Arkkipiispa Desmond Tutu on kritisoinut vahvasti Nigerian homojen vastaisia lakeja.

Dare Odumuye kuitenkin katselee tulevaisuuteen. monet perhekampajat kokivat aluksi vahvaa vastustusta, kuten kondomit, abortit perhesuunnittelu, jne. Kuitenkin kampanjoita jatkettiin, ja niin on tehty paljon tärkeää pohjatyötä. Jos Nigerian uudet homovihamieliset lait menevät läpi, niillä on kielteinen vaikutus koko Afrikkaan ja Etelä-Afrikka kokisi olonsa eristetyksi.

Fabia Princewellin ulostulo omassa perheessä auttoi. Perhe tietää ja hyväksyy. Sisarukset saattavat jopa järjestää hänelle naisseuraa peiteseuraksi. Homotutut käyvät heillä kylässä, ja vanhemmat pitävät hänen ystäväpiiristään.

5 kommenttia

Nigeriaan tulossa totaalihomokielto

Parlamdentin valiokunta selosti eilen homolain tiukentamista. Laissa kielletään kaikki yhteydet homoihin. Jopa ravintolakäynti heidän kanssaan on kielletty. Myös elokuvat ja homointernet-sivujen katsominen on kiellettyä. Valiokunta kertoi, että laista on tullut 100 kantelua, mutta laki tulee suurella todennäköisyydellä voimaan. Laki tulee voimaan ennätysvauhtia, koska huhtikkuusa on vaalit. Nigeriassa maa on jakautunut muslimeihin ja kristittyihin. Nämä ryhmät ovat vihasuhteessa toisiinsa. Kuitenkin homoasiassa kaikki uskontojohtajat ovat yhtä mieltä.

Harvat uskaltavat nyt puhua ihmisoikeuksien puolesta.
Saksassa ulkoministeriön afrikka-valtuutettu on luvannut ottaa yhteyttä Nigeriaan, koska siellä ollaan koventamassa homojen vastaista lakia. Kansanedustaja Volker Beck oli vaatinut, että Saksan pitää tehdä jotain. Beckin mukaan uusi laki merkitsisi valtavaa ihmisoikeuksien loukkausta. Laki on ainutlaatuisen tiukka, jopa homojen ystävyyssuhteet tulevat rangaistaviksi.

Vihreät ovat tehneet asiasta kyselyn Saksan hallitukselle ja asiaa käsitellään jo ensi viikon istunnossa.