Tanskalaisen vaatekauppaketjun Suomen myymälöissä transnaisten normaali palveleminen myymälässä oli kiellettyä, kertoo Ylen MOT-ohjelma. Työntekijöiden kertoman mukaan transsukupuoliset asiakkaat piti ohjata asioimaan verkkokaupassa.
Ylen ohjelmassa on käsitelty etenkin työntekijöiden kohtelua naisten vaatteisiin erikoistuneessa Change Lingerie -ketjussa.
Työntekijät ovat myös kertoneet ohjeesta, jonka mukaan transnaisia ei ole saanut palvella kuten muita eikä missään nimessä päästää sovituskopeille. Erään työntekijän mukaan transnaiset piti ohjata ulos myymälästä ja tekemään ostokset verkkokaupassa. Jotkut työntekijät ovat ohjeistuksesta huolimatta palvelleet myös transsukupuolisia henkilöitä arvomaailmansa mukaisesti, mutta ohjeistuksen vastaisesti. Työntekijät kertovat transnaisten palvelemisen johtaneen nuhteisiin sekä suullisiin ja kirjallisiin varoituksiin.
Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu
Palvelukieltoa on MOT:n haastattelemien työntekijöiden mukaan perusteltu sillä, että transihmiset voivat ahdistaa muita asiakkaita pukukopeilla. Työntekijät kertovat ohjeistuksen olevan peräisin Suomen ketjujohtajalta, ja työntekijöiden mukaan tämä on vastannut, että transihmisten palveleminen ei kuulu yrityksen konseptiin.
Yrityksestä työntekijöiden väitteitä ei ole haluttu kommentoida, ja niiden on viitattu olevan ”kuulopuheita”.
Tämän kansainvälisen yritysketjun johtamistyyli näyttää tuodun ulkomailta Suomeen. Johto on joko pakotettu toimimaan muunmaalaisen mallin mukaan taikka he eivät tiedä ja ymmärrä suomalaista työlainsäädäntöä ja -kulttuuria. Ulkomailta tuodun johtamiskulttuurin kanssa on kompasteltu aikaisemminkin.
Hotelli Intercontinentaliin palkattiin johtaja jostakin ulkomailta. Tämä uusi johtaja tapasi hotellin lähettipojan Stockkalla. Johtaja tulkitsi pojan olevan luvatta siellä ja tarttui tätä tukasta. Kuitenkin poika oli hotellin asialla. Johtajan huonoksi onneksi poika oli hotellin luottamushenkilön lapsi. Seurasi aikamoinen julkinen metakka. Johtaja joutui pyytelemään anteeksi ja hyvittelemään tekoaan. Minulla ei ole muistikuvaa, kuinka tapahtuma vaikutti johtajan uraan. Suhteet henkilökuntaan kuitenkin vahingoittuivat pahasti.
Toisena esimerkkinä huonosta ulkomaisesta johtamistyylistä muistan paavi Johannes Paavali II:n tekemän valinnan Suomen katolisen kirkon piispaksi. Puolalainen Józef Wróbel 2001–2008 onnistui sotkemaan Suomen katolisen kirkon asiat pahemman kerran autoritäärisellä, Suomeen sopimattomalla johtamistyylillään ja sai lopulta lähteä.
On mielenkiintoista seurata, kuinka tämä tuore yritysmaailman tapaus hoidetaan. Yritys ei ollut tajunnut, että vähemmistöjen, tässä tapauksessa trans-ihmiset, syrjiminen on Suomessa on nykyisin todella herkkä asia. Sillä firma voi pilata maineensa perusteellisesti. Vahinkojen korjaus heidän taholtaan alkoi huonosti. Todettiin jotenkin siihen tyyliin, ettei "huhupuheisiin" oteta kantaa. Heitä ammuttiin kuitenkin sen kokoisella tykillä (YLE MOT), etteivät he voi sivuuttaa asiaa noin vain. Työsuojeluviranomaiset ovat ilman muuta myös kiinnostuneita tapauksesta.