Yle: Vaateketjussa kielto palvella myymälässä transnaisia (juttukommentit)

  • 2 / 4
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 22.12.2020 9:57
Tämän kansainvälisen yritysketjun johtamistyyli näyttää tuodun ulkomailta Suomeen. Johto on joko pakotettu toimimaan muunmaalaisen mallin mukaan taikka he eivät tiedä ja ymmärrä suomalaista työlainsäädäntöä ja -kulttuuria. Ulkomailta tuodun johtamiskulttuurin kanssa on kompasteltu aikaisemminkin.

Hotelli Intercontinentaliin palkattiin johtaja jostakin ulkomailta. Tämä uusi johtaja tapasi hotellin lähettipojan Stockkalla. Johtaja tulkitsi pojan olevan luvatta siellä ja tarttui tätä tukasta. Kuitenkin poika oli hotellin asialla. Johtajan huonoksi onneksi poika oli hotellin luottamushenkilön lapsi. Seurasi aikamoinen julkinen metakka. Johtaja joutui pyytelemään anteeksi ja hyvittelemään tekoaan. Minulla ei ole muistikuvaa, kuinka tapahtuma vaikutti johtajan uraan. Suhteet henkilökuntaan kuitenkin vahingoittuivat pahasti.

Toisena esimerkkinä huonosta ulkomaisesta johtamistyylistä muistan paavi Johannes Paavali II:n tekemän valinnan Suomen katolisen kirkon piispaksi. Puolalainen Józef Wróbel 2001–2008 onnistui sotkemaan Suomen katolisen kirkon asiat pahemman kerran autoritäärisellä, Suomeen sopimattomalla johtamistyylillään ja sai lopulta lähteä.

On mielenkiintoista seurata, kuinka tämä tuore yritysmaailman tapaus hoidetaan. Yritys ei ollut tajunnut, että vähemmistöjen, tässä tapauksessa trans-ihmiset, syrjiminen on Suomessa on nykyisin todella herkkä asia. Sillä firma voi pilata maineensa perusteellisesti. Vahinkojen korjaus heidän taholtaan alkoi huonosti. Todettiin jotenkin siihen tyyliin, ettei "huhupuheisiin" oteta kantaa. Heitä ammuttiin kuitenkin sen kokoisella tykillä (YLE MOT), etteivät he voi sivuuttaa asiaa noin vain. Työsuojeluviranomaiset ovat ilman muuta myös kiinnostuneita tapauksesta.
  • 3 / 4
  • smo
  • smo
  • 22.12.2020 10:25
Kyse on tanskalaisesta yrityksestä. Tanskassa syrjintäsuojasäännökset ovat varsin samankaltaisia kuin meilläkin, samoin kansalaisaktiivisuus on samalla tasolla. Sukupuolivähemmistöihin kuuluvien asiakkaiden kohteluun liittyvät käytännöt olivat kuitenkin tavallaan tarinan sivujuonne. Pääosassa olivat yleiset työehdot ja johtamiskulttuuri. Tanskassa työntekijän asema on heikompi kuin Suomessa - tosin siellä järjestelmä tulee alkuun taloudellisesti vastaan runsaskätisemmin ja työllistymisen järjestelmää on muutenkin sanottu tehokkaammaksi ja dynaamisemmaksi.
Monet yritykset voivat olla kovan paikan edessä, kun ne miettivät, miten tarjota palveluja ihmisille, joilla biologinen sukupuoli ei vastaa sukupuolikokemusta. Joissain kauneusalan yrityksissä tarjotaan intiimialueiden karvojenpoistoa asiakkaille joilla on vagina. Voi olla palveluja, joita yritys ei halua tarjota kaikille, koska on mietittävä myös työntekijöiden oikeuksia omiin rajoihin.